13 falsificatori de reţete medicale, reţinuţi de procurori

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au emis, marţi seară, ordonanţe de reţinere pentru 13 persoane dintre cele audiate în dosarul reţetelor medicale false, care au adus un prejudiciu de 1,6 milioane de lei bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Printre cei reţinuţi se află farmacişti, un medic şi reprezentantul unei firme ce intermedia vânzarea de medicamente. Audierile în acest dosar au fost făcute, la Poliţia Capitalei, după percheziţiile efectuate şi punerea în executare, în cursul zilei, a 26 de mandate de aducere.

Peste 4.000 de reţete medicale falsificate au fost emise în acest caz, a declarat, marţi, Nicolae Andrei Solomon, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. El a spus că pe unele dintre aceste reţete falsificate figurau şi nume de persoane decedate.

“Din datele dosarului au rezultat mai multe moduri de operare. Unul dintre aceste moduri constă în faptul că farmaciştii luau legătura cu anumiţi medici, iar în schimbul unor sume de bani emiteau anumite reţete falsificate. Prin reţete falsificate trebuie înţeles faptul că persoana respectivă nu solicita medicamentul respectiv şi nu urma acel tratament. Farmacistul introducea reţetele falsificate în gestiunea farmaciei, iar farmacia le trimitea spre CNAS, care deconta suma respectivă”, a explicat Solomon.

El a precizat că sumele decontate variau între 30% şi 100% din valoarea reţetei şi că, pentru activitatea lor, farmaciştii obţineau un bonus la salariu, întrucât creşteau vânzările în mod artificial, iar medicii primeau sume cuprinse între 3% şi 5% din valoarea respectivei reţete.

Nicolae Andrei Solomon a menţionat că procurorii Parchetului Capitalei au audiat, din luna martie până în prezent, peste 700 de persoane în numele cărora farmacişti şi medici au emis reţete medicale false, cazul pornind de la denunţul unui angajat.

În primul mod de operare, adică în cazul reţetelor falsificate, medicamentele rămâneau în stocul farmaciei şi nu erau neapărat vândute, unele înlocuind medicamente expirate, a arătat procurorul.

Pe reţetele false erau diferite medicamente, în funcţie de specialitatea medicului respectiv. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.