14 autospeciale, achiziţionate de ADIBI pentru ISU Bucureşti-Ilfov

În Piaţa Constituţiei din Bucureşti au fost prezentate astăzi, începând cu ora 11.00, primele 11 autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă achiziţionate din totalul de 14 prevăzute de ADIBI în proiectul „Dezvoltarea şi dotarea serviciilor specializate pentru intervenţii în situaţii de urgenţă în regiunea Bucureşti – Ilfov“. Alte trei autospeciale cu scara de 42 metri sunt în curs de achiziţie.

ZIUA CARGO a participat la eveniment.

Valoarea totală a acestor echipamente speciale este de 21.838.925,76 lei, din care 14.125.269,20 lei – finanţare europeană nerambursabilă.

Echipamentele prezentate vor ramane in Piata Constitutiei pana mâine după-amiază.

Programul de vizitare a expozitiei de echipamente este urmatorul:

– astăzi, până la ora 18:00

– sambata, intre orele 9:00 – 14:00.

Proiectul este implementat de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Bucuresti-Ilfov (ADIBI), prin intermediul unei finantari nerambursabile acordate prin Regio-POR 2007- 2013, Axa Prioritara 3 –  Imbunatatirea infrastructurii sociale, Domeniul Major de Interventie 3.3. – Imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru interventii in situatii de urgenta.

Proiectul se deruleaza in Regiunea Bucuresti – Ilfov in perioada aprilie 2013 – decembrie 2015.

pompieri, autospeciala, oprescu, arafat, guta 0

„Se urmareste, astfel, crestere cantitativa si calitativa a a dotarilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta “Dealul Spirii” Bucuresti -Ilfov, prin dotarea cu mijloace noi si moderne de interventie, precum si imbunatatirea capacitatii de raspuns in situatii de urgenta la nivelul intregii Regiuni Bucuresti-Ilfov, prin reducerea timpului de interventie pentru acordarea primului ajutor calificat si pentru interventii in situatii de urgenta”, informeaza Primaria Capitalei, intr-un comunicat remis redacţiei.

pompieri, autospeciala, oprescu, arafat, guta, petrache 01

La eveniment au luat parte, alătuuri de reprezentanţii celor două autorităţi locale implicate în derularea proiectului – primarul general Sorin Oprescu şi presedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache -, secretarul de Stat din Ministerul Afacerilor Interne – Raed Arafat, secretarul de Stat din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice – Cezar Radu Soare, inspectorul-sef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov – col. Mihai Guţă, prefectul Capitalei – Paul Petrovan, directorul executiv ADIBI – Cristian Pistol, precum şi ambasadorul Poloniei în Romania, E.S. Marek Szczygieł.

Primarul Sorin Oprescu a declarat că beneficiile implementarii acestui proiect sunt, în primul rând reducerea timpului de raspuns in situatii de urgenta, la nivelul Bucurestiului, de la 14 la 9 minute.

pompieri, autospeciala, oprescu, arafat

“Este dovada preocuparii noastre pentru sanatatea populatiei, pentru salvarea celor aflati in nevoie, atunci cand ne confruntam cu astfel de situatii de urgenta. An de an, timpul de reactie s-a imbunatatit, fie ca a fost vorba de foc, fie ca a fost vorba de alte situatii de urgenta. Acest lucru pentru mine insemna foarte mult. Meseria mea de baza este aceea de medic si stiu ce inseamna sa intervii la timp, in intervalul in care poti sa salvezi vieti omenesti”, a arătat el.

pompieri, autospeciala 2

La randul sau, presedintele CJ Ilfov, Marian Petrache a multumit Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Bucuresti-Ilfov si intregii echipe pentru cele doua proiecte cu care au fost modernizate cele doua institutii ISU de la Bucuresti si de la Ilfov.

“Astazi, dupa implementarea celui de-al doilea proiect, cel putin la nivelul judetului Ilfov toate masinile din dotare sunt noi. La nivelul anului 2005, in dotarea ISU existau masini vechi si de 20, 30 sau 40 de ani”, a precizat el.

pompieri, autospeciala, oprescu, arafat, guta 4

Raed Arafat a spus că programul finantat din fondurile structurale si cofinantat de PMB si CJ Ilfov “aduce un impact major asupra structurii si asupra interventiei echipelor pentru situatii de urgenta”.

“Ceea ce ISU primeste astazi reprezinta doar o completare a ceea ce ati facut in ultimii ani. (…) Intr-adevar, masinile pe care le folosim astazi, sunt in mare procent doar masini noi. (…) Va adresez multumiri, atat Primariei Municipiului Bucuresti cat si Consiliului Judetean Ilfov,  mai ales pentru calitatea echipamentelor predate”, a declarat el.

pompieri, autospeciala, oprescu, arafat, guta 3

Col. Mihai Guţă a explicat ca “incepand din anul 2013, cand am primit primele autospeciale, si pana in momentul de fata cand primim acest lot, reusim sa avem sub 10 ani vechime la autospecialele de interventii la incendiu”.

pompieri, autospeciala, oprescu, arafat, guta 2

ADIBI – Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Bucuresti Ilfov a fost infiintata in anul 2008 si are ca membri Municipiul Bucuresti – Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) si Judetul Ilfov – Consiliul Judetean Ilfov.

Asociatia are scopul de a pregati si promova proiecte pentru dezvoltarea regionala de interes comun pentru cele doua unitati administrativ teritoriale asociate, in domeniile serviciilor sociale, transport, mediu, mediu de afaceri, turism si de a obtine finantari interne si externe necesare derularii acestora, de a realiza in comun proiecte de dezvoltare de interes zonal sau regional, ori a furnizarii in comun a unor servicii publice si achizitionarea in comun a echipamentelor pentru interventii in situatii de urgenta.

pompieri, autospeciala, oprescu, arafat, guta

In perioada 2010-2013, Primaria Municipiului Bucuresti si CJ Jlfov, prin ADIBI au  derulat un alt proiect finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, prin care s-au achizitionat 38 de echipamente pentru interventie in situatii de urgenta, 24 de echipamente repartizate ISU “Dealu Spirii” Bucuresti si 14 echipamente repartizate ISU “Codrii Vlasiei”, Judetul Ilfov.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.