16 ani de închisoare pentru înşelăciuni cu terenuri

Ion Fotino (64 ani), din Bucureşti, a fost condamnat definitiv de ÎCCJ la 16 ani de închisoare, pentru înşelăciuni cu terenuri în cartierul ANL “Henri Coandă” şi în judeţele Teleorman şi Călăraşi, el fiind încarcerat, joi la ora 15.30, în arestul DGPMB. În acelaşi dosar au fost condamnaţi şi complicii lui, Andra Luminiţa Râşnoveanu – la 11 ani de închisoare – şi Romulus Benone Dragomir – la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Instanţa supremă a menţinut sentinţele date de Curtea de Apel Bucureşti în decembrie 2011 în cazul lui Fotino şi Râşnoveanu. În schimb, a redus pedeapsa lui Romulus Benone Dragomir de la 4 ani şi 6 luni cu executare la 3 ani cu suspendare.

De asemenea, au fost menţinute şi deciziile pe latură civilă date de instanţele inferioare, respectiv anularea certificatelor de moştenitor nelegale întocmite pe numele lui Fotino şi plata în solidar a unor mari sume de bani către ANL, Agenţia Domeniilor Statului şi Asociaţia Deţinătorilor Lot Cartier Henri Coandă.

Fotino, Dragomir şi Râşnoveanu trebuie să plătească 95.000 de lei către ADS, 111.000 lei către ANL şi 2,2 milioane lei şi 1,2 milioane euro către SC ALBRAU Grup SA. Cei trei trebuie să plătească ANL despăgubiri morale de 500.000 lei. De asemenea, Fotino trebuie să plătească 55.000 lei către ADS.

Ion Fotino a fost trimis în judecată în anul 2007, de DNA, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, toate în formă continuată.

În dosar au fost trimişi în judecată şi doi complici ai lui Fotino, Benone Romulus Dragomir, acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la tentativă de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, şi Luminiţa Andra Râşnoveanu, acuzată de complicitate la tentativă de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, toate în formă continuată.

Procurorii anticorupţie au demonstrat că, prin sentinţe judecătoreşti pronunţate în prima instanţă, Fotino a obligat ANL să sisteze lucrările de construcţie timp de un an, provocând un prejudiciu în valoare de 14.490.000 de euro ANL şi în valoare de 2.000.000 de euro Asociaţiei Deţinătorilor de Lot Henri Coandă.

Folosind aceleaşi mijloace frauduloase şi acte notariale false, Fotino a fost pus în posesie şi i s-a eliberat titlul de proprietate pentru suprafaţa de 62,5 ha situată în comuna Ulmeni, judeţul Călăraşi. Pentru terenurile respective a fost stabilită valoarea comercială de 22.125 de euro.

De asemenea, în judeţul Teleorman, i s-a restituit în natură construcţia “Preventoriu Băneasa” şi 3 hectare de teren intravilan aferent construcţiei (20.045 euro valoare comercială) şi, totodată, a fost validată propunerea de a i se reconstitui dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 50 ha teren agricol cu care urma să fie pus în posesie. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.