23 de falsificatori de carduri, inclusiv fratele lui Nicu Gheară, arestaţi

Tribunalul Bucureşti a emis, vineri seară, mandate de arestare preventivă pentru 23 de persoane reţinute în dosarul falsificatorilor de carduri, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Printre arestaţi se află şi Tică Gheară, fratele lui Nicu Gheară. Ei sunt acuzaţi că au retras circa 2 milioane de euro de la diferite terminale ATM sau POS-uri din Germania, Spania, Elveţia, Portugalia, Franţa, Marea Britanie, Ecuador, Columbia, Austria.

Joi, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au desfăşurat o acţiune de amploare, pe plan naţional şi internaţional, cu peste 85 de percheziţii în ţară, dar şi în Anglia, Londra, Germania, SUA şi Republica Dominicană, acolo unde o parte dintre suspecţii români aveau reşedinţa şi deţineau sisteme informatice, echipamente skimming, aparatură de contrafacere de carduri, carduri falsificate, înscrisuri sau alte bunuri folosite la comiterea infracţiunilor.

În urma percheziţiilor efectuate în 17 judeţe, au fost ridicate un pistol cu gaze de calibrul 9 mm, modificat artizanal prin înlocuirea ţevii, în armă cu glonţ letală şi muniţie letală confecţionată artizanal, un pistol cu aer comprimat, 52 de laptopuri, 2 routere, 10 tablete, 3 unităţi PC tip desktop, 40 de hard diskuri, 110 telefoane mobile, 259 de dispozitive de stocare a datelor, 87 de carduri bancare, 16 micro-camere video şi 4 aparate foto.

De asemenea, la domiciliile suspecţilor au fost descoperite şi ridicate diferite înscrisuri, acte de proprietate, formulare de transfer rapid de bani, un reportofon, bijuterii, un ceas şi sumele de 20.120 de euro şi 54.550 de lei.

Victimele infracţiunilor sunt persoane fizice/juridice din Germania, Spania, Portugalia, Anglia, Elveţia, Austria, Franţa, Lituania, SUA.

Potrivit procurorilor, grupările infracţionale sunt constituite din peste 100 de persoane, iar liderii au fost identificaţi ca fiind Constantin Gheară, zis Tică, în vârstă de 53 de ani, Romeo Ursu, zis Boenică, de 45 de ani, Lucian Ghiuri, zis Piticu, de 45 de ani, şi Relu Şerban, de 57 de ani. Boenică se află în Iordania şi nu a putut fi arestat.

“În fapt, se reţine că, sub coordonarea acestora, membrii grupărilor au confecţionat aparatură de skimming, echipamentele fiind ulterior utilizate în vederea copierii datelor de identificare a mijloacelor de plată electronică utilizate la diferite terminale ATM sau POS-uri, aflate pe teritoriile următoarelor state: Germania, Spania, Elveţia, Portugalia, Franţa, Marea Britanie, Ecuador, Columbia, Austria”, precizează DIICOT.

Datele de identificare copiate erau folosite pentru falsificarea unor mijloace de plată electronică, utilizate ulterior pentru retragerea unor sume substanţiale de bani din Republica Dominicană, SUA, Japonia, Iordania şi Nepal.

La descinderile de joi au participat peste 200 de poliţişti români, acţiunea fiind sprijinită de Biroul FBI din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, agenţi FBI din SUA, New York, Biroul Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, reprezentanţi BKA Wiesbaden – Germania, investigatori din cadrul DCPCU Londra şi EUROJUST, precum şi de autorităţi din Marea Britanie, Spania, Elveţia şi Portugalia. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.