UPDATE 6! 160 de percheziţii într-un caz de evaziune de 50 mil euro: un senator, un procuror-şef şi angajaţi ai ANAF, urmăriţi penal

Un grup infracţional organizat format din peste 100 de firme şi sprijinit de înalţi funcţionari, printre care senatorul şi liderul PSD Giurgiu, Niculae Bădălău – acum audiat la DNA -, procurorul-şef Angela Nicolae – pentru care CSM şi-a dat avizul să fie reţinută şi arestată preventiv – precum şi angajaţi ai Ministerului Finanţelor – ANAF, dar şi administratori de firme şi avocaţi sunt urmăriţi penal pentru evaziune fiscală şi fapte de corupţie. Procurori ai DNA şi ofiţeri ai DGA, jandarmi şi poliţişti efectuează încă de dimineaţă 160 de percheziții în București, Prahova, Giurgiu, Arad, Călărași şi Ialomiţa. La audieri vor fi aduse peste 80 de persoane, iar aproximativ 50 – printre care persoane cu funcţii importante – vor fi puse sub acuzare, a anunţat procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. 

UPDATE 18 decembrie: DNA i-a deferit justiţiei pe procurorul Angela Nicolae (pentru 3 infracţiuni de trafic de influenţă, două în formă continuată), pe fiul său, Daniel Nicolae (pentru complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată) – ambii în arest preventiv.

Totodată, au fost trimişi în judecată Ramir Ghaziri, arestat într-o altă cauză, şi pe Sorin Gheorghe – în stare de libertate -, om de afaceri acuzat de cumpărare de influenţă. 

Redăm comunicatul DNA:

“În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 

În perioada martie-septembrie 2012 și în ziua de 16 noiembrie 2012, precum și în mod repetat, în cursul anului 2013 (respectiv în zilele de 23 mai și 31 mai, 11/12 iunie, 18, 21, 25 și 30 iunie, 4, 15 și 25 iulie, 1 și 11 septembrie și 8 octombrie) inculpata Nicolae Eugenia – Angela a pretins de la Ghaziri Rami, direct și prin intermediul fiului său Nicolae Daniel, sume de bani totalizând 111.715, 64 lei și 1.500 euro din care a primit prin intermediul lui Nicolae Daniel, în total 82.215,64 lei. În schimbul banilor, magistratul a promis că va interveni pe lângă judecătorii din cadrul Curții Europene a Drepturilor Omului și pe lângă magistrați procurori, astfel încât să îi determine să pronunțe hotărâri favorabile lui Ghaziri Rami și firmei sale.
Promisiunea de intervenție pe lângă judecătorii CEDO avea în vedere un dosar privind o sesizare formulată de SC Avicola Crevedia SA (administrată de Ghaziri Rami), iar promisiunea de intervenție pe lângă magistrații români viza un dosar penal, format în baza sesizării Gărzii Financiare, înregistrat inițial la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmbovița și declinat ulterior la D.N.A.- Serviciul Teritorial Ploiești.
În perioada 28 mai 2013 -12 iulie 2013, inculpata Nicolae Eugenia – Angela a pretins și primit de la inculpatul Gheorghe Sorin, în trei tranșe, suma de 4.500 lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă prim procurorul Parchetului de pe lângă o judecătorie și îl va determina să adopte o soluție favorabilă față de un cunoscut al cumpărătorului de influență, cercetat penal într-un dosar aflat pe rolul acelei unități de parchet pentru infracțiuni la regimul circulației rutiere.
În luna august 2013, inculpata Nicolae Eugenia Angela a primit de la inculpatul Gheorghe Sorin, în baza unei înțelegeri infracționale anterioare, suma de 1.000 lei pentru intervenția făcută pe lângă un agent de poliție din cadrul Poliției Municipiului Târgoviște – Biroul Rutier, în scopul de a-l determina să nu-l sancționeze pe Gheorghe Sorin care fusese depistat în timp ce transporta, cu un autoturism, animale, fără documente de proveniență.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator prin inscripție ipotecară asupra unui imobil aflat în proprietatea inculpatei Nicolae Eugenia – Angela, până la concurența sumei de 87.715,64 lei.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție”. 

UPDATE 3, miercuri, 30 octombrie: Judecătorii ÎCCJ au emis în total mandate de arestare pentru 16 inculpaţi iar restul sunt cercetaţi în libertate, cu interdicţia de apărăsi ţara.

Procurorii au pus sechestru asigurător pe conturile a 40 de firme şi pe 50 de imobile ale inculpaţilor.

Avicola Călăraşi se află în lichidare, iar Selgros a retras din toate magazinele sale produsele livrate de aceasta.

Evaziunea de la Avicola Crevedia şi Avicola Tărtăşeşti este cercetată încă într-un dosar, de DNA Ploieşti, în care sunt inculpate 4 persoane.  

UPDATE 5: Senatorul Niculae Bădălău a apărat interesele unei societăți comerciale implicate în circuitul financiar fraudulos, prin demersuri făcute atât la nivelul conducerii Agenției Naționale pentru Administrare Fiscală (ANAF), cât și pe lângă persoane cu funcții în instituțiile de stat din județul Giurgiu (prefectură, conducerea Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA), arată procurorii DNA.

UPDATE 4: Procuroarea Angela Nicolae a fost reţinută de procurorii DNApentru 2 infracţiuni de trafic de influenţă, în formă continuată. Totodată, a primit ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore fiul ei, Daniel Nicolae, pentru complicitate. El era intermediarul prin care magistrata încasa şpăgile. Amândoi vor fi prezentaţi instanţei supreme, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

UPDATE 3: Membrii reţelei evazioniste aveau sarcini bine delimitate: unii se ocupau de înfiinţarea firmelor fantomă prin care derulau operaţiuni comerciale trecând în evidenţele contabile cheltuieli fictive, alţii racolau cetăţeni străini pe care îi “plasau” ca asociaţi în cadrul firmelor fantomă implicate în circuitul evazionist, iar alţii căutau români dispuşi să îşi asume calitatea de asociat şi administrator al societăţilor de acest gen, în schimbul unor sume de bani, în timp ce a altă categorie din membrii grupării reprezentau firmele fantomă în relaţia cu autorităţile fiscale şi în identificarea funcţionarilor care să-i sprijine fie prin muşamalizarea controalelor fiscale, fie prin neefectuarea controalelor.

În premieră, au loc descinderi şi la sediul Parchetului General, la Biroul de Relaţii Internaţionale şi Programe – altele decât PHARE condus de procurorul-şef Angela Nicolae. Secția pentru procurori a CSM a încuviințat încă de duminică percheziția domiciliară și a biroului, precum și reținerea și arestarea preventivă a învinuitei, precizează un comunicat al CSM.

Întrebat despre faptul că un şef de secţie din subordinea sa este implicat în acest caz, procurorul general al României, Tiberiu Nițu, s-a declarat “mâhnit”. “Personal, ca și conducător de instituție, sunt mâhnit, nu este o situație plăcută, îmi pare foarte rău”, a afirmat Nițu la plecarea de la CSM.

UPDATE 2: Procurorul-şef Elena Nicolae a fost delegată în 23 mai 2012, pentru 6 luni, în funcţia de procuror şef al Biroului amintit, când la conducerea Parchetului General se afla Kovesi. La 23 noiembrie 2012 delegarea i s-a prelungit, dar la şefia PÎCCJ se afla atunci Daniel Morar. Din această funcţie, ea a avut venituri de 139.923 de lei în anul fiscal 2012.

Avere în Giurgiu

Potrivit declaraţiei de avere depusă în 10 iunie 2013, procurorul-şef Angela Nicolae are două terenuri în comuna Crevedia Mare, jud. Giurgiu – unul intravilan, de 2.500 mp, şi celălalt extravilan, de 17.200 mp – şi o casă de vacanţă de 90 mp, toate moştenite de la bunici.

Angela Nicolae mai deţine un apartament de 74 mp cumpărat în 1991 şi unul de 60 mp, moştenit în 2010 de la mama sa. Magistratul mai are un autoturism Ford Mondeo din 2008, cumpărat în leasing, iar în octombrie 2012 a vândut o maşină Volkswagen Touareg, cu de 5.570 de euro.

Angela Nicolae are de plătit 3 credite deschise în 2009 şi 2012, în valoare totală de 20.000 de lei şi 15.000 de euro.

Alături de procurorul-şef Angela Nicolae este acuzat şi senatorul Bădălău, liderul PSD de Giurgiu, că a spijinit grupul infracţional în faptele de evaziune fiscală.

Iar aceasta, în condiţiile în care evaziunea fiscală s-a cifrat anul trecut la 8 miliarde de euro, iar anul acesta încasările la buget ale ANAF sunt sub aşteptări, motiv pentru care  premierul Victor Ponta a anunţat că va lua măsuri.

“S-au dispus măsuri asigurătorii pentru recuperarea prejudiciului. O parte din bunuri vor fi identificate astăzi, cu ocazia percheziţiilor”, a precizat Kovesi.

Bădălău la DNA

Niculae Bădălău s-a prezentat în jurul orei 11.30 la sediul DNA, iar la intrare le-a spus jurnaliştilor că nu știe nimic despre acuzațiile care i se aduc și că are mulți prieteni, însă nu are cunoştinţă ca aceștia să aibă activități ilegale.

“Sunt dintr-un judeţ mic în care fiecare cunoaşte pe toată lumea”.

Întrebat dacă acesta ar fi şi motivul pentru care s-ar ajuta între ei şi ar primi sprijin de la persoanele sus-puse, Bădălat a negat: “Sub nicio formă, niciodată”.

El a spus că s-a prezentat la sediul DNA “pentru că trebuie să răspund în faţa legii ca orice alt cetăţean. Am avut o problemă cu ANI, asta e şi cauza pentru care nu am mai candidat în 2008, dar am rezolvat (au trecut 3 ani cât prevede legea că nu mai are voie să deţină vreo funcţie publică, n.r.)”, a mai spus el.

UPDATE ora 15.00: Senatorul a părăsit sediul DNA declarând că doar a facilitat unor oameni de afaceri întâlnirea cu prefectul de Giurgiu, dar că nu ştie ce s-a discutat la acele întâlniri. El susţine că nu a dat declaraţii, ci doar i s-au adus la cunoştinţă că împotriva lui DNA a început urmărirea penală, pentru trafic de influenţă. Aceasta înseamnă că, în schimbul unor favoruri acordate unor persoane şi firme, a obţinut foloase materiale. El va merge din nou la DNA miercuri, de data aceasta pentru a da declaraţii. În interceptările efectuate de procurorii anticorupţie în perioada februarie-iunie 2013 apare şi numele lui Bădălău. În caz că vor dori să facă percheziţii, anchetatorii vor avea nevoie de avizul Senatului.

Bădălău a mai spus că în dosar este învinuită şi Daniela Bădan, consilier judeţean Giurgiu, despre care procurorii au indicii că a venit din biroul senatorial al lui Bădălău drept răsplată pentru favorurile acordate unei firme.  

UPDATE 1: Probleme cu ANI

În octombrie 2009, inspectorii de integritate de la ANI au constatat că Niculae Bădălău este vinovat de fals în declaraţii şi au sesizat Parchetul General. Astfel, în perioada 2004-2008, cât Bădălău a fost deputat de Giurgiu, acesta nu a menţionat în declaraţia de avere terenul extravilan, situat în Bolintin Vale, în suprafaţă de 2.715,58 mp, dobândit în anul 2001 de soţia sa, Rodica Bădălău.

De asemenea, un teren din Floreşti – Stoeneşti (jud. Giurgiu), de 11.050 mp, a fost înstrăinat către S.C. Aims Corp S.R.L. cu preţul de 6.000 euro, şi nu către S.C. Elite S.R.L., cu preţul de 20.000 euro, aşa cum a menţionat Bădălău în declaraţia de avere.

Doctorat în corupţie

Bădălău a devenit în 2013 doctor în Ştiinţe Economice/Domeniul Management, principala disciplină studiată fiind, conform CV-ului, “Managementul Administraţiei Publice. Strategii de Modernizare”.

Bădălău are mai multe lucrări publicate, printre care şi una ce se numeşte “Corupţia în administraţia publică – Corupţia şi descentralizarea în administraţia publică locală”.

În vârstă de 53 de ani, senatorul Niculae Bădălău a fost şi prefect de Giurgiu între anii 2000 şi 2004, când premier era Adrian Năstase. Perioada martie 2010-decembrie 2012, cât a stat pe bară din cauza ANI, a fost benefică pentru afaceri, fiind manager al S.C. NBG-S.R.L.

Declaraţie de avere: vile de 864 mp şi de 441 mp

Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, postată în luna iunie, senatorul Niculae Bădălău deţine un teren agricol de 1,28 ha la Ogrezeni, moştenit în 2003, şi 4 terenuri intravilane – de 0,21 ha la Ogrezeni moştenit tot în 2003, de 0,034 ha la Bolintin Vale cumpărat cu soţia în 1995, de 0,27 ha la Bolintin Vale cumpărat cu soţia în 2001 şi de 2.820 mp în Sectorul 1 al Capitalei, cumpărat cu soţia în 2010.

Senatorul PSD mai are la Ogrezeni o casă de vacanţă de 441 mp din care deţine 3/4, dobândită prin moştenire şi prin cumpărare în 2004, precum şi o casă de 863,32 mp construită în 2003, la Bolintin Vale.

Bădălău mai deţine o motocicletă Yamaha cumpărată în anul 2006, bijuterii din aur şi diamante în valoare de 25.000 de euro, precum şi tablouri în valoare de 12.000 de euro dobândite în 1993, respectiv în 2009.

În noiembrie 2012 el a vândut, cu 50.000 de euro, un Mercedes ML, cumpărătorul fiind Săndica Stoica.

Potrivit declaraţiei de avere, senatorul PSD are şi două depozite bancare – unul de 19.500 de euro, deschis în 2011 la BRD şi un altul de 3.200 de euro deschis în 2007 la Alpha Bank, precum şi 5.500 de euro numerar. A acordat un împrumut de 204.700 de lei firmei fiului său Radu, SC General Building International SRL.

Soţia, cadru didactic la Malu Spart 

Bădălău declară şi venituri de 11.435 de lei de la NBG SRL şi venituri de 18.600 de lei de la Senat, cărora li se adaugă venituri de 16.041 de lei realizate de soţia sa, Rodica Bădălău, care este cadru didactic la şcoala din localitatea Malu Spart.

Copiii, contracte cu statul

Potrivit declaraţiei de interese, fiica senatorului, Sabina Bădălău, a obţinut, prin firma sa, Sabix SRL, un contract cu finanţare externă de 2,9 mil lei, încheiat cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit în 23 noiembrie 2010 şi cu durată de 36 de luni.

Fiul senatorului, Radu Bădălău, a câştigat prin firma sa, NBG SRL, la care şi Niculae Bădălău a figurat ca angajat, 6 licitaţii, în perioada noiembrie 2009 – mai 2012. Unul dintre contracte a fost încheiat în luna mai 2012, cu Primăria Bolintin Deal, şi este în valoare de 1 milion de lei. Un altul este încheiat cu Consiliul Local Buturugeni, în 12 iunie 2009, pe durata unui an şi este în valoare de 1,2 milioane lei.

De asemenea, NBG SRL împreună cu Complissa Mid Install 2003 SRL au câştigat în 30 noiembrie 2010 un contract de 3,1 milioane de lei, cu Primăria comunei Crevedia Mare.

În 16 decembrie 2010, NBG SRL a mai obţinut un contract, pe 34 de luni, cu Primăria Colibaşi, în valoare de 6,3 milioane de lei.

Un alt contract, de 6,6 milioane de lei, a fost obţinut în 10 octombrie 2011 cu Primăria Cornetu, durata acestuia fiind de 12 luni. În 23 aprilie 2012, Radu Bădălău a încheiat un contract pe 7 luni, în valoare de 43.309 lei, cu Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS) Bucureşti.

NBG SRL a avut şi un contract de prestări servicii cu Primăria Bolintin Deal în valoare de 30.650 de lei, obţinut prin încredinţare directă.

O altă firmă a fiului lui Bădălău, SC International Building SRL, căreia senatorul i-a împrumutat 204.700 de lei, a avut un contract de prestări servicii în valoare de 60.000 de lei cu cealaltă firmă a familiei, NBG SRL.

La sediul DNA au început să fie aduşi primii inculpaţi, dar şi documente şi unităţi de calculatoare ridicate la percheziţii. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.