56 de percheziţii în dosarul Microsoft, inclusiv la Cocoş, Truică, Pescariu, Dorin Marian, la sediul NIRO şi la fostul şef al SIE, Cătălin Harnagea

Astăzi au loc 56 de percheziţii în dosarul Microsoft, la firme şi domicilii din Bucureşti şi Ilfov, printre locuinţele unde au descins procurorii DNA cu mascaţii fiind cele ale lui Dorin Cocoş – fostul soţ al Elenei Udrea, care este plecat de circa 3 săptămâni în Dubai -, Remus Truică – mâna dreaptă a fostului premier PSD Adrian Năstase – şi Cătălin Harnagea, fostul şef al SIE între anii 1997-2001, exact perioada când premierul Victor Ponta ar fi fost ilegal spion, potrivit preşedintelui Traian Băsescu.

Anchetatorii au descins şi la fostul ministru Gabriel Sandu, la fostul consilier prezidenţial Dorin Marian (al lui Emil Constantinescu), la Adrian Petrache, tatăl preşedintelui COSR Alin Petrache (la acesta din urmă mascaţii ajungând din greşeală), la Fundaţia Dinu Pescariu şi la Nicolae Dumitru, cel care controlează grupul de firme NIRO.

Anchetatorii ridică documente de la locuinţele şi sediile de firme şi fundaţii percheziţionate, care ar putea constitui probe în dosarul licenţelor Microsoft.

Vom reveni cu informaţii, pe măsură ce ele vor fi furnizate de DNA. Deocamdată, a fost emis un comunicat scurt:

“În dosarul penal mediatizat prin comunicatul nr. 1342/VIII/3 din data de 26 septembrie 2014, privind suspiciunea săvârşirii unor fapte de corupţie în legătură cu încheierea unor contracte de licenţiere IT, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

În cursul zilei de 16 octombrie 2014, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 56 de locații situate în municipiul Bucureşti şi comune din judeţul Ilfov, având destinaţia de sedii de societăţi comerciale, de fundaţii sau domicilii ale unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei. 

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”.

9 foşti miniştri, primii suspecţi

Amintim că DNA a cerut în 26 septembrie încuviinţarea Senatului pentru începerea urmăririi penale împotriva foştilor miniştri Ecaterina Andronescu) în guvernele Năstase şi Boc) şi Şerban Mihăilescu (Guvernul Năstase), dar senatorii amână de aproape o lună să dea acceptul.

Camera Deputaţia a dat, în schimb, votul pentru declanţarea urmăririi penale împotriva fostului ministru Valerian Vreme (din Guvernul Boc).

De asemenea, preşedintele Traina Băsescu a cerut începerea urmăririi penale împotriva a 5 foşti miniştri care nu sunt în prezent parlamentari: Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Daniel Funeriu.

Pentru cel de-al 9-lea fost ministru suspect în dosar – Dan Nica -, DNA a cerut încuviinţarea Parlamentului European.

Şpaga luată în acest dosar este de 20 de milioane de dolari iar întreaga afacere a închirierii licenţelor microsoft este de 1 miliard de dolari.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.