757 de dosare de corupție, transmise de Poliție în 2014

Poliţia Română a declinat în acest an, din competenţa sa de investigare către parchetele competente, 757 de dosare penale pentru fapte de corupţie, conexe acestora sau pentru conflicte de interese, dintre care 257 în favoarea DNA. În investigarea cazurilor s-a colaborat cu Serviciul Român de Informaţii (SRI), informează IGPR.

În total, 1.617 persoane sunt suspectate de comiterea unor fapte de corupţie, astfel:

– 633 pentru dare și luare de mită

– 176 pentru trafic și cumpărare de influență

– 31 pentru conflict de interese

– 777 pentru infracțiuni conexe celor de corupție, așa cum sunt ele prevăzute în Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.

“Din numărul total de persoane implicate în fapte de corupție cercetate cu sprijinul Poliției Române, 854 dețineau diferite funcții de conducere în cadrul administrației publice locale, 301 dintre acestea fiind deferite DNA”, precizează IGPR.

Măsuri preventive pentru 109 persoane, 88 în ultima săptămână

Față de 109 persoane au fost dispuse măsuri preventive, dintre care 45 de arest preventiv, 8 de arest la domiciliu, 33 de control judiciar, 23 de reținere și au fost emise 46 de rechizitorii, se mai arată în comunicat.

Pe de altă parte, într-un alt comunicat remis astăzi, IGPR precizează că numai în ultima săptămână (12 – 19 septembrie) au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 88 de persoane: “Poliţiştii desfăşoară activităţi specifice faţă de 16 persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu şi faţă de 72 persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar”.

48 de schimbări de supraveghere în 12 – 19 septembrie

Tot în ultima săptămână, la nivel naţional au fost înregistrate 48 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial, astfel:

– controlul judiciar din 19 cazuri a fost înlocuit cu arestarea preventivă iar în 14 cazuri, cu măsura condamnării cu executare

– arestul la domiciliu a fost înlocuit în 5 cazuri cu arestarea preventivă, iar într-un caz, cu măsura condamnării cu executare

– în 2 cazuri, arestul la domiciuliu a încetat ca urmare a condamnării cu suspendare, iar în 4 cazuri arestul la domiciliu a fost înlocuit cu măsura controlului judiciar

– în 3 cazuri, măsura controlului judiciar a fost schimbată cu condamnarea cu suspendare.

Sprijin pentru DNA şi ANI

IGPR insistă că acordă sprijin irecţiei Naţionale Anticorupţie şi Agenţiei Naţionale de Integritate: “Colaborarea cu ANI este importantă întrucât un conflict de interese nesoluţionat poate conduce şi la săvârşirea altor fapte de corupţie sau conexe acestora”.

În comunicat se mai arată că, prin dispoziția șefului Poliției Române, chestor general de poliție Petre Tobă, a fost suplimentat numărul de polițiști nominalizați să desfășoare, exclusiv, activități în domeniul combaterii corupției, alături de procurorii anume desemnați sau cei ai DNA.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.