Atunci cand este vorba despre temperaturi extrem de scazute, orice organism, fie el biologic sau mecanic, are nevoie de echipare si conditii speciale. WN 20 010 este standardul de baza pentru solutiile destinate depozitelor frigorifice, acesta aplicandu-se tuturor situatiilor de manipulare a marfii.

Conform acestor cerinte, stivuitoarele nu pot intra in depozitele frigorifice decat in stare uscata, nefiind permisa operarea mixta, exterior-interior. Operarea la exterior este limitata la 10 minute. Operatiunile de reparatii si intretinere trebuie efectuate numai in afara zonei de depozitare frigorifica, la fel si schimbarea bateriilor. Iar acestea sunt doar cateva exemple. Operarea in cadrul depozitelor frigorifice are anumite efecte asupra echipamentelor. Miscarile auxiliare, ridicarea si coborarea sunt mai lente. Peste 45 grade, caracteristicile de lubrifiere ale uleiului hidraulic sunt reduse, ceea ce poate antrena costuri ridicate. In timpul operarii normale, uleiul hidraulic atinge o temperatura de aproximativ 60 grade. De asemenea, performantele bateriilor in timpul operarii in depozite frigorifice sunt reduse. Astfel, operatiunile de acest tip necesita o planificare speciala si minutioasa.

Cerinte exigente

Depozitele frigorifice opereaza la o temperatura medie cuprinsa intre -27 si -25 grade C, dar temperaturile pot scadea pana la -45 grade, in special in apropiere de unitatile de racire. Asa cum am mentionat, bateriile nu functioneaza la capacitatea maxima nominala la temperaturi scazute, iar timpul de incarcare creste. Acest lucru inseamna ca este posibil ca bateriile sa nu fie niciodata complet incarcate. De asemenea, stivuitorul si componentele sale trebuie protejate impotriva temperaturilor excesiv de scazute. Umiditatea in depozitele frigorifice este foarte scazuta si se condenseaza numai din aerul din afara depozitelor pe suprafetele reci ale stivuitorului.

In aceste conditii, STILL subliniaza ca stivuitoarele care opereaza in depozitele frigorifice trebuie sa fie proiectate special pentru aceasta misiune. De exemplu, panoul de control si senzorii sunt incalziti, componentele hidraulice sunt, de asemenea, incalzite partial, componentele, uleiurile si vaselinele sunt speciale pentru utilizarea in depozite frigorifice, rulmentii sunt lubrifiabili. Deoarece aplatizarea rotilor nu poate fi prevenita, singura solutie eficienta este de a reduce incarcarea pe roata in timpul pauzelor lungi, prin suspendarea echipamentului. Nu in ultimul rand, trebuie prevazute intervale de intretinere la fiecare 250 ore de operare sau la fiecare 6 saptamani pentru lucrul intr-un singur schimb. Pot fi folosite baterii PxS si PzV, iar temperatura bateriei nu trebuie sa scada sub zero grade C. Acumulatorii trebuie sa aiba o capacitate cat mai mare si trebuie schimbati numai la temperaturi de peste zero grade. Bateriile sunt proiectate pentru o temperatura de operare de peste 30 grade; temperaturile mai scazute decat atat au un efect negativ asupra capacitatii nominale, a timpului de incarcare si a duratei de viata.

Stivuitoarele VNA

Stivuitoarele VNA pot fi folosite in depozite frigorifice cu temperaturi de pana la -30 grade C, in operare continua, si nu mixta (exterior-interior). Solutiile de protectie destinate operarii in depozite frigorifice reprezinta dotari standard pentru aceasta gama. In faza de oferta si la plasarea unei comenzi, trebuie avute in vedere conditiile de operare si cerintele de planificare. Avariile sau problemele cauzate de umiditate sau gheata sunt considerate ca fiind din vina clientului. Se ofera o garantie de 12 luni la operarea intr-un singur schimb si in conditiile respectarii conditiilor si intervalelor de intretinere prevazute.

MX-X si MX-Q

STILL a dezvoltat o serie de solutii pentru depozite frigorifice, printre care se numara si o cabina speciala pentru modelele MX-X si MX-Q. Aceasta cabina dispune de un sistem puternic de ventilatie si incalzire, pentru a asigura conditii confortabile de lucru si ofera o vizibilitate optima frontala si laterala (ferestre din policarbonat), peretele posterior fiind la randul lui prevazut cu fereastra. Peretii cabinei sunt izolati si tapisati cu material textil, ceea ce asigura si o reducere a nivelului de zgomot.

Sistemul de incalzire are doua unitati de 1.000 W fiecare, ofera doua niveluri si este controlabil. Nivelul al doilea este cu termostat. Ventilatia cu control manual este realizata prin intermediul unui ventilator si al unor prize de aer. De asemenea, este disponibila si o cabina inchisa pentru MX-X si MX-Q, destinata pentru lucrul in depozite neincalzite, dar nerecomandabila pentru depozitele frigorifice.

Recomandari pe scurt

– Folositi stivuitoare special proiectate pentru operarea in depozite frigorifice

– Evitati temperaturile mai scazute de -30 grade C in depozit

– Alegeti baterii de capacitate suficient de mare si incarcati-le numai in afara depozitului frigorific

– Folositi intotdeauna numai baterii complet incarcate

– Nu folositi sisteme de alimentare cu apa (Aquamatic)

– Completati cu apa dupa incarcare

– Alocati cate un incarcator de baterii pentru fiecare stivuitor si lasati-l conectat la sursa de electricitate.

Raluca MIHAILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.