A dat mită şi a ajuns la puşcărie

Un poliţist de la Serviciul de Investigaţii Criminale – I.P.J. Ilfov l-a denunţat pe  cetăţeanul M.T., din Sinteşti, jud. Ilfov, care i-a oferit o sumă de bani pentru a interveni în favoarea sa într-o decizie privind darea în custodie a unui autocamion pe care îl deţinea şi care figura ca fiind furat din Italia. Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (SJA) Ilfov, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, au organizat un flagrant şi l-au prins pe mituitor în timp ce oferea 3.500 lei din cei 5.000 lei promişi iniţial poliţistului. Făptuitorul se află acum în arest pentru 29 de zile şi nu va scăpa nepedepsit de justiţie.

Povestea este aceeaşi, diferă doar autorii: prinşi cu mâţa-n sac, oamenii încearcă să scape de infracţiuni utilizând metode neortodoxe, dar sunt denunţaţi şi ajung la puşcărie. Săptămânal sunt prezentate public astfel de cazuri şi, cu toate acestea, ele continuă.

Desigur, se întâmplă şi invers: cei puşi să asigure respectarea legii sunt mituiţi şi, când cad în plasă, sunt denunţaţi şi ajung ei după gratii.

În cazul de mai sus, DGA arată că, în noaptea de 20/21 octombrie a.c., M.T. a fost depistat în trafic la volanul unui autoturism – identificat, de asemenea, ca fiind furat din Italia. Şi în acest caz, cercetările au fost preluate de către denunţător.

În acest context, M.T. a insistat să se întâlnească cu poliţistul S.I., pentru a rezolva favorabil ambele cazuri, oferindu-i 5 000 lei.

„La data de 22 octombrie a.c., în jurul orei 9.30, M.T. a fost prins în flagrant în timp ce i-a dat poliţistului 3.500 lei din cea promisă iniţial, deşi avea asupra sa 5.100 lei. Acesta a fost condus la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov pentru continuarea cercetărilor sub aspectul comiterii infracţiunii de dare de mită. Ulterior a fost reţinut şi prezentat instanţei de judecată, fiind emis mandat de arestare preventivă pe 29 de zile”, se arată în comunicatul DGA remis redacţiei

De la începutul anului, peste 55.000 de lucrători ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) au participat la cele aproximativ 2.500 întâlniri de prevenire organizate de DGA.

Drept rezultat, în primele 9 luni au fost consemnate 100 de situaţii în care funcţionarii ministerului au sesizat lucrătorii DGA atunci când li s-au oferit sume în schimbul unor servicii, precum şi 39 cazuri când au denunţat situaţii în care colegii lor au fost implicaţi în comiterea unor fapte de corupţie.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.