UPDATE 2! Adjunctul şefului IPJ Bihor, reţinut pentru corupţie

Comisarul şef Ioan Brândaş, adjunctul şefului Poliţiei Judeţene Bihor, a fost reţinut, miercuri după-amiază, de procurorii anticorupţie, pentru luare de mită şi alte 3 infracţiuni, el urmând să fie prezentat, joi, instanţei Curţii de Apel Oradea, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. De dimineaţă, ofiţei ai DGA i-au percheziţionat biroul şi locuinţa, apoi a fost dus la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul teritorial Oradea, unde a fost audiat într-un dosar privind faptele de corupţie de care este acuzat.

UPDATE 21 decembrie: Brândaş a fost deferit justiţiei împreună cu complicele lui, Răzvan-Mihai Andronache, administrator al unei societăți comerciale. Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Cluj.

DNA precizează că, în perioada ianuarie – noiembrie 2011, Ioan Brândaș, care avea în coordonare Serviciul de Investigare al Fraudelor (SIF) din IPJ Bihor, a finanțat în mod direct – dintr-un împrumut luat de la un om de afaceri cercetat pentru diferite infracțiuni economice – activitatea comercială a trei societăți din Oradea, având ca activități achiziții intracomunitare de zahăr, ulei și alte produse alimentare, și a perceput în schimb o dobândă foarte mare. Brândaș a încasat periodic, până în luna septembrie 2013, dobânzi totalizând peste 75.000 euro.

În schimbul foloaselor materiale primite sub forma dobânzilor (cametei) încasate periodic, Brîndaș a protejat activitatea infracțională a celor trei firme pe care le-a finanțat în parte, în condițiile în care aflase ca firmele erau implicate în circuite evazioniste. Concret, inculpatul nu a luat nici un fel de măsuri la care era obligat în virtutea atribuțiilor de serviciu, cu toate că avea în coordonare directă SIF din cadrul IPJ Bihor.

După ce SIF a fost sesizat de instituțiile de control fiscal despre activitatea evazionistă în care erau implicate cele trei firme, în perioada aprilie — august 2013, Brândaș a divulgat informații confidențiale din cadrul anchetei penale, în sensul că a informat persoanele cercetate că sunt urmărite penal și că vor fi efectuate percheziții la domiciliul acestora.

La începutul lunii august 2013, inculpatul a avertizat una dintre persoanele vizate în dosarele de evaziune fiscală constituite la IPJ Bihor că vor fi efectuate percheziții domiciliare cu posibilitatea luării unor măsuri preventive în cauză. Ca urmare, persoana cercetată a distrus mai multe documente contabile și alte înscrisuri privind circuitele evazioniste, cât și înscrisuri privind finanțarea firmelor din împrumuturi obținute de la diverși cămătari.

Într-un alt context infracțional, în perioada mai — octombrie 2013, Brândaș a divulgat, prin intermediul inculpatului Răzvan-Mihai Andronache, informații confidențiale ce nu erau destinate publicității, din cadrul unei alte anchete penale, prin aceea că a informat persoanele cercetate despre faptul că sunt urmărite penal și că le sunt interceptate comunicațiile telefonice.

Beneficiind de astfel de informații, persoanele implicate în activitatea evazionistă și-au luat măsuri de prevedere, evitând să mai discute aspecte legate de activitatea infracțională la telefon, preferând întâlniri personale, ori discutând într-un limbaj codificat și distrugând parte din documentele contabile și înscrisurile ce le-ar fi putut incrimina.

Tot prin intermediul lui Andronache, Brândaș a avertizat că la o anumită dată vor fi efectuate percheziții domiciliare, existând chiar posibilitatea luării unor măsuri preventive în cauză. Ca urmare, persoana care a beneficiat de această informație a părăsit țara.

Potrivit DNA, Brândaș nu a menționat în declarațiile de avere pe care le-a întocmit la 20 iulie 2007, 29 iulie 2008 și 15 ianuarie 2009 următoarele aspecte: împrumutul în sumă de 60.000 euro pe care l-a contractat de la un om de afaceri; cadoul de 12.000 lei pe care l-a primit de la o altă persoană; depunerea sumei totale de 45.000 euro în două conturi din Germania; a menționat, în mod fals, că a vândut, la 18.07.2007, un apartament în valoare de 56.000 euro. 

UPDATE 7 noiembrie: Brândaş a fost arestat preventiv pentru 29 de zile.

Este vorba despre următoarele infracţiuni:

  • luare de mită
  • efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte, în scopul obţinerii, pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite
  • folosirea, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite
  • favorizarea infractorului.

Potrivit DNA, în perioada ianuarie – noiembrie 2011, Ioan Brîndaş, având în coordonare Serviciul de Investigare al Fraudelor (SIF) din IPJ Bihor, a finanţat în mod direct activitatea comercială a 3 societăţi din Oradea, pentru efectuarea de achiziţii intracomunitare de zahăr, ulei şi alte produse alimentare.

Cămătărie pentru evazionişti

“Concret, inculpatul a acordat în mod repetat, prin intermediar, persoanei care controla cele trei firme, suma totală de 45.000 euro, percepând în schimb o dobândă foarte mare (camătă). Pentru sumele de bani împrumutate în perioada ianuarie – noiembrie 2011, inculpatul Brândaş Ioan a încasat periodic, până în luna septembrie 2013, dobânzi totalizând peste 75.000 euro. În schimbul foloaselor materiale primite sub forma dobânzilor (cametei) încasate periodic, inculpatul a protejat activitatea infracţională celor trei firme pe care le-a finanţat în parte, în condiţiile în care aflase că firmele erau implicate în circuite evazioniste”, informează DNA.

Divulgarea informaţiilor despre percheziţii

Mai precis, inculpatul nu a luat niciun fel de măsuri la care era obligat în virtutea atribuţiilor de serviciu, cu toate că avea în coordonare directă SIF din cadrul IPJ Bihor. Mai mult, după ce SIF a fost sesizat de instituţiile de control fiscal despre activitatea evazionistă în care erau implicate cele 3 firme, Brândaş a divulgat informaţii confidenţiale din cadrul anchetei penale, în sensul că a informat persoanele cercetate că sunt urmărite penal şi că vor fi făcute percheziţii la domiciliul acestora, mai arată DNA.

Astfel, la începutul lunii august 2013, Brândaş a avertizat una dintre persoanele vizate în dosarele de evaziune fiscală constituite la IPJ Bihor că vor fi făcute percheziţii domiciliare cu posibilitatea luării unor măsuri preventive în cauză.

Persoana cercetată a distrus mai multe documente contabile şi alte înscrisuri privind circuitele evazioniste, cât şi înscrisuri privind finanţarea firmelor din împrumuturi obţinute de la diverşi cămătari.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA).

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.