Administratorul Euroticket, judecat pentru înşelarea marilor retaileri

Traian Miclăuş, administratorul fostei firme ce emitea tichete de masă Euroticket Company SRL (devenită SC Operativ Logistic SRL), a fost trimis în judecată, ieri, de DNA, după ce a înşelat cu peste 11 milioane de lei 12 mari retaileri, deoarece nu a decontat tichete de masă şi tichete cadou ajunse în magazine. Dosarul va fi judecat de Tribunalul Bucureşti.

Potrivit procurorilor anticorupţie, Miclăuş i-a indus în eroare pe retaileri determinându-i să accepte la plată tichetele puse în circulaţie în decembrie 2010, fără a avea intenţia de a le deconta.

Reţelele de magazine păcălite de Miclăuş sunt:

 • SC Dedeman SRL
 • SC Romania Hypermarche SA
 • SC Kaufland SCS
 • SC Auchan Romania SA
 • SC Rewe Romania SRL
 • SC Mega Image SRL
 • SC Real Hypermarket SRL
 • SC Profi Rom Food SRL
 • SC Lidl Discount SRL
 • SC Billa Romania SRL
 • SC Artima SA
 • SC Carrefour Romania SA.

“În calitate de director al Euroticket Company SRL, inculpatul Miclăuş Traian şi-a însuşit din gestiunea societăţii comerciale amintite, în mod repetat, din iunie 2010 şi până iunie 2011, suma de 3.363.792 lei, plătind prestaţii simulate de consultanţă pe care şi-ar fi acordat-o lui însuşi. Suma de bani amintită era plătită SC Euroticket Company SRL de angajatori pentru tichetele remise (tichete care urmau a fi încredinţate angajaţilor), aparţinea retailerilor care acceptau tichetele ca mijloc de plată şi se afla vremelnic în gestiunea Euroticket Company SRL”, precizează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Potrivit legii, este interzis ca banii necesari decontării de tichete să fie folosiţi în alte scopuri de către unităţile emitente ale biletelor de valoare.

Faliment controlat

Miclăuş a retras în numerar cei peste 3,3 milioane de lei, prin 208 operaţiuni, din soldul de casă al SC Euroticket Company SRL. Practic, el a început să delapideze societatea comercială pe care o administra, Euroticket Company SRL, în condiţiile în care iniţiase negocieri cu o altă firmă, pentru vânzarea clientelei şi a activelor.

“În acelaşi context, Miclăuş Traian a început să treacă din fondurile SC Euroticket Company SRL, sume importante de bani sau creanţe în patrimoniul altor societăţi comerciale pe care le controla; dacă în vara anului 2010, atunci când făcea demersuri de prelungire a autorizării, SC Euroticket Company SRL avea disponibilul necesar decontării tichetelor aflate în circulaţie, în luna noiembrie 2010 societatea comercială nu mai avea sumele necesare nici în bancă, nici în casă şi nu deţinea nici creanţe neîncasate pentru a putea deconta tichetele emise”, mai arată DNA.

Astfel, Miclăuş a plătit în perioada februarie – martie 2011, din banii Euroticket Company SRL, 1,2 milioane de lei către o firmă terţă, pentru servicii fictive, ca să scape de datorii personale.

“Miclăuş Traian a asumat în numele SC Euroticket Company SRL, în perioada 2010-2012, obligaţii împovărătoare faţă de societatea comercială afiliată Grupul de Management al Creanţelor Z SRL, în valoare de 16.065.440 lei (din care s-au plătit 5.072.532,14 lei); a scos 7.588.291 lei din patrimoniul SC Euroticket Company SRL, în perioada 2010-2011, şi i-a transferat în beneficiul unor societăţi comerciale afiliate, prin plăţi pentru servicii fictive sau inutile (în special de consultanţă ori IT, pretins a fi prestate de Universal Agrozootehnica SRL, de Mondial Agrozootehnica SRL), prin plata (către SC Software & Hardware Industry SRL) unei garanţii de execuţie şi a unor chirii (anticipat, pe termen lung) asumate cu rea credinţă, dar şi prin împrumuturi acordate unor firme afiliate şi stinse printr-un mecanism fraudulos de compensare”, precizează DNA.

Prejudiciul rezultat din delapidare este de 3.363.792 lei, iar cel din abuz în serviciu, de 8.788.291 lei.

Sechestru asigurător

Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor imobile şi conturilor bancare ale lui Miclăuş, dar şi asupra firmei Operativ Logistic SRL, fostă Euroticket Company, şi Grupului de Management al Creanţelor Z SRL, Universal Agrozootehnica SRL şi Software&Hardware Industry.

Dosarul a fost deschis de DNA după ce Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România a depus un denunţ, în aprilie 2011, arătând că emitentul de tichete valorice Euroticket a produs o pagubă de peste un milion de euro marilor reţele comerciale, precum şi altor companii şi persoane fizice care au utilizat tichetele emise de companie.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.