Adrian Nastase, la un pas de libertate in dosarul “Trofeul calitatii”

Adrian Nastase se afla la un pas de libertate in dosarul de coruptie “Trofeul calitatii”, desi in 30 ianuarie a primit pedeapsa de 2 ani inchisoare cu executare. Fostul premier a facut recurs la ICCJ si a tot a cerut amanari, pana cand, cu putin timp inainte de implinirea termenului de prescriprie a faptelor sale, dar si dupa instalarea Guvernului Ponta, a dat lovitura de gratie: nu mai poate fi considerat inculpat. Explicatia este halucinanta: noul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), numit in functie de premierul Victor Ponta in urma cu cateva zile, a depus la instanta o cerere prin care anunta ca institutia pe care o reprezinta nu se mai constituie parte civila in dosar, deoarece nu a fost prejudiciata. In aceste conditii, dosarul ia o turnura incredibila: nu mai are obiect.

Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a amanat miercuri, pentru 30 mai, dezbaterile la recursul formulat de fostul premier Adrian Nastase impotriva condamnarii de 2 ani cu inchisoare primite in 30 ianuarie a.c. in dosarul de coruptie “Trofeul calitatii”. Este pentru a 5-a oara cand magistratii amana judecarea recursului, in urma diverselor tertipuri avocatesti. Judecatorii ar fi trebuit sa inceapa audierea inculpatilor, insa doi dintre ei, Irina Paula Jianu si Diana Gasparovici, au lipsit din sala de judecata, invocand motive de sanatate. Reamintim ca peste 11 zile de la urmatorul termen, adica in data de 10 iunie, faptele lui Adrian Nastase se vor prescrie.

Presiuni publice simtite doar de avocati

Avocatii au ridicat problema presiunilor care se fac din spatiul public asupra judecatorilor din acest dosar, insa presedintele completului, Livia Stanciu, a replicat ca “nu se simte presionata”.

“Noi nu am ridicat decat problema ca judecatorii sa analizeze daca nu cumva si alte interventii din spatiul public, si ma refer in mod direct la interventiile doamnei Monica Macovei la posturile de televiziune, in care a nominalizat pe membrii completului de judecata si in care a avut niste afirmatii extrem de grave cu privire la acesta, nu ar putea constitui pentru completul de judecata, deci nu pentru noi aparatorii, modalitati de sesizare a CSM cu privire la aceleasi lucru, la a se pune in discutie integritatea acestor doamne”, a declarat avocatul Ion Cazacu.

Albit de Ponta

In 22 mai, noul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), Adrian Balaban Grajdan, a depus o cerere prin care anunta ca institutia pe care o reprezinta nu se mai constituie parte civila in dosar, deoarece ISC nu a fost prejudiciata.

Reamintim ca Victor Ponta a preluat in subordinea lui directa Inspectoratul de Stat in Constructii, imediat dupa ce a devenit premier. Mai precis, decizia a fost luata in prima sedinta a Guvernului Ponta, pe 8 mai. Urmarea: noul sef al ISC, Constantin Vlastean, numit in data de 18 mai, vineri, si intrat in paine in aceeasi zi, odata cu aparitia in Monitorul Oficial a ordinului semnat de Ponta, a decis 4 zile mai tarziu ca institutia pe care o conduce de atat de putin timp nu a fost prejudiciata acum 8 ani, adica in 2004.

Culmea este ca in 2009, cand a mai detinut aceasta functie in Guvernul PDL-PSD, Adrian Balaban Grajdan semna un document in care sustinea exact contrariul.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au descins, miercuri dupa-amiaza, la sediul ISC, de unde au ridicat mai multe documente.

Trofeul lui Nastase

DNA l-a trimis in judecata pe 20 ianuarie 2009 pe fostul premier Adrian Nastase, sub acuzatia ca in 2004 s-a folosit de “influenta sau autoritatea functiei de presedinte al unui partid” pentru organizarea unui simpozion intitulat “Trofeul calitatii in constructii” cu scopul strangerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, la care urma sa participe.

In 30 ianuarie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie la doi ani de inchisoare, iar fostul premier a declarat recurs.

Nastase a facut recurs, insa pana acum nu a facut decat sa cearta amanari, pentru a se apropia de termenul de prescriptie a faptelor, 10 iunie.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.