Adrian Nastase mai ramane un pic deputat

Adrian Nastase, incarcerat in Penitenciarul Rahova, mai ramane un pic deputat, intrucat vacantarea postului pe care l-a detinut pana marti, cand a fost transportat de la Spitalul Floreasca in inchisoare, trebuie facuta in plenul Camerei Deputatilor. Iar cum din 30 iunie incepe vacanta parlamentara, plenul Camerei trebuie convocat in sedinta extraordinara, pentru saptamana viitoare. Daca nu se va intampla acest lucru sau daca nu va intruni cvorumul, Nastase va ramane deputat pana la toamna. In tot acest timp, condamnatul penal va incasa indemnizatia si sumele forfetare, care ajung la circa 10.000 lei/luna.

“Vacantarea postului de deputat ocupat de Adrian Nastase se va face de catre plenul Camerei. Din punct de vedere constitutional si potrivit regulamentului Camerei, un deputat pierde aceasta functie cand, prin sentinta judecatoreasca definitiva, isi pierde drepturile electorale. Hotararea judecatoreasca este deja publica si va fi trimisa, probabil, si la Camera Deputatilor. Presedintele Camerei Deputatilor sau grupul din care face parte Adrian Nastase ar putea sa sesizeze Biroul permanent al Camerei cu privire la aceasta situatie”, a declarat, miercuri, Niculae Mircovici, secretarul Biroului permanent al Camerei Deputatilor.

Procedurile prevad ca, dupa sesizarea Biroului permanent, acesta trebuie sa ceara Comisiei juridice un raport, iar plenul Camerei Deputatilor va adopta o hotarare privind vacantarea postului de deputat ocupat inainte de Nastase.

Acest lucru este posibil sa se intample saptamana viitoare, dar numai in cazul in care va fi convocata o sesiune extraordinara a Camerei Deputatilor. Daca nu, totul se va amana pana in toamna, dupa vacanta parlamentara.

Incarcerat la rezerva

Fostul premier Adrian Nastase a fost cazat marti seara la Penitenciarul Spital Rahova intr-o rezerva in care se mai afla si o alta persoana, la Sectia de terapie intensiva.

“In data de 26 iunie 2012, in Penitenciarul Spital Bucuresti Rahova a fost depus condamnatul N.A. in baza mandatului de executare a pedepsei, emis de Tribunalul Bucuresti – Sectia I Penala, nr. 196 din 20.06.2012, acesta urmand sa execute o pedeapsa privativa de libertate de 2 ani inchisoare. Mentionam ca N.A. este cazat in sectia ATI, cu o alta persoana privata de libertate (un judecator, n. red.), intr-o camera prevazuta cu doua paturi si grup sanitar propriu”, a informat miercuri, intr-un comunicat, purtatorul de cuvant al Penitenciarului Spital Bucuresti Rahova, Nina Stroe.

La internarea in Penitenciarul Spital Rahova se au in vedere recomandarile medicilor specialisti care au examinat anterior persoana condamnata, precizeaza purtatorul de cuvant.

“Dreptul la asistenta medicala al persoanelor aflate in executarea pedepselor privative de libertate este garantat. Asistenta medicala in penitenciare se asigura in mod gratuit, ori de cate ori este necesar sau la cerere, cu personal calificat, potrivit legii. Examenul medical se realizeaza in conditii de confidentialitate”, se mai arata in comunicatul difuzat de Penitenciarul Spital Bucuresti Rahova.

Astfel, opinia publica nu va afla daca Nastase s-a impuscat cu adevarat sau a fost doar o inscenare.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.