Adrian Năstase vrea să renunţe la cetăţenia română

Adrian Năstase a declarat astăzi, în faţa instanţei Tribunalului Bucureşti care îi judecă solicitarea de contopire a pedepselor din dosarele “Zambaccian” (4 ani închisoare) și “Trofeul calității” (2 ani), că s-a gândit să renunţe la cetăţenia română, pe motiv că statul nu-i recunoaşte rolul în viaţa publică, dar a descoperit că nu poate atât timp cât se află în închisoare. Numai că fostul premier PSD riscă încă un an de închisoare, deoarece noul Cod Penal le măreşte pedepsele recidiviştilor iar el nu poate avea un regim preferenţial. Verdictul privind sporul de pedeapsă îl va afla în 8 mai.

Declaraţia lui Năstase ne aminteşte de reacţia Danei Barb, sora lui, în 19 martie 2013, când instanţa a decis eliberarea condiţionată a fostului premier PSD – în aplauzele susţinătorilor veniţi în sala de judecată -, după ispăşirea în Penitenciarul Jilava, a unei treimi din pedeapsa de 2 ani de închisoare primită în dosarul Trofeul Calităţii.

“Îmi pare rău că n-am plecat din România în regimul Ceausescu, atunci când am fost dată afară pentru ca aveam dosar rău, urât şi aveam bube în cap pentru că aveam rude în străinătate. Îmi pare rău că n-am plecat în ’82 din România. Dacă în continuare se întâmplă tot ce se întamplă, tot ce s-a întâmplat, îmi pare rău, e cel mai mare regret al vietii mele”, a spus Dana Barb, la ieşirea din sala de judecată.

“Nu vreau să-mi las copilul să mai traiască în această ţară. Dacă asta este dreptatea şi asta este justiţia din România, o sa-i fac bagajul de mâine. Şi o iau şi pe mama mea de 85 de ani, care a zis că nu vrea să moară până când nu o să vadă că se face dreptate şi toţi cei care au făcut rău aruncând cu minciună şi noroi asupra copilului ei nu vor plăti”, a adăugat sora lui Adrian Năstase.

Poporul de “râme”

Sora lui Adrian Nastase a mai spus atunci că este dezamăgită că românii acceptă tot ce se întâmplă, fără să ia atitudine.

“Dezamăgirea mea e că românii acceptă orice. M-am săturat să văd români care trăiesc ca nişte râme. Asta este de fapt marea mea dezamăgire la 60 de ani. Mi-este este pur şi simplu ruşine că românii acceptă orice li se face şi dacă şi dvs., tinerii, veţi accepta la fel, nu vreau să-mi imaginez ce se va întampla”, a mai spus sora fostului premier.

Andrei: Năstase „Cred că i-am urma exemplul, eu şi fratele meu”

Acum, fiul cel mare al lui Adrian Năstase, Andrei, a declarat, la ieşirea din sala de judecată, că tatăl său se gândeşte să renunţe la cetăţenia română, acest lucru fiind discutat în familie, iar el şi fratele lui ar putea urma exemplul tatălui.

„Am discutat în familie aceste aspecte, se pare că ar fi o ultimă soluţie de a renunţa la cetăţenia română. Considerăm că asta s-a urmărit prin acea pedeapsă complementară, eliminarea lui din viaţa politică. Cred că i-am urma exemplul, eu şi fratele meu”, a spus Andrei Năstase.

Apărătorii cer contopire fără spor de închisoare

Apărătorii au depus la dosar un CV al lui Năstase și au arătat că pedepsele primite de fostul premier au fost orientate spre minimum prevăzut de legea penală.

Avocatul Viorel Roș a arătat că nu trebuie aplicat un spor de pedeapsă, pentru că fostul premier nu are nevoie să fie reeducat, “pentru că el este educat prin definiție”.

“A scris sute de articole și studii. A fost invitat să țină cursuri la Sorbona. A scris o bibliotecă, cât alții nu citesc o viață întreagă”, a mai spus avocatul.

“Am descoperit cu nu pot renunţa la cetăţenie”

Adrian Năstase i-a spus judecătoarei care se ocupă de contopirea pedepselor că, prin aplicarea pedepsei complementare condamnării de 4 ani, şi anume cea de interzicere a unor drepturi civile pe o perioadă de 5 ani de zile, printre care și dreptul de a fi ales într-o funcție publică, Justiția i-a oferit “un concept de moarte civilă”.

“Justiţia mi-a oferit un concept de moarte civilă. M-am gândit, la un moment dat, să renunţ la cetăţenia română, însă am înţeles că nu pot face o asemenea cerere, până la executarea unei condamnări“, a spus Năstase, în ultimul cuvânt.

El i-a cerut magistratei să țină seama și de faptul că a fost achitat în dosarul “Mătușa Tamara”.

Procurorul DNA a fost de acord cu cererea de contopire a pedepselor din cele două dosare, dar a cerut ca la pedeapsa rezultată de 4 ani să fie adăugat un spor de 1 an închisoare, insistând că faptele lui Adrain Năstase sunt cu atât mai grave cu cât el a ocupat funcții importante în stat.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.