Adrian Severin, acuzat într-un nou dosar: complicitate la spălare de bani

Procurorii DNA au extins urmărirea penală față de Adrian Severin, membru al Parlamentului European la data faptelor, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la spălare de bani, în formă continuată, şi a asistenților săi europarlamentari, Anne Rose Marie Jugănaru şi Florin-Leontin Abraham, pentru spălare de bani, în formă continuată.

În ordonanța de extindere a urmăririi penale se arată că, în perioada martie 2007 – noiembrie 2010, Severin “a încheiat, fie în nume propriu, fie ca reprezentant al grupului politic din care făcea parte, din Parlamentul European, 20 de contracte de consultanță cu mai multe firme create anume pentru a justifica prestarea unor servicii fictive, constând în realizarea unor studii”.

Însă singurele activități înregistrate de societățile în cauză au fost cele în relația cu Adrian Severin, respectiv grupul politic din care făcea parte. Ulterior, firmele respective nu au mai avut nici un fel de activitate, iar în prezent toate figurează ca fiind radiate din Registrul Comerțului, precizează anchetatorii.

„În aceeași perioadă, suspectul Adrian Severin cu intenție și în conivență cu suspecții Jugănaru Anne-Rose-Marie, Abraham Florin – Leontin și o altă persoană, a acționat în vederea disimulării originii ilicite a sumelor de bani provenite din decontările frauduloase din bugetul Parlamentului European, prin transferurile succesive ale sumei totale de 586.350 lei, efectuate de către societățile din grup către o fundație, prin încheierea unor contracte fictive de pregătire și instruire a personalului”, arată procuroii DNA.

Concret, plățile nu au la bază operațiuni reale. 

Pentru a da o aparență de legalitate transferurilor efectuate, suspecții au convenit disimularea acestora sub forma plății unor servicii de pregătire profesională a angajaților, deși aceeași angajați ai societăților în cauză au fost angajați și la fundația respectivă iar obiectul contractelor încheiate pentru justificarea plăților este similar.

“Mai mult, numerele de ordine ale contractelor încheiate de fundație cu societățile în cauză sunt consecutive, ceea ce indică faptul că nu au existat contracte încheiate și cu alți potențiali beneficiari ai unor astfel de cursuri.În plus, o parte din plățile  facturate de fundația respectivă către societățile comerciale „beneficiare” era ulterioară încheierii raporturilor de muncă cu acei salariați, aceștia fiind angajații unei alte societăți din grup, la momentul respectiv”, se mai arată în documentul DNA.

În 19 iulie 2012, procurorii DNA au început urmărirea penală față de Anne Rose Marie Jugănaru, asistent parlamentar al lui Adrian Severin, George-Vadin Tiugea, asistent parlamentar al lui Adrian Severin, asociat și administrator SC Head Hunting Prossional Srl şi Mihail-Răducu Jugănaru, asociat și administrator la SC A&A Social Consulting Center Srl, asociat la SC Alfa Communication and Consulting Srl, SC Professional Consulting System Srl, SC Princeps Consulting Team Srl, SC Perfect Solutions Network Srl.

Toţi trei au fost acuzaţi de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

Din ordonanța de extindere a cercetărilor și de începere a urmăririi penale a rezultat că, în perioada martie 2007 – noiembrie 2010, Severin Adrian a încheiat, fie în nume propriu, fie ca reprezentant al grupului politic din care făcea parte, din Parlamentul European, un număr de 20 de contracte de consultanță cu firmele menționate, create anume pentru a justifica prestarea unor servicii fictive, constând în realizarea unor studii. Firmele respective erau controlate de europarlamentar prin intermediul asistenților săi Jugănaru Anne-Rose-Marie, Tiugea George-Vadim și o altă persoană, iar contractele de consultanță au fost încheiate la puțin timp după ce firmele au fost înființate, de exemplu cu SC PROFESSIONAL CONSULTING SYSTEM SRL la trei zile după înființarea sa. Trei dintre firme au facturat o serie de contracte în prima luna de la înființare, alte doua – în cea de-a doua luna de la înființare”, preciza DNA la acea dată.

Fostul europarlamentar Adrian Severin este trimis în judecată, din 11 septembrie 2013, într-un alt dosar, pentru luare de mită şi trafic de influenţă. În urmă cu mai bine de 5 ani, el a acceptat să primească 100.000 de euro/an pentru a depune amendamente,în comisiile de specialitate ale PE, în sprijinul intereselor unor presupuse firme.

Momeala i-a fost întinsă de doi reporteri ai „Sunday Times”, care au testat mai mulţi europarlamentari, iar Severin şi încă doi – un austriac şi un sloven, care şi ei au acceptat şpaga dar când au fost demascaţi au demisionat imediat din PE şi s-au pus la dispoziţia justiţiei – au căzut în plasă.

Parlamentul European i-a ridicat lui Severin imunitatea în iunie 2011 iar ancheta a continuat încă 2 ani. Dosarul se judecă la Înalta Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.