Afacerea Romsilva 2 se rejudeca. ICCJ a anulat achitarile, inclusiv pe cea a deputatului Ion Dumitru

Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a casat, miercuri, decizia pe fond din dosarul Romsilva 2, prin care deputatul Ion Dumitru si alti 7 inculpati fusesera achitati. Instanta suprema a hotarat retinerea cazului la ICCJ, pentru a fi rejudecat. Decizia este definitiva.

Practic, magistratii au admis recursul procurorilor anticoruptie si au casat decizia din 27 septembrie 2011 a completului de 3 judecatori de la Sectia penala a aceleiasi instante, prin care fusesera achitati Ion Dumitru, Dumitru Bunea, Elena Dumitru, Mihai Liviu Daia, Sorin Vintila Mirel, Mirel Dumitrache, Constantin Corduneanu si Bogdan Stanciu.

Astfel, cazul va fi rejudecat, primul termen fiind stabilit pentru 28 mai.

In acest dosar, Ion Dumitru este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata. Potrivit anchetatorilor, in iulie 2003, SC Severom Trans (societate fantoma) a importat din Ucraina un utilaj sub denumirea “buldozer universal cu macara hidraulica pe senile” la o valoare in vama de 6.250 de dolari. In fapt, asa cum a reiesit ulterior din probele administrate la dosar, utilajul era un vehicul de tip militar model 1978 construit pe un sasiu de tanc tip T 34 care avea in fata montata o lama reglabila in “V”, iar in partea din spate un brat hidraulic dotat la capat cu gheare.

Buldozerul-tanc, o afacere

Potrivit rechizitoriului, vehiculul era destinat indepartarii, respectiv asezarii de obstacole, de catre trupele de geniu, iar pentru a putea fi folosit la aplicatii civile, beneficiarul trebuia sa evalueze posibilitatile tehnologice ale acestuia, raportul pret/economicitate/eficienta si sa analizeze atent daca ar fi fost util unui domeniu sau altul. Vehiculul nu era insotit de niciun fel de document in afara celor vamale si a facturii, respectiv nu avea carte tehnica, certificat de calitate sau conformitate emis de producator, certificat de garantie, certificat de omologare etc.

Din iulie 2003 si pana in anul 2004, utilajul nu a fost utilizat in niciun fel. In anul 2004, Ion Dumitru, pe atunci director general al Romsilva (institutie de interes public care are drept scop administrarea intregului fond forestier national) a acceptat discutarea in Consiliul de Administratie a unei propuneri de achizitionare prin licitatie a utilajului respectiv. Propunerea fusese intocmita de membri din conducerea regiei, cu acordul sau, dupa ce firma care detinea in realitate utilajul – Eufrat SRL- facuse o oferta de vanzare regiei Romsilva. Anterior, Directia Silvica Targu Jiu testase utilajul constatand ca este necorespunzator activitatilor din domeniul forestier.

Romsilva 2 este al doilea dosar in care fostul sef Romsilva, Ion Dumitru, a fost achitat, fiind acuzat de abuz in serviciu. Sentinta definita in dosarul Romsilva a fost data pe 28 septembrie 2009. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.