Alba Iulia și-a dublat numărul de turiști în ultimii 5 ani, prin fonduri europene

În ultimii 5 ani, Alba Iulia și-a dublat atât numărul de turiști, cât și cel de înnoptări – potrivit datelor INS -, graţie investiţiilor în turism din fonduri europene. Dacă în 2009 oraşul atrăgea puțin peste 18.000 de turiști și 40.000 de înnoptări, în 2013 orașul s-a apropiat de pragul de 40.000 de turiști și aproape 82.000 de înnoptări. Durata medie de ședere este de 2 zile, orașul fiind o destinație de city break, din ce în ce mai căutată în România, informează un comunicat al travelcommunication.ro remis redacţiei. 

Procesul de schimbare a început în 2009, când au fost aprobate primele proiecte europene ale municipalității, cifrate până în prezent la peste 150 milioane de euro. Iată ce s-a realizat din banii europeni:

  • a fost modernizată zona centrală a orașului
  • a fost restaurat spațiul public aferent celei mai mari și mai bine păstrate cetăți de tip Vauban din Europa Centrală și de Sud – Est
  • a fost amenajată zona de agreement Mamut – Parcul Dendrologic și a fost construită cea mai frumoasă și pitorească pistă de biciclete din România, denumită de pasionați „Transalpina de Mamut„
  • au fost amenajate toate căile de acces în oraș.

Efectul acestor investiții s-a văzut aproape instantaneu și în numărul turiștilor care au vizitat Alba Iulia.

Un număr foarte mare de turiști vizitează orașul pentru o zi sau pentru câteva ore. Conform estimărilor municipalității, în anul 2013 numărul turiștilor care au vizitat Alba Iulia, inclusiv cei care au participat la diferite evenimente, s-a ridicat la 400.000 de persoane. Aproximativ 90.000 dintre aceștia au vizitat anul trecut Muzeul Unirii din Alba Iulia.

La nivel anual, cea mai aglomerată lună din punct de vedere turistic este august iar anul acesta orașul a primit aproximativ 6.300 de turiști care s-au cazat în mod oficial.

“Ne dorim să facem din Alba Iulia o adevărată destinație turistică în România, iar eforturile noastre din ultimii 5 ani dar și strategia pentru următorii ani merg în această direcție. Este o bucurie să vezi deja rezultatele în cifre, dar vrem și putem mai mult, așa că așteptăm să ne treacă pragul toți românii care nu au ajuns până acum la Alba Iulia. Vor avea o supriză plăcută” a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

Oraș al Unirii Principatelor Române și “Cealaltă Capitală a României”, Alba Iulia și-a început călătoria ca “destinație turistică” imediat după intrarea României în Uniunea Europeană, prin organizarea anuală de noi evenimente și spații comerciale, posibile în urma dezvoltării turismului din fonduri europene nerambursabile.

Cei 150 milioane de euro investiţi au echivalat cu 2.500 euro pe cap de locuitor al orașului, 1.500 de noi locuri de muncă create în ultimii 7 ani și o rată a șomajului de sub 4%. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.