Alba-neagra cu dosarul lui Dan Voiculescu: Tribunalul Bucureşti îl întoarce Înaltei Curţi, după ce inculpatul a fost reales senator

Tribunalul Bucureşti a decis, joi, să retrimită dosarul de privatizare a Institutului pentru Cercetări Alimentare (ICA), spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), după ce Dan Voiculescu, inculpat, a fost reales senator. Amintim că acesta şi-a dat demisia din Senat chiar înainte de pronunţarea sentinţei, pe 25 iunie a.c., iar cum nu mai deţinea calitatea de demnnitar, tot procesul s-a reluat de la zero la instanţa inferioară.

Joi, Tribunalul Bucureşti şi-a declinat competenţa de a judeca dosarul în favoarea ÎCCJ, după ce în Monitorul Oficial a fost publicată hotărârea privind validarea mandatelor senatorilor aleşi pe 9 decembrie.

Dan Voiculescu a fost trimis în judecată, în decembrie 2008, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în calitate de acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (GRIVCO) SA Bucureşti, de membru al AGA şi al CA ale ICA, precum şi de membru al AGA şi director general al SC “Bioprod” SA Bucureşti.

Procurorii anticorupţie au reţinut în sarcina acestuia infracţiunile de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de spălare de bani, ambele infracţiuni săvârşite în formă continuată.

În proces, Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civilă, cu suma de 222.222.264 lei (echivalentul a 60.482.615 euro), reprezentând prejudiciul efectiv cauzat în sumă de 7.796.198 euro, la care se adaugă şi folosul de care a fost lipsită partea civilă, în sumă de 52.686.417 euro, valoare determinată de evoluţia pieţei imobiliare în perioada 2003-2006.

În acest dosar a mai fost trimis în judecată fostul administrator al SC “Benefica” SA Bucureşti (firmă din grupul GRIVCO), Jean-Cătălin Sandu, secretar executiv al PC (fost Partidul Umanist Român) şi vicepreşedinte al AVAS, pentru complicitate la infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar.

De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.