Alina Bica, ARESTATĂ cu alţi 3 inculpaţi. Ea a demisionat de la DIICOT

Instanţa Supremă a decis, în această dimineaţă, arestarea preventivă pentru 30 de zile a procurorului-şef al DIICOT, Alina Bica, care și-a depus ieri demisia atât de la conducerea instituției, cât şi din funcţia de procuror al acestei structuri. Au fost arestaţi preventiv, de asemenea, Emil Nuțiu, expert evaluator, precum şi Lăcrimioara Alexandru și Dragoș Bogdan, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP.

Decizia instanței nu este definitivă, dar executorie, astfel că Alina Bica s-a predat în această dimineață la arestul Poliției Capitalei, după ce azi-noapte, cât timp judecătorul a rămas în pronunţarea sentinţei, plecase acasă.

La ieșirea din sediul instanței, ea a fost lovită din greșeală de o cameră de filmat, în îmbulzeala cameramanilor avizi de imagini. A urcat plângând în maşina condusă de soţul ei, care a demarat trecând pe culoarea roșie a semaforului.

Urmărită de maşinile jurnaliștilor, autoturismul în care ea se afla a oprit la un moment dat iar șefa DIICOT a coborât și s-a îndreptat către un cameraman, căruia i-a cerut nervoasă să nu o mai filmeze.

Până la numirea unui nou procuror-șef al DIICOT, conducerea acestei structuri din Ministerul Public va fi asigurată de Elena Georgiana Hosu, procuror-șef adjunct, a anunţat Tiberiu Niţu, procurorul general, care anunţase ieri că va asigura el interimatul.

Alina Bica a fost reținută joi seara de procurorii DIICOT, sub acuzaţia de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Inițial, CSM dăduse doar aviz de arestare la domiciliu pentru Bica, însă în urma unei noi cereri a procurorului-șef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat ca Bica să stea 30 de zile în arestul Poliţiei Capitalei – evident, dacă judecătorul va decide asta, ceea ce s-a şi întâmplat.

Afaceri cu despăgubiri

Alina Bica este acuzată de o faptă pe care a comis-o în 2011, pe vremea când în calitate de secretar de stat în Ministerul Justiţiei – numită de premierul de atunci, Emil Boc, ea fiind în subordinea ministrului Cătălin Predoiu -, a făcut parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, reprezentând MJ.

Potrivit DNA, în 15 martie 2011, membrii Comisiei au acceptat plata a 377.282.300 lei către omul de afaceri Stelian – cunoscut drept „Stelu” – Gheorghe, drept despăgubire de 3 ori mai mare pentru un teren de 13 hectare din București, în zona Plumbuita, Sector 2.

Afaceristul cumpărase drepturile litigioase de la adevăraţii proprietari ai terenului confiscat de comunişti, după ce oamenii se chinuiseră timp de 5 ani în justiţie, fără rezultat.

Aceasta era o practică frecventă a lui Stelu care, la numai 38 de ani, devenise un multimilionar în euro graţie grupării de „băieţi deştepţi” cu conexiuni la cel mai înalt nivel,  care îl ajuta în această practică de samsar imobiliar.

Suma pe care el a primit-o drept despăgubire a fost mai mare decât toate despăgubirile acordate de stat în acel an.

Prejudiciul produs statului român este de peste 263,3 milioane lei, echivalentul a peste 62,5 milioane euro, reprezentând supraevaluarea, concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.

Concret, terenul respectiv avea o valoare reală de 113.954.741 le”, susține DNA.

În dosarul despăgubirilor ilegale este cercetat penal şi deputatul UDMR Marko Attila, pentru abuz în serviciu. DNA a solicitat, ieri, ridicarea imunităţii parlamentare a acestuia, pentru a fi arestat preventiv. Cel mai probabil, marţi vom avea un răspuns, prin vot, de la Camera Deputaţilor.

Stelu nu a fost arestat preventiv, el fiind doare urmărit penal sub controlului judiciar.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.