Alţi 61 de primari și viceprimari incompatibili. Modificarea Codului Penal îi salvează

Agenția Națională de Integritate (ANI) a declarat incompatibili încă 50 de primari și 11 viceprimari, din Satu Mare (23), Teleorman (16) și Gorj (22), care au exercitat sau exercită simultan mai multe funcții și calități, contrar prevederilor legale. Ei se adăugă celor aproximativ peste 110 aleşi locali ce au încălcat legea incompatibilităţii şi se judecă acum pentru a-şi găsi salvarea în justiţie. Însă modificările operate ieri în Codul Penal de Camera Deputaţilor îi va putea absolvi de faptele comise, deşi preşedintele Traian Băsescu a anunţat deja că nu va promulga actul normativ. Şeful statului mai are o cale de atac: Curtea Constituţională, dar prin numirea lui Lucian Bolcaş judecător, USL va câştiga majoritatea şi în acest for decizional. Cu paşi înceţi dar siguri, Puterea se va instala în toate instituţiile ce mai făceau faţă atacului de acaparare a Justiţiei.

În cazul a doi primari și un viceprimar, ANI precizează că a sesizat organele judiciare competente, pentru posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații. Cei doi nu au menționat în declarațiile de interes calitățile și funcțiile deținute.

Printre primarii găsiți incompatibili de ANI se află Costel Dorel Stoica (primarul municipiului Satu Mare), Vasile Mitrașca (primarul orașului Tâșnad, județul Satu Mare), Eugen Kovacs (primarul din Carei, județul Satu Mare) și Radu Constantin (primarul orașului Țicleni, județul Gorj). Ceilalți oficiali sunt primari de comună.

Cristian Dima, membru al Consiliul Local Galați, a fost acuzat de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă. El a aprobat, în interespersonal, Hotărâri ale Consiliul Local privind majorarea contribuției publice la bugetul unei fundații în cadrul căreia acesta deține funcția de vicepreședinte, contrar prevederilor legale în vigoare, precizează ANI.

Potrivit legii, fapta persoanei aflată în conflictului de interese sau incompatibilitate este dată afară şi are interdicţie timp de 3 ani de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică, de la data rămânerii definitive a raportului ANI.

Conform Codului Penal, „declararea necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Speranţa la CCR

Toate acestea vor deveni însă istorie în urma modificărilor de ieri ale Codului Penal, aprobate de Camera Deputaţilor – for decizional. Preşedintele Traina Băsescu a anunţat că nu va promulga legea şi o va întoarce Parlamentului, spre revizuire.

Dacă parlamentarii o vor retrimite în aceeaşi formă, preşedintele are posibilitatea să sesizeze Curtea Constituţională. Dar cum în locul judecătorului Iulia Motoc va fi numit Lucian Bolcaş, USL va avea majoritatea şi în CCR, astfel că Traian Băsescu nu va mai putea fi sigur că deciziile Curţii nu sunt influenţate de Putere.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.