Ancheta listelor electorale, faza finala: Parchetul a ridicat documente de la CCR, BEC, AEP, Directia de Pasapoarte, Evidenta Populatiei si Autoritatea Nationala pentru Cetatenie

Ancheta Parchetului General privind listele electorale folosite la referendumul de demitere a presedintelui suspendat Traian Basescu a ajuns la faza finala: anchetatorii au ridicat, luni, documente de la Curtea Constitutionala, de la Autoritatea Electorala Permanenta, de la Biroul Electoral Central, de la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie, de la Directia Generala de Pasapoarte si de la Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date. Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) se va intruni marti, in sedinta. 

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, de la Curtea Constitutionala au fost ridicate copiile proceselor verbale, pe suport de hartie, de la toate sectiile de votare infiintate in vederea referendumului national din data de 29 iulie 2012.

De asemenea, procurorii au ridicat de la Autoritatea Electorala Permanenta, precum si de la societatea comerciala desemnata sa realizeze procedurile tehnice, conform art. 431 alin. 5 din Legea 3/2000, copiile de pe listele electorale permanente si listele suplimentare cu semnaturile alegatorilor in original utilizate la referendum.

Totodata, au mai fost ridicate de la Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, copiile listelor electorale care au fost puse la dispozitia autoritatilor publice locale, asa cum s-a stabilit prin H.G. nr. 682 si 683 din 07.07.2012 (lista electorala permanenta in format electronic).

In plus, de la Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date si de la Biroul Electoral Central, s-a ridicat situatia statistica la nivel national privind repartizarea pe sectii de votare, a celor 18.292.514 de alegatori inscrisi in copiile listelor electorale permanente (centralizator numar de persoane inscrise pe listele electorale permanente, fiecare sectie de votare) – pe suport optic (electronic) si pe suport hartie, cu mentiunea „conform cu originalu”’.

De la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie (ANC) a fost solicitata situatia numerica defalcata pe ani, incepand cu anul infiintarii institutiei (2002) si pana la data de 8.08.2012 a persoanelor carora li s-a acordat cetatenia romana potrivit dispozitiilor art. 8 din Legea nr. 21/1991, a persoanelor care au redobandit cetatenia romana potrivit art.10, art.11 din Legea nr. 21/1991 si a persoanelor care au renuntat la cetatenia romana conform art.27 din Legea nr. 21/1991.

Copiile documentelor ridicate pe suport de hartie de la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie sunt: cererile de renuntare la cetatenia romana publicate in Monitorul Oficial; cererile de renuntare la cetatenia romana aprobate prin Ordin al presedintelui ANC in perioada 2010-2012; lista adeverintelor de pierdere a cetateniei romane eliberate de ANC; lista persoanelor care au redobandit ulterior, la cerere, cetatenia romana.

In cadrul anchetei, au mai fost ridicate de la Directia Generala de Pasapoarte si Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, in format electronic si pe suport optic, datele de identificare ale cetatenilor romani care si-au stabilit domiciliul in strainatate.

In acest dosar, procurorii au solicitat Camerei Deputatilor ridicarea imunitatii fostului ministru delegat pentru Administratie Victor Paul Dobre, acuzat de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, convocat pentru marti

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor se va intruni marti, urmand sa transmita Comisiei Juridice adresa Parchetului, iar dupa avizul juristilor deputati, sa convoace plenul Camerei, pentru vot. Deputatii PDL au anuntat ca vor vota pentru ridicarea imunitatii lui Dobre.

Pana in prezent, in cauza au fost pusi sub acuzare seful Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din MAI, chestorul-sef Constantin Manoloiu, si secretarul de stat in MAI Ioan Cabulea.

De asemenea, la Parchet au fost audiati, saptamana trecuta, presedintele Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu, presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Ana Maria Patru si adjunctul sefului de la Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din MAI, Daniel Gheorghe.

De asemenea, luni a fost audiat fostul ministru de Interne, Ioan Rusca martor in acest dosar, intrucat el a fost in concediu. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.