Anchetatorii ridica cele 20 de arme ale lui Nastase . Kovesi: Nu a lasat niciun bilet de adio

Anchetatorii vor merge la locuinta lui Adrian Nastase din Str. Zambaccian si la domeniul acestuia din comuna Cornu, de unde vor ridica toate armele detinute de acesta, inclusiv cele de vanatoare. Procurorul general Laura Codruta Kovesi a precizat ca toate armele erau detinute in mod legal, intrucat, chiar daca inculpatul era cercetat (de 6 ani, n.red.), legislatia privind regimul de detinere a armelor a fost modificata. Kovesi a explicat ca politistii nu s-au grabit sa se prezinte cu mandatul de aducere, intrucat acesta se aplica de indata ce a fost pronuntata sentinta. De asemnenea, ea a spus ca Nastase nu a lasat niciun bilet de adio.

Fostul premier, internat de urgenta la Spitalul Floreasca dupa ce s-a impuscat, miercuri seara, cu pistolul personal, detinea in mod legal toate armele, gratie modificarii legislatiei, chiar daca se afla in cercetari de peste 6 ani. Acest lucru a fost confirmat de procurorul general Laura Codruta Kovesi, joi, cand a anuntat ca a fost inceputa o ancheta penala in cazul incercarii de suicid a lui Nastase.

“Cand DNA a inceput urmarirea penala, s-a formulat o adresa catre Politia Romana, prin care s-a adus la cunostinta ca este inceputa urmarirea penala si i s-au ridicat armele. Ulterior, legea a suferit modificari. Pentru situatia in care era Adrian Nastase nu mai era necesar ca armele sa fie ridicate de Politie, motiv pentru care Politia a dispus restituirea acestor arme. Vom verifica si acest aspect, daca s-a eliberat legal permisul de port-arma, modul in care au fost depozitate si restituite armele”, a afirmat, joi, procurorul general.

Legea armelor modificata i-a permis lui Nastase sa pastreze armele cat a durat procesul

In 2005, Nastase a fost obligat sa-si predea armele unui armurier, deoarece Legea nr. 295/2004 prevedea ca nu pot detine arme persoanele invinuite sau inculpate in cauze penale pentru fapte savarsite cu intentie a caror pedeapsa are maximul special mai mare de un an.

Trei ani mai tarziu, insa, legislatia a fost modificata, in sensul eliminarii restrictiei pentru infractiuni cum ar fi cele economice sau de coruptie, astfel ca fostul premier si-a recuperat armele.

In 2011, legislatia privind regimul armelor si munitiilor a suferit alte doua modificari, ultima forma, in vigoare la acest moment, permitandu-i fostului premier sa detina arme.

Fara bilet de adio

Procurorul care a efectuat cercetarea in camera unde a avut loc tentativa de suicid a fostului premier Adrian Nastase a ridicat mai multe obiecte de la fata locului, insa nu a gasit un bilet sau o scrisoare de adio a precizat Kovesi.

“Procurorul care a efectuat cercetarea la fata locului mi-a spus ca a ridicat mai multe obiecte, dar nu a ridicat niciun fel de inscris. Ca atare, in posesia procurorului care a fost la fata locului nu exista niciun inscris, nicio scrisoare de adio, niciun bilet de acest fel. Cercetarea la fata locului s-a efectuat doar in incaperea unde s-a produs incidentul si aceasta cercetare nu presupune o perchezitie in tot imobilul. Au fost prelevate doar probe care au legatura cu obiectul acestui dosar”, a explicat jurnalistilor procurorul general.

Politistii nu s-au grabit, mandatul de aducere se pune in aplicare “de indata”

Laura Codruta Kovesi a mai spus ca “se va verifica” daca politistii care au mers miercuri noapte la locuinta lui Nastase pentru a pune in aplicare mandatul de executare a pedepsei au respectat procedurile, ea precizand si ca mandatul de executare trebuia pus in aplicare de indata.

Kovesi a declarat ca trebuie intrebata Politia despre acest lucru, intrucat intra in responsabilitatea acestei institutii. Amintim ca, odata cu venirea USL la putere, Ministerul Internelor este condus de Ioan Rus (PSD), care nu a facut nicio declaratie in acest caz.

Kovesi a explicat insa ca acest lucru este conform legii si procedurilor si ca si in cazul altor persoane condamnate s-a procedat in acelasi mod, mandatul fiind pus in aplicare de indata.

Potrivit acesteia, in situatiile in care mandatele nu au fost puse in executare de indata persoanele vizate erau disparute de la domiciliu.

Intrebata de ce politistii au mers acasa la Nastase in conditiile in care alti condamnati din dosar s-au predat singuri, Kovesi a spus ca vor fi facute verificari si legat de acest aspect. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.