UPDATE! ANI cere DNA să cerceteze un fost director din CNADNR

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) cere Direcției Naționale Anticorupție (DNA) să îl cerceteze pe Theodor Răzvan Emil Teodorescu, fost director în CNADNR, pe care îl suspectează de conflict de interese şi fapte de corupţie, arătând că acesta a semnat documente privind lucrări de marcaje rutiere cu o firmă a fratelui său şi că ar fi folosit informaţiile deţinute pentru a sprijini societatea.

UPDATE 27 ianuarie: CNADNR anunță, într-un comunicat remis redacției, că va sta la dispoziția DNA cu orice documente relevante în scopul verificării aspectelor sesizate de către ANI.

Totodată, compania va solicita un punct de vedere de la ANRMAP, autoritatea în domeniul achizițiilor publice, pentru a clarifica situația juridică a contractului încheiat de către CNADNR cu asocierea menționată în comunicatul ANI.

O a treia măsură menționată de CNADNR este „instruirea DRDP București în vederea sistării oricărei comenzi pentru realizarea de marcaje rutiere către asocierea menționată, precum și identificării modalităților legale de încetare a contractului”.

ANI precizează că a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie penală, precum şi sâvârşirea de infracţiuni asimilate celor de corupţie, de către Teodorescu, în perioada 8 aprilie – 21 octombrie 2013.

Concret, spun inspectorii de integritate, Răzvan Emil Teodorescu a semnat o serie de documente privind acordul-cadru având ca obiect “Lucrări de marcaje rutiere pe reţeaua de autostrăzi şi drumuri naţionale din administrare, Lot 1-DRDP Bucureşti”, încheiat între CNADNR, prin DRDP Bucureşti, în calitate de promitent-achizitor, şi Asocierea SC Anduna Servimob SRL & Teo Trans Consulting SRL, în condiţiile în care fratele său este administrator şi asociat al firmei Teo Trans Consulting.

“Conform acordului, pentru lucrările executate, plăţile datorate Asocierii SC Anduna Servimob SRL & SC Teo Trans Consulting SRL sunt cele declarate în propunerea financiară a acestuia, respectiv 27.072.864,46 lei (aprox. 6.117.470,22 euro), la care se adaugă TVA reprezentând 6.497.487,47 lei (aprox. 1.468.192,85 euro)”, menţionează ANI, într-un comunicat de presă.

Fostul director de la CNADNR ar fi încălcat, astfel, dispoziţiile Art. 301 din Codul Penal, potrivit cărora “fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Având în vedere că Răzvan Emil Teodorescu ar fi folosit în scop personal informaţiile deţinute în virtutea prerogativelor funcţiei, au rezultat şi indicii privind săvârşirea infracţiunilor asimilate celor de corupţie, prevăzute de articolul 12, litera b) din Legea 78/2000, potrivit cărora: “sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”.

ANI precizează că l-a informat pe Teodorescu despre declanşarea procedurii de evaluare, însă fostul director din CNADNR nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.