Ani grei de închisoare pentru fostul director al RADET şi complicii

După aproape 10 ani de judecată, Ion Dabela, fostul director general al Regiei Autonome de Distribuire a Energiei Termice (RADET) București, a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare pentru o şpagă de 100.000 de euro contra atribuirii unui contract către o firmă germană, dar şi 3 autoturisme de lux şi alţi bani pentru contracte către clienţi autohtoni. Magistrații ÎCCJ au menținut şi pedepsele la închisoare cu executare aplicate de Curtea de Apel București celor 4 complici ai inculpatului şef: Valentin Carali (fost ofițer superior în SRI) – 4 ani și 6 luni, Liana Uzunov (fost director comercial RADET) – 4 ani, Marian Fătu (asociat la o societate comercială) – 5 ani, Eduard Valentin Pelengică (administrator de firmă) – 6 ani. În total, şpăgile de la firma nemţească au însumat o jumătate de milion de mărci germane.

În același dosar, judecătorii au admis recursul lui Mihai Radu Cucuiu (fost director tehnic la RADET) și l-au condamnat pe acesta la 3 ani de închisoare cu suspendare, după ce, în 2012, Curtea de Apel București îi aplicase o pedeapsă de 6 ani.

De asemenea, ÎCCJ a admis recursurile declarate de Ion Fătu (fost director general în Ministerul Industriilor și Resurselor) și Petco Uzunov, aceștia fiind achitați.

Dosarul se judecă de aproape 10 ani, după ce, în ianuarie 2004, Parchetului Național Anticorupție (actuala Direcție Națională Anticorupție) a trimis în judecată cele 8 persoane acuzate de săvârșirea mai multor fapte de corupție în timpul derulării contractului  economic în valoare de 22 de milioane de mărci germane, pentru reabilitarea a 25 km de conductă de transport a agentului termic, contract negociat între RADET București și o firmă germană.

Concret, anchetatorii au descoperit că, în perioada 1998-2002, persoane din conducerea RADET București și intermediari au pretins și primit, în mod repetat, de la reprezentanții firmei germane Preussag Rohrsanierung GmbH, bani și bunuri în valoare totală de peste 500.000 de mărci germane, prin transferuri bancare sau cash, în schimbul cărora au încheiat contractul respectiv ce prevedea reabilitarea conductelor de termoficare din București prin metoda propusă de nemţi, precum şi ritmicitatea plăților pe care regia urma să le efectueze firmei în cauză.

Faptele

Dabela este acuzat de săvârșirea a 4 infracțiuni de luare de mită și de asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, ambele aflate în concurs real și în formă continuată.

Procurorii au stabilit că acesta a primit cu titlu de mită, direct sau prin intermediul altor persoane cercetate penal în cauză, bani și bunuri în valoare totală de peste 100.000 de euro pentru ca, în calitatea pe care o avea, să aprobe și să susțină contractul de reabilitare a conductelor de termoficare din București prin metoda propusă de firma germană.

Din probele administrate în cauză a rezultat că Dabela a mai pretins și primit sume de bani și alte bunuri (printre care și 3 autoturisme de lux) de la reprezentanții a 3 societăți comerciale românești care aveau relații economice cu RADET, pentru ca acesta să accepte încheierea unor contracte, derularea lor în cât mai bune condiții și, în special, pentru asigurarea unei ritmicități în plățile efectuate către acești parteneri.

Cucuiu, Uzunov și Fătu sunt acuzați că au primit, în mod repetat, de la reprezentanții germani, diverse sume de bani și bunuri, în cuantum total de aproximativ 15.000 de euro pentru derularea negocierilor și implementarea tehnologiei germane în rețeaua de termoficare bucureșteană.

Procurorii anticorupție mai susțin că Ion Fătu s-a angajat ca, în virtutea funcției pe care o deținea în cadrul Ministerului Industriei și Resurselor, să facă demersuri la unitățile din subordinea acestuia în vederea încheierii de noi contracte ale unor societăți românești cu firma germană.

De asemenea, el era acuzat că a făcut presiuni asupra unor conducători de unități pentru negocierea, încheierea și executarea unor contracte economice cu firma germană Preussag Rohrsanierung GmbH.

Valentin Gabriel Carali, fost ofițer superior în Serviciul Român de Informații, a fost trimis în judecată pentru luare de mită, complicitate la luare și dare de mită și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, toate faptele aflate în concurs real și în formă continuată.

Ca ofițer de obiectiv în cadrul Direcției economice a SRI, Carali răspundea direct, pe linie de serviciu, de RADET București și Ministerul Industriilor și Resurselor, în această calitate putând interveni pe lângă conducerea regiei bucureștene pentru acceptarea tehnologiei germane de reabilitare a rețelei de termoficare din Capitală.

Suma totală primită de acesta pentru intermedierea negocierilor a fost stabilită la peste 47.000 euro și 22.500 mărci germane.

De asemenea, Marian Fătu, asociat unic la o societate cu răspundere limitată din București, și Eduard Valentin Pelengică, administrator al unei societăți bucureștene, au fost acuzați că au pretins și primit, în nume propriu sau pentru responsabilii din conducerea RADET, diverse bunuri și sume de bani, cu promisiunea implicării directe în intermedierea afacerii.

În același dosar a fost trimis în judecată Petco Uzunov, acuzat de complicitate la luare de mită.

Dabela a fost mai mult timp arestat preventiv.

RADET este prinsă acum într-un nou dosar de corupţie, în martie 2013 anchetatorii făcând percheziţii în birourile actualului director general şi a altor 3 directori, precum şi la 38 de domicilii şi sedii de firme ale unor clienţi de casă care încasau bani publici de la regie pentru lucrări pe care nu le-au executat.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.