Ani grei de închisoare pentru Vîntu, Ţurcan şi Luca, în dosarul Petromservice

Tribunalul Bucureşti i-a condamnat astăzi, la 6 ani şi 2 luni de închisoare pe Sorin Ovidiu Vîntu, la 9 ani de detenţie pe Octavian Ţurcan şi la 6 ani de privare de libertate pe Liviu Luca, în dosarul spălării banilor şi delapidării patrimoniului Petromservice. Decizia instanţei nu este însă definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti. Vîntu se află deja în închisoare, ispăşind o a doua condamnare, de 2 ani în dosarul favorizării lui Nicolae Popa, după prima, de şantaj asupra lui Sebastian Ghiţă. Are însă alte două pietre de moară legate de gât şi se pare că nu va ieşi curând de după gratii.

Astfel, în 31 ianuarie a.c., Vîntu a mai fost trimis în judecată pentru spălare de bani şi delapidarea patrimoniul Asociaţiei Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA, prejudiciul fiind estimat la 12 milioane de euro. Alături de el sunt judecaţi Liviu Luca, Octavian Ţurcan, Gheorghe Şupeală şi alţi 7 inculpaţi.

Vîntu mai este judecat şi în dosarul privind devalizarea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), fiind acuzat de spălare de bani şi instigare la delapidare.

În dosarul Petromservice, Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan şi foştii directori ai Petromservice Gheorghe Şupeală şi Zizi Anagnastopol au fost trimişi în judecată în septembrie 2012, pentru spălarea banilor şi delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro.

Luca, Mihai, Şupeală, Negrutzi, Bolhâlţeanu, Anagnastopol şi Graziano Rino Raichovich au fost trimişi în judecată pentru delapidare, iar Vîntu şi Ţurcan, pentru complicitate la delapidare şi spălare a banilor.

Manevra Luca

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2005, Liviu Luca a devenit, în mod indirect, acţionarul majoritar al SC Petromservice SA, prin achiziţia a 49,35% din acţiunile societăţii, realizată prin intermediul companiei Elbahold Ltd (înmatriculată în Cipru), la care avea calitatea de beneficiar real în sensul prevăzut de Legea 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor şi de Directiva 2005/60/CE.

“În acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioară desfăşurată de SC Petromservice SA, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate în funcţiile de membri ai Consiliului de Administraţie, director general şi director financiar”, arată Parchetul General.

Vîntu a finanţat acţiunile 

Anchetatorii au stabilit că Liviu Luca era ajutat la administrarea companiei de către Vîntu, care a finanţat preluarea pachetului de acţiuni.

Un rol important în administrarea SC Petromservice SA avea şi Ţurcan, persoană apropiată de Vîntu, care intermedia relaţia inculpaţilor cu companiile înmatriculate în Cipru pe care le controlau şi cu băncile din această ţară, precizează procurorii.

Servicii petroliere vândute cu 325 mil. euro, pe executare silită

În cursul anului 2007, SC Petromservice SA a vândut activitatea de servicii petroliere, în schimbul căreia a primit suma totală de aproximativ 325 milioane euro.

“Întrucât, în aceeaşi perioadă, împotriva societăţii erau în curs de desfăşurare numeroase proceduri de executare silită pentru drepturile salariale restante obţinute de către angajaţi prin intermediul unor hotărâri judecătoreşti, inculpatul Luca Liviu a hotărât ca lichidităţile societăţii să fie transferate în patrimoniul unor companii controlate de Vîntu Sorin Ovidiu, pentru a evita ca aceste sume să ajungă în posesia salariaţilor sau să fie distribuite ca dividende acţionarilor minoritari”, arată anchetatorii. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.