ANI nu izbuteste sa-i scoata din Parlament pe incompatibilii Andon si Paslaru

Agentia Nationala de Integritate (ANI) cere din nou Parlamentului revocarea din functie a parlamentarilor Sergiu Andon si Florin Costin Paslaru, ca urmare a ramanerii irevocabile a deciziilor privind incalcarea legii de catre cei doi politicieni. Acestia incaseaza – Andon de 1 an si 3 luni iar Paslaru de 6 luni – indemnizatia de parlamentar si voteaza legi ca si cand nu ar fi comis nimic.

UPDATE 11 septembrie 2012: Andon și Pâslaru au fost revocați din funcție.

“Agentia Nationala de Integritate solicita Camerei Deputatilor, in conformitate cu dispozitiile art.26, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 176/2010, aplicarea cu celeritate a sanctiunilor disciplinare, respectiv revocarea din functie a lui Andon Sergiu si a lui Paslaru Florin Costin, deputati in Parlamentului Romaniei”, se arata in documentul remis de institutie.

ANI arata ca, incepand cu data de 28 decembrie 2011, a solicitat in repetate randuri Camerei Deputatilor (https://www.integritate.eu/1830/section.aspx/2662 , https://www.integritate.eu/1830/section.aspx/2581 ) aplicarea conform prevederilor legale a sanctiunilor disciplinare si respectarea hotararii judecatoresti, ca urmare a ramanerii definitive si irevocabile, in cazul lui Andon Sergiu, a sentintei civile nr. 2930/13.04.2011, cu consecinta mentinerii ca legal si temeinic a actului de constatare nr. 49/I.I./01.06.2009, si a ramanerii definitive, prin necontestare, a raportului de evaluare nr. 119023/G/l.I./07.11.2011, privindu-l pe Paslaru Florin Costin (https://www.integritate.eu/1100/section.aspx/814  si https://www.integritate.eu/1676/section.aspx/2202).

Cei doi risca amenda, dar si inchisoarea, insa cine sa le aplice?

In conformitate cu dispozitiile art. 29, alin. (3) din Legea nr.176/2010: “Neaplicarea sanctiunii disciplinare sau neconstatarea incetarii functiei publice, dupa caz, atunci cand actul de constatare a ramas definitiv, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 2.000 lei, daca fapta nu constituie infractiune”.

De asemenea, conform prevederilor art. 271 din Codul penal, nerespectarea hotararilor judecatoresti se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.

MCV, singura speranta

Prin Raportul privind progresele realizate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), remis opiniei publice in iulie 2011, Comisia a recomandat Romaniei “sa demonstreze existenta unor rezultate pozitive in ceea ce priveste pronuntarea de sanctiuni prin care sa se dea curs hotararilor Agentiei Nationale de Integritate”, subliniind ca „reactiile insuficiente ale autoritatilor administrative si judiciare la constatarile si sesizarile ANI submineaza eficienta intregului proces de consolidare a integritatii administratiei publice si limiteaza rezultatele activitatii ANI”, fiind necesara “o reactie prompta si cuprinzatoare a autoritatilor administrative si judiciare pentru a asigura obtinerea de rezultate de catre sistemul de integritate in aceasta privinta”.

Strategia anticoruptie, incalcata

Mai mult, in 12 iunie 2012, a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 392, Declaratia Camerei Deputatilor si Senatului nr. 2/2012 privind sprijinirea implementarii noii Strategii Nationale Anticoruptie 2012-2015.

Prin adoptarea declaratiei, Parlamentul Romaniei isi exprima vointa politica de a sprijini principiile si obiectivele Strategiei Nationale Anticoruptie si isi asuma indeplinirea masurilor specifice ce tin de competenta exclusiva a Parlamentului, si anume:

  • Parlamentul Romaniei sustine si promoveaza adoptarea cadrului legislativ anticoruptie, precum si adoptarea modificarilor legislatiei in materia finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale in vederea cresterii transparentei si consolidarii integritatii in randul membrilor sai, in concordanta cu recomandarile GRECO;
  • Parlamentul Romaniei participa la indeplinirea conditionalitatilor stabilite prin mecanismul de cooperare si monitorizare a Strategiei Nationale Anticoruptie, atat la nivelul Platformei de cooperare a institutiilor independente si agentiilor anticoruptie, cat si la nivelul Comisiei de monitorizare a progreselor inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

Andon are decizie definitiva din 3 aprilie 2011

In 3 aprilie 2011, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis irevocabil ca deputatul conservator Sergiu Andon este incompatibil cu calitatea de parlamentar, intrucat a fost avocat intr-un proces de coruptie, judecatorii admitand astfel raportul de constatare al inspectorilor de integritate.

Decizia ICCJ a survenit sesizarii din iunie 2009 a procurorilor DNA, in urma careia inspectorii ANI au constatat ca Sergiu Andon a devenit incompatibil cu statutul de parlamentar intrucat a acordat, ca avocat, asistenta juridica unui invinuit intr-un dosar penal de coruptie.

Conform legii, cei declarati in incompatibilitate trebuie sa renunte la functia pe care o ocupa si nu mai pot fi alesi sau numiti intr-o functie publica timp de 3 ani.

Paslaru are decizie definitiva din 7 noiembrie 2011

In cazul lui Florin Paslaru, ANI a inaintat, in luna martie, Camerei Deputatilor un raport potrivit caruia deputatul se afla in stare de incompatibilitate, act necontestat de parlamentar, astfel ca se impune eliberarea din functia publica detinuta.

ANI preciza ca raportul de evaluare emis la data de 7 noiembrie 2011, prin care s-a constatat incalcarea de catre Florin Costin Paslaru, deputat PSD de Galati, a dispozitiilor legale privind regimul juridic al conflictelor de interese in materie administrativa, a ramas definitiv prin necontestare.

In 7 noiembrie 2011, ANI a constatat ca Florin Costin Paslaru, deputat in Parlamentul Romaniei, a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca privind angajarea fiului sau, Florin Alexandru Ioan Paslaru, incepand cu anul 2009 – prezent, in cadrul Biroului Parlamentar – Circumscriptia electorala nr. 18 Galati, incalcand, astfel, prevederile Legii 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei. Beneficiul patrimonial obtinut, incepand cu anul 2009 – prezent, de catre fiul lui Florin Costin Paslaru a fost de 21.662 Lei (aproximativ 5.158 de euro).

ANI a dispus si sesizarea Parchetului de pe langa ICCJ cu privire la posibila savarsire de catre Florin Costin Paslaru a infractiunii de conflict de interese. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.