Antonescu: „Astept de la Procurorul General, presedintele CSM si ministrul interimar al Justitiei explicatii publice urgente despre desantul anchetatorilor, nemaivazut de la colectivizarile fortate din anii `50”

Presedintele interimar Crin Antonescu a cerut, miercuri, explicatii urgente din partea procurorului general Laura Codruta Kovesi in legatura cu „desantul procurorilor care nu s-a mai vazut de la colectivizarile fortate din anii `50”. Totodata, el a solicitat presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Alina Ghica, convocarea unei sedinte in care sa fie luate in discutie cercetarile “masive” ale procurorilor pe tema scrutinului din 29 iulie si, totodata, situatia ministrului Justitiei. Sute de dosare penale sunt deschise in 15 judete unde, in anumite localitati, rata de participare la vot a depasit 100 si chiar 200%. Iar presiunile din teritoriu – unde procurorii ii pun pe cei anchetati sa jure cu mana pe Biblie – nu au intarziat sa isi faca efectul: interimarul de la Cotroceni a iesit cu o declaratie publica, sa linisteasca apele. 

„Subiectul declaratiilor mele e legat de ceea ce in ultimele zile a devenit o preocupare publica: valul de anchete, anchetele in masa pe care Parchetul General sau ai DNA il desfasoara intr-un mare numar de localitati din tara asupra unui mare numar de primari, de cetateni, sefi de sectii de votare. Ceea ce declar acum tine de atributiile si obligatiile prevazute expres in art. 80, alin. 2 din Constitutie. Exista sentimentul exprimat de multi dintre acesti cetateni, de multi oameni din societatea civila, de jurnalisti, ca este o ancheta fara precedent, cu scop politic, care-i are in vedere mai ales pe cei care s-au prezentat la vot la refereredum. Nu formulez nici un fel de acuzatie la adresa Parchetului General. Avand in vedere amploarea anchetelor si modalitatile fara precedent – de la colectivizarea fortata din anii 50 un asemenea desant al procurorilor nu s-a mai cunoscut – avand in vedere ca acelasi Parchet la alte alegeri nu a actionat aproape deloc, nicidecum in asemenea proportii, cred ca este necesar si cer procurorului general sa ofere explicatii publice in legatura cu natura, mijloacele si scopurile acestor anchete”, a declarat Crin Antonescu.

„CSM sa convoace o sedinta, sa ne lamurim”

Totodata, el i-a cerut public presedintelui CSM „sa convoace o sedinta a acestui for, in care sa discutam si sa ne lamurim asupra acestor aspecte, prilej cu care s-ar putea discuta si situatia ministrului de la Justitie. „Tara are nevoie de un ministru stabil la Justitie, trebuie sa se intample cat mai repede”, a mai spus el.

Antonescu a precizat ca asteapta raspunsuri in cursul zilei de joi. „Precizez ca astept de la Procurorul General, presedintele CSM si ministrul Justitiei raspunsuri urgente nu pentru ca sunt eu nerabdator, ci pentru ca sunt multi cetateni ingrijorati. Adica in cursul zilei de maine”, a insistat Antonescu.

El a facut referire la articolul 132 din Constitutie, potrivit caruia procurorii isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului Justitiei. “Inseamna nu ca Parchetul este subordonat ministrului Justitiei, dar inseamna ca ministrul Justitiei, ca autoritate publica (…), are o responsabilitate in raport cu toate actiunile si efectul social ale Parchetului General care, categoric, este independent, dar care categoric nu este stat in stat“, a spus presedintele interimar.

Procurorii le cer anchetatilor sa jure pe Biblie

“Nu sunt de acord cu premierul, ca cetateanul Basescu terorizeaza romanii”

Cat despre declaratia recenta a premierului Victor Ponta “in care ii cere cetateanului Traian Basescu sa nu mai terorizeze cetatenii Romaniei”, presedintele interimar a spus ca nu poate fi de acord, intrucat este doar polemica, iar „daca cineva terorizeaza cetatenii, atunci trebuie luate masurile ca sa fie impiedicat, iar autoritatile, respectiv Ministerul Justitiei, sunt obligate sa ia masuri”.

„Cand esti simplu cetatean incalci Constitutia daca incalci niste legi. Traian Basescu nu avea cum sa incalce Constitutia ca un presedinte, pentru ca nu este presedinte. Din punct de vedere juridic, este in regim de simplu cetatean, de om politic oarecare. Nu are o functie in stat prin care sa incalce Constitutia”, a precizat Antonescu.

„Nu convoc CSAT”

Presedintele interimar a mai spus ca nu are motiv sa convoace Consiliul National de Aparare a Tarii (CSAT) „oricate semne de intrebare exista in legatura cu actiunile Parchetului„.

„Am vazut comentarii ca ar trebui sa convocam CSAT. Inteleg foarte bine ingrijorarile unor oameni fata de ceea ce se petrece. CSAT este insa altceva, si art. 119 din Constitutie ne spune foarte clar. Oricate semne de intrebare exista in legatura cu actiunile Parchetului, nu cred ca putem vorbi de siguranta nationala sau aparare. Astept raspuns la aceste solicitari publice care, repet, nu inseamna in nici un fel o presiune de vreun fel asupra Parchetului sau vreo ingradire a drepturilor. Si eu, si Parchetul, avem o misiune comuna”, a argumentat el.

O posibila schimbare la sefia DNA si PICCJ, in ciuda cererii SUA si CE

Iesirea intempestiva a lui Crin Antonescu ar putea anunta o iminenta schimbare a sefilor DNA si a Procurorului General, pentru a opri valul de anchete care i-a speriat atat de mult pe primarii din teritoriu.

Insa aceasta mutare – pe care, deocamdata, nu o poate propune decat Ponta, ca interimar la Justitie – va fi facuta impotriva CSM, a presedintelui CE, Jose Manuel Barroso si a emisarului Administratiei SUA, Philip Gordon, care au cerut sa nu se produca schimbari la sefia DNA si PICCJ in perioada interimatului la Cotroceni.

Stroe si Dobritoiu, la raport

Presedintele interimar i-a chematmiercuri, la Palatul Cotroceni, pe ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu, si pe ministrul Administratiei, Radu Stroe, iar jurnalistii nu au ratat ocazia sa-l intrebe ce a discutat cu ei.

„Cu Dobritoiu am vorbit de problemele Apararii si starea militarului accidentat (la festivitatile de la Constanta, de Ziua Marinei, n. red.). Cu dl. Stroe despre activitatea si demersurile pe care le desfasoara in raport cu solicitarile Curtii Constitutionale. Am dreptul sa ma informez direct de la ministri in legatura cu modul in care functioneaza aceste institutii”, a justificat Antonescu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.