Aproape 59% fonduri europene absorbite la Transporturi

Ministerul Transporturilor (MT), prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Transport, anunţă încheierea anului 2014 cu un grad de absorbție a fondurilor europene de 58,55%. Astfel, din totalul de 4,8 miliarde euro, cât este suma alocată României pentru perioada de programare 2007-2013, în anul 2014 a fost absorbită suma de 1,128 miliarde euro, față de ținta asumată de 1,022 miliarde euro. Rata de absorbție în anul 2012 a fost de 10,70%, iar în anul 2013, de 32,24%.

„Anul 2014 a fost dedicat dezvoltării unui portofoliu de proiecte majore de infrastructură, între acestea încadrându-se magistralele de metrou M2(Pipera – Berceni) și M4(Gara de Nord – Străulești), achiziționarea unui număr de 27 trenuri de metrou, autostrăzile Câmpia Turzii – Ogra – Târgu Mureș și Sebeș – Turda, sau linia de cale ferată Radna – Gurasada – Simeria”, precizează reprezentanţii MT.

Gradul de absorbție al Programului Operațional Transport a fost îmbunătățit anul acesta prin faptul că Autoritatea de Management a depus la Comisia Europeană aplicațiile de finanțare pentru 3 proiecte de infrastructură retrospective: autostrada Arad – Deva, autostrada Cernavodă – Constanța și by-pass-ul Constanța.

Tot în anul 2014 a fost inițiat procesul de fazare a proiectelor majore de infrastructură, dintre care o parte au fost transmise Comisiei Europene în vederea aprobării. Astfel, au fost fazate tronsoanele de autostradă Lugoj – Deva, Sebeș – Turda, linia de cale ferată Radna – Gurasada – Simeria și Magistrala de metrou M2.

„Fazarea proiectelor reprezintă un proces prin care proiectele aflate în implementare și care nu se pot încheia pană la data de 31 decembrie 2015 (sfarșitul perioadei de programare 2007 – 2013) se vor continua în următoarea perioadă de programare. Astfel, măsura prevede realizarea în primă fază, pană la 31 decembrie 2016 a unei părți din proiect (exemplu: excavațiuni, structuri majore, stratul de formă, stratul de stabilizare), iar în faza a doua finalizarea proiectului (exemplu: stratul de formă, stratul de uzură, marcaje)”, explică reprezentanţii MT.

Ministerul Transporturilor va destina anul 2015 implementării proiectelor de infrastructură, dar și absobției unui buget alocat de către Comisia Europeană în valoare de 1,880 miliarde euro. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.