Arestaţi pentru evaziune cu motorină

Tribunalul Bacău a dispus, vineri, arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpaților Varga Florin-Irinel, Cristea Eduard-Vasile, Varga Cosmin și Nicula Constantin Claudiu, acuzaţi de evaziune fiscală cu motorină, ei fiind reţinuţi cu o zi înainte de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul teritorial Bacău. Cei patru au constituit un grup infracțional organizat care s-a ocupat, timp de un an şi jumătate, de achiziția intracomunitară (din Bulgaria) de produse petroliere (motorină) scutite de plata TVA și comercializarea acestora pe piața internă, colectând astfel TVA aferentă livrărilor. Prejudiciul  produs statului este evaluat la 4.687.929 lei.

Astfel:

  • VARGA FLORIN-IRINEL, administrator de fapt al societăților comerciale ROMSPEED DOWNSTREAM SRL, FOCUS PETROIL SRL și ROMEST ONE SPEDITION SRL, este acuzat de două infracțiuni de evaziune fiscală în formă continuată, spălare de bani în formă continuată și constituire a unui grup infracțional organizat;
  • VARGA COSMIN este acuzat de două infracțiuni de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, spălare de bani în formă continuată și aderare sau sprijinire a unui grup infracțional organizat;
  • NICULA CONSTANTIN-CLAUDIU este acuzat de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, spălare de bani în formă continuată și aderare sau sprijinire a unui grup infracțional organizat;
  • CRISTEA EDUARD VASILE este acuzat de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, spălare de bani în formă continuată și constituire a unui grup infracțional organizat.

Procurorii anticorupţie au constatat că, în perioada octombrie 2011-aprilie 2013, Varga Florin-Irinel și Cristea Eduard-Vasile, alături de alte persoane, au constituit un grup infracțional la care au aderat Varga Cosmin și Nicula Constantin Claudiu. Grupul avea ca scop desfășurarea unor activități de evaziune fiscală prin derularea unor ample operațiuni de comercializare de combustibili, se arată în Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale.

„În cadrul grupării exista o ierarhizare, membrii grupării având sarcini și roluri prestabilite în vederea realizării activității infracționale propuse și în urma căreia au beneficiat de importante sume de bani”, spun anchetatorii.

Operațiunile comerciale au fost derulate prin intermediul societăților comerciale ROMSPEED DOWNSTREAM SRL, FOCUS PETROIL SRL, administrate în drept de persoane interpuse (având un nivel de școlarizare redus și fără experiență în conducerea unor afaceri) și ROMEST ONE SPEDITION SRL.

Mecanismul viza, în esență, achiziția intracomunitară (din Bulgaria) de produse petroliere (motorină) scutite de plata TVA și comercializarea acestora pe piața internă, colectând astfel TVA aferentă livrărilor, precizează procurorii.

„Pentru a-și însuși sumele de bani reprezentând TVA colectată în urma livrărilor de motorină către agenți comerciali din țară, au fost înregistrate în contabilitatea societăților folosite de grupare facturi de achiziție fictive sau alte operațiuni cum ar fi creditarea fictivă a societăților cu sume importante de bani. Ulterior, banii au fost retrași, de către membrii grupării, în numerar, din conturile societății, cu diferite justificări nereale”, au constatat anchetatorii DNA.

La data de 16 mai 2013, procurorii au dispus reținerea celor 4 inculpaţi, pentru 24 de ore, iar o zi mai târziu, instanţa a emis mandate de arestare preventivă pe numele lor.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane, precizează DNA.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.