Avocata lui Ponta amână pentru a 3-a oară audierea de către DNA a clientului său în dosarul Rovinari-Turceni

După cea de-a doua amânare cerută lunea trecută pentru audierea premierului Victor Ponta, avocata acestuia, Loredana Radu a mers şi astăzi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) să solicite păsuire, de data aceasta aducând şi documente medicale.

Ponta fentează de două săptămâni procurorii anticorupţie, care l-au chemat prima dată pe 9 iunie să dea cu subsemnatul în dosarul Rovinari-Turceni iar acesta s-a fofilat.

După prima amânare, premierul a plecat la deschiderea Jocurilor Europene de la Baku, în 12 iunie, iar de atunci nu s-a mai întors în ţară. Luni, 15 iunie, el a fost citat din nou la DNA, dar avocata lui a cerut o altă păsuire, iar el a anunţat, pe Facebook, că se va opera la genunchi în Turcia şi va lipsi până pe 19 iunie. Vicepremierul Gabriel Oprea a fost împuternicit să îi ţină locul în perioada 16 – 19 iunie.

Numai că Victor Ponta nu s-a întors în ţară la data anunţată şi, mai mult, astăzi ne dă de ştire, tot pe Facebook, că va rămâne în Turcia pentru recuperare „cel puţin 28 de zile”. Premierul îi dă indicaţii preşedintelui Klaus Iohannis, într-o scrisoare, pe cine să-l numească interimar la şefia Executivului, pentru luna următoare: pe vicepremierul Gabriel Oprea.

Ponta a declarat aseară, într-o intervenţie telefonică la o televiziune, că este “o imbecilitate susţinută de băsişti” ipoteza că a plecat să se opereze în Turcia pentru a scăpa o perioadă de audierea la DNA în dosarul lui Şova.

Precizăm însă că el ar fi putut evita astfel de acuzaţii dacă s-ar fi prezentat mai întâi la audieri la DNA şi abia apoi ar fi plecat la Baku, la deschiderea Jocurilor Europene – unde niciun alt reprezentant al vreunui stat din UE nu a fost prezent, boicotând evenimentul. Astăzi, miniștrii de externe din ţările membre ale Uniunii Europene au decis să prelungească, până la sfârșitul lunii ianuarie 2016, sancţiunile economice împotriva Rusiei.

Procurorii l-au anunţat încă din 5 iunie pe premierul Ponta că au început urmărirea penală pe numele său, pentru infracţiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor.

În aceeaşi zi, anchetatorii l- au pus sub control judiciar timp de 60 de zile pe Dan Şova, astfel că cei doi nu mai au voie să ia legătura, pentru a nu se pune de acord asupra declaraţiilor.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.