Avocații lui Gruia Stoica au contestat interceptările şi au cerut arest la domiciliu pentru el. Nu au reuşit

Avocații lui Gruia Stoica le-au solicitat, marți, judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru clientul lor şi au contestat interceptările, dar instanţa a decis ca patronul Grup Feroviar Român (GFR) să rămână în arestul Poliţiei. Astfel, recursul la decizia de arestare preventivă pronunţată în 30 ianuarie de judecători a fost respins aseară. Patronul GFR este cercetat de DNA pentru că a încercat să cumpere cu 3 milioane de euro influența unor demnitari din Ministerul Transporturilor şi a directorului general al CFR Marfă, Dragoş-Alexandru Drăghici – care a murit acum trei zile după un atac cerebral – ca să afle oferta companiei feroviare de stat la licitația organizată de Complexul Energetic Oltenia pentru transportul cărbunelui în următorii 3 ani.

“Această măsură a arestului la domiciliu este un mijloc juridic nou, de sorginte europeană și i-ar permite lui Gruia Stoica să-și desfășoare activitatea profesională”, a argumentat unul dintre apărători.

Alt avocat a contestat legalitatea interceptărilor aflate la dosar, susținând că o parte dintre acestea au legătură cu legea de siguranță națională și nu au fost efectuate pe baza unui mandat emis de judecător.

Stoica a invocat filantropia şi calităţile sale manageriale

Gruia Stoica a încercat să obţină clemenţă lăudându-se cu actele de caritate: a întreprins mai multe acțiuni în plan social și economic, printre care școlarizarea a 372 de copii. În plus, el a arătat că are peste 9.000 de angajați în firmele pe care le deține.

Totodată, patronul GFR şi-a etalat calităţile manageriale, uitând să precizeze că afacerile le-a făcut cu statul. “Am creat un grup regional de transport și am reușit să creez o coloană de fier de la Marea Nordului la Marea Neagră. Am 6 fabrici de vagoane în ţară şi afară. Am sacrificat 15 ani din viață pentru a demonstra că în țara asta se pot face afaceri. Sunt acuzat că sunt o fire încăpățânată, un berbec încăpățânat. Sunt un om de afaceri atipic”, le-a spus el judecătorilor.

Şpagă de 3 milioane de euro pentru a afla oferta CFR Marfă

Însă magistraţii Instanţei Supreme au hotărât, definitiv, ca Gruia Stoica să rămână în arest preventiv pentru următoarele 29 de zile. Patronul GFR este cercetat de DNA pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență în legătură cu licitația organizată de Complexul Energetic Oltenia pentru transportul cărbunelui în următorii 3 ani.

Contractul de 100 de milioane de euro i-au luat minţile lui Gruia Stoica. El a încercat să obţină prin intermediul avocatului Doru Boştină, căruia urma să-i dea 3 milioane de euro, informaţia cu oferta exactă a CFR Marfă la această licitaţie. Numai că procurorii anticorupţie au ridicat plicurile cu oferte imediat după depunerea lor la comisia de licitaţie. Ieri a fost audiat la sediul DNA Bucureşti şi managerul Complexului Energetic Oltenia, în calitate de martor.

Gruia Stoica s-a apărat în faţa instanţei, înainte de a primi mandatul de arestare în 30 ianuarie, spunând că era conştient de faptul că CFR Marfă ar fi intrat în faliment dacă GFR va câştiga licitaţia, aşa că ştia că toată lumea este cu ochii pe el şi nu ar fi încercat să facă vreo manevră.

Magda SEVERIN   

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.