Balamuc la Piaţa Sudului

Traficul rutier a fost blocat astăzi la Piaţa Sudului din Bucureşti, unde se execută pasajul subteran din fonduri europene iar lucrările sunt deja întârziate 6 luni, Primăria Capitalei riscând să piardă finanţarea.

“Din cauza intensificării lucrărilor la pasajul rutier Piaţa Sudului, circulatia auto a fost blocată cvasitotal în data de 15 octombrie a.c., fără să existe în prealabil o avertizare publică de ocolire cu indicarea rutelor alternative disponibile. În faţa acestei situaţii, Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) îşi cere în mod public scuze participanţilor la trafic”, se arată într-un comunicat al municipalităţii, remis redacţiei.

Începand din 18 octombrie, traficul rutier din intersecţia Piaţa Sudului se va desfăşura din nou pe 3 benzi pe sens, promit reprezentanţii PMB.

În aceste condiţii, conducătorii auto sunt rugaţi să evite “pe cât posibil străzile convergente în intersecţia Piaţa Sudului şi să folosească rutele alternative indicate de Poliţia Rutieră a Municipiului Bucureşti”.

Iată rutele alternative:

1.  Splaiul Unirii – Calea Vitan;
2.  Bdul. Metalurgiei – Bdul. Constantin Brancoveanu – Sos. Oltenitei;
3.  Bdul. Constantin Brancoveanu – Sos. Oltenitei – Calea Serban Voda;
4.  Str. Turnu Magurele – Str. Sergent Ion Iriceanu – Sos. Vitan Barzesti – Splaiul Unirii.

PMB aminteşte că proiectul finanţat din fonduri europene şi cu o valoare totală de 127.140.761 lei (din care 96.442.727,19 lei asistenţă financiară nerambursabilă – 85.125.468,39 de lei finanţare FEDR şi 11.317.258,80 lei de la bugetul național -, cofinanțarea PMB din bugetul local fiind de 1.968.218,92 de lei) trebuie definitivat cel târziu până la 31 iunie 2016, conform contractului de finanţare.

“În caz contrar, Primăria Municipiului Bucureşti riscă pierderea finantăţţăii europene pentru acest obiectiv de investiţii şi demararea unor litigii comerciale previzibile cu contractorii lucrărilor de execuţie, care ar putea duce la afectarea severă a traficului rutier din zona pe termen nedeterminat”, precizează PMB.

“Din considerentele menţionate, în urma comandamentelor ţinute la nivelul Primăriei Capitalei cu factorii implicaţi (constructori şi deţinători de utilităţi), s-a decis reprogramarea graficului de execuţie a lucrărilor astfel incat traficul rutier să poata reveni la valori permisive. În acest moment, construcirea efectivă a pasajului se desfăşoară în paralel cu relocarea reţelelor de utilităţi. Acesta este motivul pentru care traficul rutier a fost afectat semnificativ”, mai arată reprezentanţii municipalităţii.

Compania Apa Nova efectuează lucrările de deviere a canalului colector, Enel Energie SA deviază reţelele de electricitate de medie şi joasă tensiune, iar Telekom relochează reţelele de telecomunicaţii care deservesc întreaga zonă.

PMB atenţionează că pe tot parcursul lucrărilor vor exista restricţii de trafic în zonă.

Contractul de execuţie a pasajului rutier subteran de la Piaţa Sudului a fost semnat în 4 mai 2014, constructorul fiind Asocierea Astaldi-Euroconstruct.

Şantierul a început în iulie 2014.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.