VIDEO. Baronaşul Covlea şi complicii evazionişti, eliberaţi de Tribunalul Mehedinţi

Nandi Covlea, primarul comunei Prunişor şi vicepreşedinte al PSD Mehedinţi, a fost eliberat sub control judiciar de judecătorii Tribunalului Mehedinţi, după ce procurorii DIICOT l-au reţinut marţi seară şi au cerut instanţei arestarea lui preventivă pentru 29 de zile. Aceeaşi soartă au avut-o şi celelalţi 6 evazionişti – printre care mai mulţi romi din Strehaia -, reţinuţi şi ei în arestul Poliţiei Mehedinţi timp de 24 de ore. 

Prejudiciul adus de gruparea infracţională prin care se “spălau” bani – prin cunoscuta metodă „suveica”, în care romii au emis facturi false unor firme din judeţele Mehedinţi, Gorj şi Timiş, cu ajutorul cărora administratorii acestora au şi-au diminuat veniturile impozabile – este evaluat de anchetatori la 6 milioane de lei.

Patronii firmelor respective le returnau romilor comisioanele stabilite pentru emiterea documentelor false, iar diferenţele din deducerea ilegală a TVA şi a impozitului pe profit le foloseau în interes personal.

Din prejudiciul de 6 milioane de lei, 2,5 milioane reprezintă “felia” primarului din Prunişor. El neagă însă:

“Dacă spun poliţiştii trebuie să fie şi adevărat? E important ce spune instanţa în urma analizei dosarelor”, le-a spus Nandi Covlea jurnaliştilor.

“Este o decizie corectă, v-am spus că am încredere în justiţie. Şi-au făcut datoria şi suntem liberi”, a mai spus el, după aflarea sentinţei de respingere a cererii procurorilor de arestare preventivă.

Cărare la DIICOT

Pe timpul cât se va afla sub control judiciar, Nandi Covlea trebuie să respecte următoarele obligații:

– să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat;

– să informeze de îndată schimbarea locuinței;

– să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa conform programului întocmit sau ori de câte ori este chemat;

– să nu depășească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent;

– să nu comunice direct sau indirect cu persoana vătămată și martorii audiați în cauză.

În caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu cea a arestării preventive.

VIDEO: Declaraţiile lui Nandi Covlea înainte şi după de pronunţarea sentinţei judecătorilor: https://www.youtube.com/watch?v=I7x66OVchgM.

Tribunalul Mehedinţi, cu noroc

De altfel, niciun evazionist de lux din Mehedinţi nu se află după gratii, toate demersurile procurorilor DIICOT în acest sens fiind respinse de judecători, fie de la Tribunalul Mehedinţi, fie de la Curtea de Apel Craiova.

Aşa s-a întâmplat şi la sfârşitul lui noiembrie 2012, în cazul omului de afaceri Constantin Bădescu, eliberat după două luni, precum şi un an mai târziu, în cazul altui lot de evazionişti, eliberaţi de Curtea de Apel a doua zi după reţinerea lor de către anchetatorii DIICOT.

Nu ştim când – şi dacă – aceştia vor fi trimişi în judecată. Oricum, condamnarea lor va depinde enorm de modul în care procurorii vor instrumenta dosarele.

Baronul Duicu, o excepţie 

Mai puţin noroc au avut baronul Adrian Duicu – cel care îşi trafica influenţa chiar din cancelaria prim-ministrului Victor Ponta – şi şeful Poliţiei Mehedinţi, Ştefan Ponea, ambii aflaţi în arest începând din 4 aprilie.

Dar trebuie să precizăm că ancheta a fost făcută de procurorii Direcţiei Naţionale Anticoruţie (DNA), care nu prea dau rateuri.

De la ospătar la baronaş

Prieten cu Duicu – fost preşedinte al CJ Mehedinţi -, Nandi Covlea are toate trăsăturile de baronaş local. Fost ospătar la restaurantul “Marinarul” din Drobeta-Turnu Severin înainte de 1989, după 1990 a activat în domeniu, dar de data aceasta ca patron, şi a obţinut rapid succes.

Concret, el şi-a construit un restaurant chiar lângă fostul “Marinarul” din Portul Turnu Severin, denumit “Perla Dunării”, pe care l-a vândut apoi Căpităniei Zonale Drobeta-Turnu Severin pentru o sumă uriaşă.

Căpitănia Zonală şi-a amenajat sediul în acest imobil, iar fostul ospătar-patron şi-a ridicat, cu banii obţinuţi dintranzacţie, un motel pe Dealul Balota.

Primar în 3 mandate

În 2004, Nandi Covlea a câştigat primul mandat de primar la Prunişor, din partea PSD, localitate în care le tot promite alegătorilor că le “bagă” apă curentă în gospodării iar aceştia continuă să se lase minţiţi şi în realeg în funcţie.

În schimb, şi-a construit el în Prunişor o vilă cu 11 camere. Ca orice edil care se respectă, Nandi Covlea are o soţie cu mare succes în afaceri cu statul. Elena Covlea, audiată şi ea de DIICOT în dosarul de evaziune şi spălare de bani, conduce firma de construcţii şi transporturi LORI COM SRL, care a derulat mai multe contracte pe bani publici, cu primării din judeţ conduse tot de edili PSD.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.