UPDATE 2! Baronul PSD de Iași, Gheorghe Nichita, sub control judiciar. Denunțat de amantă la DNA

Primarul Gheorghe Nichita, una dintre emblemele PSD, a fost reținut azi-noapte de procurorii DNA, la câteva ore după ce și șeful Poliției Locale Iași, Liviu Hliboceanu, a fost „cazat” aseară la ora 22.00 în arestul Poliției Capitalei. Ulterior, a fost reținut și Ștefan Avîrvarei, șef serviciu Poliția Locală Iași.

Ridicați cu mascații ieri după-amiază în urma perchezițiilor efectuate de anchetatori la domiciliile lor timp de peste 6 ore, cei trei au fost aduși la DNA București, pentru audieri.

Ca un făcut, descinderea anchetatorilor vine exact când premierul Victor Ponta este plecat într-un turneu prin țările arabe (Arabia Saudită, Qatar, Kuweit și Emiratele Arabe), împreună cu 10 parlamentari, printre care și tata-socru Ilie sârbu, care este și el urmărit penal de DNA, pentru sprijinirea grupului infracțional condus de Hrebenciuc în restituirile ilegale de păduri, dar anchetatorii nu au luat nicio măsură preventivă asupra lui.

UPDATE ora 21.40: Tribunalului Bucureşti a respins cererile de arestare preventivă iar procurorii DNA i-au plasat sub control judiciar pe cei trei.

Sentința nu este definitivă, dar până la judecarea contestației DNA, inculpații – care au primit interdicția de a părăsi țara – sunt lăsați în libertate și, mai mult, vor reveni luni la serviciu pe funcțiile pe care le ocupă.

Persoana supravegheată de polițiștii locali la ordinul primarului Nichita este Adina Mihaela Samson, amanta acestuia. Tânăra lucrează în Primăria Iași  – nu știm cum a fost angajată – și chiar ea l-a denunțat pe edil procurorilor anticorupție.

UPDATE: Redăm integral comunicatul DNA:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu datele de 30.04.2015 respectiv 01.05.2015, a inculpaților:

NICHITA GHEORGHE, primar al municipiului Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

– instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată (cinci acte materiale)
– instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
– instigare la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic,
– instigare la infracţiunea de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

HLIBOCEANU LIVIU MIHAI, director general al Poliției Locale Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

– folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată(3 acte materiale),
– abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

AVÎRVAREI ȘTEFAN, șef serviciu în cadrul Poliției Locale Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii,
– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
– infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
– acces ilegal la un sistem informatic,
– operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada ianuarie-aprilie 2015, inculpatul Nichita Gheorghe, abuzând de funcţia deţinută, respectiv primar al Municipiului Iaşi, în mod repetat, i-a determinat pe inculpații Hliboceanu Liviu Mihai și Avîrvarei Ștefan, funcţionari publici în cadrul Poliției Locale Iași, dar și pe alte persoane din cadrul instituției pe care o conducea, să efectueze, personal sau prin intermediari, verificări în baze de date care conțin informații ce nu sunt destinate publicității, iar ulterior să folosească informaţiile astfel obținute şi să permită accesul unor persoane neautorizate la aceste informaţii, pentru a obține personal foloase nepatrimoniale necuvenite.

În aceeași perioadă, inculpatul Nichita Gheorghe, cu intenție, i-a determinat pe ceilalți doi inculpați, funcționari publici în cadrul Poliției Locale Iași, să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin efectuarea, fie personal, fie prin intermediul altor angajați ai Poliției Locale, a unor activități de supraveghere a unei persoane, cu consecința prejudicierii intereselor legale ale instituției din care făceau parte și pentru a obține un folos nepatrimonial necuvenit.

În același context, în cursul lunii martie 2015, inculpatul Avîrvarei Ştefan a dat ajutor unei persoane necunoscute din cadrul Primăriei Municipiului Iași, pentru ca aceasta, la instigarea inculpatului Nichita Gheorghe, să-și îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul efectuării unor transferuri bancare în valoare de 2.000 lei în contul lui unui angajat al unei instituții publice, aflată în subordinea acestuia din urmă.

Suma de bani reprezenta cheltuielile făcute de angajatul respectiv, în timpul activităților de supraveghere.

Acest lucru a avut drept consecință vătămarea intereselor legale ale Primăriei Municipiului Iași și producerea unei pagube în același cuantum patrimoniului acesteia, în scopul de a-i asigura inculpatului Nichita Gheorghe un folos necuvenit.

De menționat, este faptul că activitățile de supraveghere, despre care inculpatul Nichita Gheorghe era ținut la curent în timp real, continuau și atunci când acesta era plecat din localitate.

În cursul lunii aprilie 2015, pentru a avea un control permanent asupra activităților zilnice ale persoanei supravegheate, inculpatul Avîrvarei Ștefan, determinat de inculpatul Nichita Gheorghe, a achiziționat un program informatic conceput în scopul de a asigura accesul fără drept la un sistem informatic și a deținut această aplicație pe care a pus-o ulterior la dispoziția acestuia din urmă, în același scop.

Această aplicație de tip “spy”, a fost instalată din dispoziția inculpatului Nichita Gheorghe pe un telefon mobil ce a fost făcut cadou ulterior persoanei supravegheate.

În cursul aceleiași luni, primarul municipiului Iași, Nichita Gheorghe, l-a determinat pe inculpatul Avîrvarei Ștefan să acceseze fără drept sistemul informatic aparținând persoanei supravegheate, în scopul de a obține date informatice referitoare la locaţia GPS, fotografii, videoclipuri, e-mail-uri, mesaje tip SMS, transmisii de date realizate prin aplicaţii Skype, WhatsApp.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Inculpaților Nichita Gheorghe, Hliboceanu Liviu Mihai și Avîrvarei Ștefan li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca aceștia să fie prezentați, la data de 01 mai 2015, Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”.

Ieri dimineaţă, procurorii DNA au percheziționat 21 de locații, 3 fiind sedii de instituții publice – Primăria Iaşi, Poliţia Locală și la firma de salubritate – și restul, locuințele unor persoane fizice, printre care vila din Copou a primarului PSD Gheorghe Nichita și domiciliile şefilor Poliţiei Locale.

DNA a precizat, sec, că procurorii de la Secţia de combatere a corupţiei fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind infracţiuni asimilate celor de corupţie, comise de la începutul anului 2015 până în prezent.

Surse judiciare spun că primarul Nichita a transformat Poliția Locală Iași într-un serviciu secret propriu. Concret, polițiștii locali făceau filaje în interesul edilului iar șefii Poliției Locale îi dădeau informații în urma acţiunilor de supraveghere operativă a unor persoane.

Hliboceanu a ajuns primul la sediul DNA – Structura Centrală, în jurul orei 18.30, iar o oră mai târziu a ajuns și primarul Nichita, care a fost ridicat de la vila sa din Copou în jurul orei 14.30.

Gheorghe Nichita este membru PSD din iulie 2000 și lider al organizaţiei judeţene a partidului, dar şi vicepreşedinte la nivel naţional. A devenit primar al Iaşiului din anul 2003, după ce predecesorul său, Constantin Simirad (primar din 1992), a renunțat la funcție și a fost numit ambasador în Cuba.

Devenit Șef de Secție la RAJAC Iași, (Regia Autonomă Județeană de Apă Canal, desprinsă din GIGCL) în ianuarie 1991, Gheorghe Nichita a fost promovat după numai 3 luni în funcția de Director Exploatare Apă la RAJAC Iași.

Magda SEVERIN

Sursă foto: www.ziuanews

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.