Băsescu a câştigat definitiv procesul cu Voiculescu pentru declaraţia acestuia „Trebuie să controlăm Justiţia!”

Preşedintele Traian Băsescu a câştigat definitiv, la Curtea de Apel Bucureşti, procesul intentat de Dan Voiculescu pentru că a declarat în plenul Parlamentului, în iulie 2012 când a fost suspendat pentru a doua oară de la Preşedinţie, că „turnătorul la Securitate Felix” a spus “Trebuie să controlăm Justiţia”. Dan Voiculescu se află în ănchisoare din 8 august 2014, fiind condamnat la 10 ani pentru spălare de bani în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

În 5 iulie 2012, preşedintele Traian Băsescu a declarat, în plenul Parlamentului: “Sunt 8 ani de când cu migală, cu perseverenţă s-a construit independenţa Justiţiei faţă de politic. Ştiu că aveţi probleme de neînţeles legate de acest lucru. Am văzut şi afirmaţiile făcute de unul dintre liderii spirituali ai liderilor USL, domnul Voiculescu, ‘trebuie să controlăm Justiţia’. Dragii mei concetăţeni, această vreme a trecut. Nu puteţi să întoarceţi realităţile instituţiilor, ca Parchet General, DNA, ICCJ, la modul de supunere din anii 2004. Tentativa dumneavoastră de a acapara toate funcţiile de decizie în nominalizarea înalţilor demnitari ai sistemului de justiţie este una greşită şi poate să eşueze la referendum”.

Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a anunţat în aceeaşi zi că îl dă în judecată: “Îl voi acţiona în judecată pe Traian Băsescu pentru afirmaţii defăimătoare. Nu-i voi solicita nicio dauna materială, ci doar să recunoască public ca a minţit”.

Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Sectorului 5 în 10 iulie 2012 iar instanţa s-a pronunţat în 27 martie 2013, admiţând în parte acţiunea. Astfel, magistratul care a judecat cauza a arătat, în motivare, că afirmaţia şefului statului privind controlarea justiţiei nu poate fi catalogată ca fiind “de interes general, public, politic”, însă a stabilit că fapta acestuia are caracter ilicit.

Judecătoria Sectorului 5: Reputaţia lui Voiculescu a fost afectată

“Afirmaţia «E mai important să puneţi mâna pe toate pârghiile puterii, inclusiv pe justiţie, pentru a vă apăra eventual, penalii…» (cu referire expresă la persoana reclamantului) este de natură a aduce atingere imaginii acestuia”, se arată în motivarea deciziei.

Instanţa a mai constatat, conform aceluiaşi document, că “afirmaţiile de natură calomnioasă au fost făcute cu prilejul iniţierii unei proceduri de suspendare din funcţie, procedură ce se referă la pârât (Traian Băsescu – n.r.), respectiv la activitatea desfăşurată de acesta în funcţia de preşedinte al ţării, şi nu la reclamant”, obiectul şi scopul şedinţei celor două camere ale Parlamentului neavând “legătură cu persoana sau activitatea reclamatului (Dan Voiculescu – n.r.)”.

Judecătorul a mai notat în motivare că discursul în care Băsescu a făcut afirmaţiile “a fost preluat de majoritatea posturilor de televiziune şi de presă, punându-se accent pe referirile la persoana reclamantului (Voiculescu – n.r.), afectând cu atât mai mult reputaţia şi imaginea acestuia”.

Astfel, instanţa a constatat “caracterul ilicit” al faptei lui Băsescu – “faptă ce constă în afirmaţiile de natură calomnioasă făcute la adresa reclamantului” cu ocazia discursului ţinut în faţa Parlamentului.

Magistratul a respins însă cererile lui Voiculescu privind retractarea de către şeful statului, în mod public, a cele spuse despre el, şi publicarea hotărârii definitive pronunţate în cauză, considerând că prin stabilirea caracterului ilicit i-a fost adusă reclamantului “o reparaţie corespunzătoare încălcării drepturilor menţionate”.

Decizia Judecătoriei Sectorului 5 a fost atacată la Tribunalul Bucureşti iar instanţa de aici a admis în 2 mai 2014 apelul formulat de Traian Băsescu. Ajuns la Curtea de Apel Bucureşti, dosarul s-a  judecat timp de peste un an iar, în final, magistraţii au dat câştig de cauză fostului preşedinte.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti este irevocabilă. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.