Băsescu: Liderii justiţiei au devenit un soi de dumnezei ai naţiunii, dau lecţii la toți

Traian Băsescu susține că liderilor justiţiei au devenit „un soi de dumnezei ai naţiunii care dau lecţii la toţi”, iar tentaţia lor este „să nu mişte nimeni în front”, ocupându-se mai mult să înăbuşe orice formă de dezbatere la nivel politic și public despre justiţie”, deşi „sunt destule lucruri care sunt departe de ceea trebuie” în acest domeniu.

“Când deschizi gura să spui ceva despre justiţie, vei vedea câţiva lideri ai justiţiei care imediat ţipă şi vor să meargă la Inspecţia Judiciară să li se apere prestigiul. N-ai voie să ai păreri despre justiţie, deşi sunt destule lucruri care sunt departe de a fi ce trebuie, dar tentaţia liderilor justiţiei, fie că vorbim de Înalta Curte de Casaţie, de Parchetul General, de DNA, este să nu mişte nimeni în front. Nimeni nu are voie să vorbească. Au devenit un soi de dumnezei ai naţiunii care dau lecţii la toţi şi se ocupă mai mult de a înăbuşi orice formă de dezbatere la nivel politic despre justiţie şi, dacă vreţi, la nivel public… pentru că eu am experienţă, cred că am vreo trei reclamaţii la Inspecţia Judiciară după ce mi-am terminat mandatul”, a declarat Traian Băsescu aseară, la B1 TV.

„Aș vrea dezbatere publică”

Fostul preşedinte a susţinut că sistemul de justiţie este încă în proces de perfecţionare.

“Iar eu, după terminarea mandatului, aş vrea să vorbesc despre justiţie, pentru că sunt multe lucruri care trebuie făcute, am acumulat o experinţă, aş vrea ca ceea ce vorbesc să genereze dezbatere publică. Iar dacă liderii justiţiei din ziua de azi vor să acrediteze ideea că ei reprezintă nişte instituţii perfecte, vă spun cu toată responsabilitatea că mint. Acest sistem al justiţiei este încă în proces de construire, încă în proces de perfecţionare, încă are tare ale anilor ’90 care îl marchează în interior şi mascăm foarte bine acest lucru, încă are probleme de pregătire profesională şi, am observat o tendinţă în ultimele luni, un soi de discreţionarism. După ce mi-am terminat mandatul, fortuit, am fost în legătură cu foarte mulţi avocaţi, nu vreţi să ştiţi ce spun avocaţii despre modul cum se comportă cu ei procurori sau judecători, dar în mod deosebit în timpul anchetei penale cum se poartă de multe ori procurorii cu ei”, a afirmat Traian Băsescu.

Șova a modificat probe și trebuia arestat imediat, fără aviz de la Senat sau Tăriceanu

“Hai să o luăm cu exemple practice, altfel risc să generez speculaţii. Eu, ca om politic, sunt de acord că un ticălos care modifică probe, fie el şi senator, deputat sau ministru, pentru a putea înşela justiţia, trebuie să fie arestat fără să îi mai dea Senatul sau Tăriceanu vreun aviz. Un om care prin modificarea probelor încearcă să înşele justiţia n-are ce să primească protecţie de la Parlament”,  a precizat Traian Băsescu

El a arătat că au mai fost cazuri în care foști miniștri au scăpat chiar de urmărirea penală, iar „un om care a vrut să se sustragă urmăririi penale (foștii miniștri Laszlo Borbely, Varujan Vosganian, Daniel Chițoiu, Victor Paul Dobre, salvați de votul parlamentarilor – n.r.) n-are de ce să primească protecţie din partea Parlamentului. Deci aici trebuie umblat undeva… În Constituţie, în legi, în modul de interpretare a literei şi spriritului Constituţiei”.

Kovesi: Imunitatea parlamentarilor ar trebui eliminată complet

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat acum două zile că „orice cerere de arestare pe care procurorii o fac este supusă controlului judecătoresc” dar „avem un tratament preferenţial în favoarea parlamentarilor”.

”Un cetăţean care nu e parlamentar și care comite același gen de faptă poate fi arestat oricând. Un parlamentar poate comite orice faptă de corupţie pentru că Parlamentul poate proteja și nu votează arestarea preventivă. Este o aplicare preferenţială a legii”, a precizat ea.

Kovesi susține că imunitatea parlamentarilor ar trebui eliminată. „Să fie eliminată complet. Nu e normal ca un vot al unor politicieni să blocheze justiţia sau să se substituie justiţiei”, a precizat ea, în condițiile în care Senatul a respins cererea de arestare preventivă a lui Dan Șova deși majoritatea senatorilor prezenți votaseră în favoarea solicitării DNA.

„Ponta cere în toate emisiunile TV să meargă Băsescu la pușcărie”

Traian Băsescu este însă de altă părere cu privire la imunitatea pentru declarațiile politice:

“Un tip de imunitate trebuie să rămână. Dau un exemplu: Ponta nu merge într-o emisiune fără să spună „Băsescu trebuie să meargă în puşcărie”. E părerea lui (…). În opinia mea, trebuie să rămână indiscutabil imunitatea pentru declaraţii şi pentru atitudini politice, pentru puncte de vedere politice, nu doar în Parlament, ci şi în spaţiul public. Eşti om politic, ai dreptul şi chiar eşti obligat să ai puncte de vedere la adresa oponenţilor politici şi trebuie să fii protejat. În schimb, dacă discutăm de infractori, ei nu au dreptul la niciun fel de protecţie din partea Parlamentului”, a opinat fostul preşedinte.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.