Bercea Mondial, condamnat definitiv la 2 ani de închisoare pentru evaziune

Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a fost condamnat definitiv, joi, la 2 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, instanţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie menţinând sentinţa pronunţată în martie 2012 de Tribunalul Olt, care fusese atacată şi la Curtea de Apel Craiova, recursul fiind respins în 22 noiembrie 2012. Interlopul a mai fost condamnat într-un dosar penal, la sfârşitul lunii februarie 2012, la 7 ani şi jumătate de închisoare, pentru că şi-a înjunghiat nepotul, pe Ionuţ Anghel, zis Mercedes. El a făcut apel împotriva sentinţei magistraţilor Tribunalului Olt, următorul termen fiind programat pentru 23 aprilie, la Curtea de Apel din Craiova. În prezent, Sandu Anghel este încarcerat la Penitenciarul din Craiova, fiind arestat preventiv de mai mult timp.

Ancheta a stabilit că, în perioada 2001-2005, Bercea Mondial a acordat, sub formă de avans, marfă şi împrumuturi financiare în sumă de 50.803.591.400 de lei vechi, în condiţiile în care între societăţile administrate de acesta şi firmele beneficiare nu s-au derulat tranzacţii comerciale.

De asemenea, el este acuzat că a distrus sau ascuns actele contabile aparţinând celor 5 societăţi al căror asociat şi administrator a fost, pentru a îngreuna şi obstrucţiona controlul fiscal, situaţie care a impus efectuarea verificărilor de pe extrasele de cont ridicate din unităţile bancare unde societăţile administrate au avut deschise conturile.

În urma controlului organelor fiscale s-a mai stabilit că Bercea a acordat împrumuturi unor persoane fizice şi juridice, de la care a perceput o dobândă lunară între 5 şi 15%, iar veniturile obţinute în plus faţă de suma împrumutată nu au fost declarate organelor financiare, astfel că s-a sustras plăţii obligaţiilor către bugetul de stat.

Membri ai familiei lui Bercea Mondial, au fost cercetaţi de Poliţia Olt, în ultimii 6 ani, în aproximativ 120 de dosare penale, majoritatea fiind constituite în urma unor plângeri făcute între ei. În prezent mai sunt în lucru 6 dosare penale pe numele lui Bercea. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.