Berevoianu, Moisescu şi Semenescu, sub control judiciar

Tribunalul Prahova a decis în această seară plasarea sub control judiciar pentru 60 de zile a lui Costin Berevoianu (foto), a lui Vlad Moisescu și a omului de afaceri Ovidiu Semenescu, reţinuţi de DNA Ploieşti în dosarul Apa Nova.

Decizia nu este definitivă, ea fiind deja contestată de procurori, însă cei trei au fost eliberaţi după 24 de ore petrecute în arestul IPJ Prahova, aflat în Câmpina.

Procurorii au propus instanţei arestarea preventivă a acestora enumerând în referat  fapte deosebit de grave comise de ei şi derulate pe o perioadă lungă de timp până în prezent. Anchetatorii arată că pericolul celor trei pentru ordinea publică este „concret și actual”.

Anchetatorii arată că inculpații sunt parte a unui mecanism infracțional complex, având ca obiect comiterea unor infracțiuni de corupție, iar destructurarea acestui mecanism presupune în mod obligatoriu izolarea tuturor persoanelor cu privire la care există probe că au comis infracțiuni de genul celor reținute în această cauză, astfel încât urmărirea penală să se deruleze într-un mod eficient, susține DNA în referatul cu propunerea de arestare preventivă.

Astăzi, procurorii DNA Ploieşti au ridicat documente şi de la sediul Apa Nova Ploieşti, după ce ieri au ridicat documente de la sediul central al Apa Nova, din bucureşti, şi de la Primăria Capitalei şi Primăria Sectorului 1.

Foști lucrători ai serviciilor de informații, angajați la Apa Nova pentru filaje și interceptări

Apa Nova București avea un serviciu de securitate format din foști lucrători ai serviciilor de informații, prin intermediul căruia se efectuau filaje și interceptări, potrivit referatului procurorilor.

Prin intermediul acestui serviciu de securitate se dorea evitarea divulgării de către angajații companiei a datelor care să conducă la depistarea activităților ilegale pe care le derulau cei care controlau agentul economic.

“Deosebit de important este și faptul că la nivelul SC Apa Nova București SA a fost instituit un serviciu de securitate format din foști lucrători ai serviciilor de informații care efectuează filaje și interceptări în interesul persoanelor care controlează agentul economic și care încearcă în acest mod să țină sub control divulgarea de către angajații companiei de date care să conducă la depistarea activităților nelegale derulate. Tot pentru asigurarea confidențialității activităților ilicite derulate de această companie au fost înființate conturi bancare confidențiale prin intermediul cărora sunt efectuate plăți de către persoane anume desemnate (Bruno Roche și Lalague Laurent)”, spun procurorii DNA Ploiești.

Probele anchetatorilor au relevat intenția de a fi plăsmuite documente care să fie prezentate drept justificare pentru plățile efectuate și care să confere un caracter de legalitate acestora, în condițiile în care aceste documente nu au existat la momentul descinderii și ridicării de înscrisuri de la sediul SC Apa Nova SA și SC Veolia Apă Servicii SRL de către ofițerii DNA.

“Mai mult, probele au relevat posibilitatea ascunderii unor documente în baza cărora au fost efectuate plăți presupus nelegale”, spun procurorii.

De asemenea, în cauză a fost afectat „în mod grav” parteneriatul strategic româno-francez transpus la nivel economic într-o asociere publică privată, iar căpușarea activității Apa Nova a condus la creșterea prețului serviciilor de apă și canalizare plătit de locuitorii municipiului București.

“În speță, a fost afectat în mod grav parteneriatul strategic româno-francez transpus la nivel economic într-o asociere publică privată în cadrul unor societăți comerciale pe acțiuni constituite sub forma unor agenți economici care fac parte din Grupul francez de firme Veolia, respectiv SC Apa Nova București SA, prin căpușarea activității cu diferiți agenți economici prin intermediul cărora s-au scurs sume extrem de importante de bani în mod nelegal. Această situație a avut efect indirect inclusiv creșterea prețului serviciilor de apă și canalizare plătit de locuitorii municipiului București”, se mai arată în referatul DNA.

Berevoianu a determinat angajarea la Apa Nova a adjunctului Epsică Chiru

Anchetatorii precizează că Berevoianu, fostul consilier personal al lui Sorin Oprescu, a determinat angajarea în cadrul SC Apa Nova a unor persoane prin intermediul cărora și-a exercitat controlul, una dintre ele fiind actualul director general adjunct al companiei, Epsică Chiru.

“Berevoianu Costin a determinat angajarea în cadrul SC Apa Nova SA a numiților Chiru Epsică la Compartimentul Producție, respectiv Mihai Savin la Compartimentul Achiziții. Prin intermediul acestor două persoane Berevoianu Costin a avut tot timpul controlul asupra relației dintre Apa Nova și o parte din furnizorii de produse și servicii. Partea de consumabile gen substanțe pentru tratarea apei este gestionată la nivelul Compartimentului Producție în beneficiul firmelor unde Berevoianu Costin are interese financiare”, se arată în documentul procurorilor.

Anchetatorii spun că, după momentul încheierii contractului de concesiune cu Apa Nova, Berevoianu s-a deplasat la Paris unde a avut o discuție cu președintele de atunci al grupului Veolia.

“În cadrul discuției, președintele grupului francez i-a oferit o sumă de bani generoasă drept recompensă pentru sprijinul acordat în câștigarea contractului de concesiune, însă Berevoianu Costin a declinat această ofertă, solicitând în schimb control asupra unei bune părți din achizițiile ce urmau să fie efectuate de noua companie Apa Nova”, susțin anchetatorii.

Astfel, deși Apa Nova trebuia să își selecteze furnizorii prin procedura de achiziție publică prevăzută de lege, firmele controlate de Berevoianu au obținut contracte în mod preferențial și direct, fără derularea procedurilor legale, acest lucru reflectându-se și în prețul plătit de compania de apă, arată DNA.

“Aceste contracte au fost încheiate de Apa Nova cu firmele controlate de Berevoianu Costin, direct sau prin persoane interpuse, tocmai ca și contraprestație a influenței și intervențiilor făcute de acesta la instituțiile publice în interesul firmelor din Grupul Veolia”, se precizează în document. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.