Blejnar, audiat la DIICOT in cazul senatorului Cezar Magureanu

Fostul sef al Fiscului, Sorin Blejnar, a fost audiat, vineri, de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) in cazul senatorului Cezar Magureanu, acuzat oficial in urma cu o zi pentru sprijinirea unui grup infractional organizat. Blejnar a confirmat ca fiica senatorului, Raluca Gazdac, a fost in audienta la el, la ANAF, precizand presei ca era primit oricine solicita audienta. El a sustinut insa ca nu a intervenit in niciunul dintre controalele facute la firmele familiei fiicei senatorului. Amintim ca ginerele senatorului Magureanu este deja arestat preventiv, alaturi de 48 de evazonisti din cel mai mare grup infractional organizat destructurat pana acum de autoritati, care a prejudiciat statul cu peste 40 de milioane de lei in ultimii 2 ani.

DIICOT arata, in referatul prin care au propus Tribunalului Bucuresti arestarea inculpatilor, ca senatorul Cezar Maguranu isi linistea mereu fiica in legatura cu controalele dese la firmele ginerelui sau, spunand ca va discuta despre acestea cu fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, dar si cu un ministru – probabil, Gheorghe Ialomitianu.

Procurorii DIICOT mai precizeaza ca, in iulie 2011, Raluca Gazdac ii spunea tatalui ei, senatorul Cezar Magureanu, ca a avut o discutie cu Madalina Naipeanu, sef de serviciu la Directia Generala de Finante Publice (DGFP) Giurgiu, in care aceasta i-a spus ca “a gasit si un ordin de inspectie fiscala cu niste firme incrucisate din Bulgaria”, care ar viza si firmele familiei Gazdac.

Ulterior, noteaza anchetatorii, in 28 iulie, Raluca Gazdac a vorbit la telefon cu tatal ei, caruia i-a spus ca este la Finante, iar functionarii de acolo i-au spus ca directoarea i-a anuntat “ca au buget de atins, trebuie sa-si faca targetul si ca nu depinde ei, ci de directoare”.

Magureanu i-a cerut fiicei sale sa mearga sa discute cu directoarea, insa Raluca Gazdac i-a raspuns ca nu mai vrea sa-i ceara acesteia “astfel de favoruri”, pentru ca “luni le-am mai dat 150 de milioane, as putea sa spun ca s-a vazut bunavointa din partea contribuabilului Danubius”. “Adica luni va platesc 150 de milioane si acum vrei iar, la trei zile, sa-ti mai dau iar 150?”, ii spunea Raluca Gazdac tatalui ei, adaugand ca mama ei, Carmen Luiza Magureanu, sef serviciu Resurse Umane la DGFP Giurgiu, a avut deja cateva discutii cu directoarea pe acest subiect.

Interceptari revelatoare

La 1 august 2011, Raluca Gazdac i-a spus senatorului ca firmele Danubius Trading SRL, Vega Prod Logistic, Capa Transport si Gerald Trans sunt controlate de inspectorii fiscali. Ea preciza ca ultima firma este a lui Valentin Andrei Gazdac, dar “ne folosim noi de ea”.

In aceeasi zi, intr-o alta discutie telefonica, Magureanu, stiind ca la firma Danubius Food Trading SRL este un control al Garzii de Mediu, a intrebat-o pe fiica lui cat trebuie sa plateasca si daca pe presedinte il cheama Gheorghe Popescu.

Raluca Gazdac i-a confirmat numele presedintelui Garzii de Mediu, precizand ca firma trebuie sa plateasca 1,1 milioane lei. Dupa o jumatate de ora, Magureanu a contactat-o din nou, telefonic, pe fiica lui, pentru a o intreba daca vicepresedintele ANAF se numeste Bogdan Andrei, din discutie rezultand ca, anterior, cei doi au fost impreuna la o intalnire cu acesta. Dupa 3 minute, Gazdac si-a sunat tatal pentru a-i spune ca vicepresedintele ANAF este Bogdan Dragos.

In 17 august 2011, intr-o alta discutie, Raluca Gazdac i-a spus tatalui ei ca a fost unde a trimis-o si ca a aflat ca va fi deschis “control de fond pe Vega si pe Capa”.

In 5 septembrie 2011, in contextul unui control declansat in 31 august 2011 de Garda Financiara la Danubius Trading Food SRL Giurgiu, reprezentata de Sorin Gazdac, Magureanu a contactat-o telefonic pe fiica sa, pentru a-i cere sa-i pregateasca toate actele care au fost verificate, pentru ca “miercuri ma intalnesc cu Blejnar, cu generalul si cu Blejnar”, si sa-i spuna numele celor care au fost in control de la Garda Financiara Ilfov, Giurgiu si Bucuresti, dar si de la Garda de Mediu.

O zi mai tarziu, Raluca Gazdac il anunta pe tatal ei ca “a fost inchis actul de control la Vega si nu am primit nicio amenda, ca totul a fost perfect”, iar a doua zi va primi si procesul verbal in urma controlului la firma Capa. Magureanu ii reamintea atunci sa-i pregateasca toate actele, pentru ca in urmatoarea zi, la ora 8.00, trebuia sa ajunga la Bucuresti, procurorii precizand ca se referea la intalnirea pe care urma sa o aiba cu Sorin Blejnar.

Discutii redate cuvant cu cuvant in ancheta

Procurorii redau in document afirmatiile senatorului despre discutia avuta cu Sorin Florea, comisarul sef adjunct al Garzii Financiare – Structura centrala. “Zic «ma, tu esti ca si copilu’ meu! Ma, datoria mea e sa ma port cu copiii…» si zice «dom’ne, ca a venit de la politie, nu stiu de unde, de la IGP, adresa ca sunt astea contingente, stii?»; «Bai baiatule, pe mine nu ma intereseaza atata timp cat n-au probleme; de ce toata ziua pe capu’ lor?»; «Dom’ne, ca trebuia sa fac ceva… da’ lasati-ma sa verific»; «nu stiu, verificati, vedeti, sa nu mai aud»”, ii povestea Magureanu fiicei sale, Raluca Gazdac.

Intr-o discutie similara, Magureanu ii spunea fiicei sale despre persoana la care a intervenit pentru rezolvarea problemei: “M-a chemat la acela, la general, la Oprea (…) si pe urma zice «decat sa mearga…mai bine mergem la birou la mine sa-l chemam pe-acela, stam de vorba, stii»”.

Magureanu, dat singur de gol

Anchetatorii mai arata ca senatorul Magureanu o intreba pe fiica sa ce active au firmele cu probleme ale familiei, respectiv pe ce bunuri mobile sau imobile ar putea pune sechestru procurorii.

Procurorii DIICOT mai arata ca la un moment dat, la inceputul anului, in urma declansari unor controale la alte firme ale familiei Magureanu, s-a angajat sa discute cu “ministrul”, anchetatorii mentionand ca, cel mai probabil, ar putea fi vorba despre fostul ministru al Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

“La solicitarea fiicei sale, Magureanu Cezar s-a angajat ca, in cursul zilei de 13 ianuarie, sa ia legatura cu «ministrul» (probabil fostul ministru al Economiei si Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu) pentru a-i cere sa intervina la organele de control in favoarea sa”, arata procurorii DIICOT, care noteaza in continuare si raspunsul senatorului: “Hai ca ma duc maine la…maine ce e? Joi? … Ma duc maine in Bulgaria cu mami si vineri ma duc la ministru”.

In dosarul evaziunii fiscale de peste 40 de milioane de euro pe an, 39 de persoane au fost arestate preventiv. Printre acestea se numara ginerele senatorului Magureanu, Sorin Gazdac, Nicusor Dragan, director general adjunct al ANAF, Dan Stroe, director de achizitii in cadrul ANAF, Octavian Grecu, zis “Butoane”, si omul de afaceri de origine libaneza Nicole Saikaly, cunoscut in presa mondena drept fostul iubit al Ginei Pistol. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.