Boagiu a depus plângere la Parchet împotriva lui Şova

Anca Boagiu a depus o plângere penală împotriva ministrului delegat Dan Şova, acuzându-l pe aceasta de o “acţiune suspectă de ascundere” a contractului semnat în 2003 între Guvernul Adrian Năstase şi firma Bechtel. Şova spune că şi el se va adresa Parchetului, în caz că nu va găsi contractul până la 30 august. Într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV,  ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine a declarat că sarcina căutării documentului original a fost preluată de Corpul de Control al Guvernului – care, de altfel, avea în anchetă de două luni acest contract, aşa cum anunţa şi premierul Victor Ponta.

“(…) Îl acuz public pe Dan Şova de faptul că ascunde contractul original Bechtel semnat de Adrian Năstase în anul 2003, unul dintre cele mai costisitoare contracte asumate vreodată de un Guvern al României. Intenţia lui Dan Şova este evidentă: vrea să-l apere pe fostul sau şef de partid. Altfel, îmi pun întrebarea: cui, din PSD, îi este frică de contractul parafat de un alt Guvern PSD?”, afirmă Anca Boagiu, în comunicatul remis miercuri.

Prim-vicepreşedintele PDL adaugă că înţelegerile contractuale dintre Guvern şi Bechtel International Inc. au încetat şi, ca atare, îi aminteşte lui Şova că acesta are “obligaţia să facă public tot contractul, inclusiv contractele şi comisioanele firmelor de avocaţi implicate în această afacere, în frunte cu firma sa şi a mamei sale“.

“Ca atare, am depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru efectuarea de cercetări în legătură cu posibila săvârşire de infracţiuni la regimul protecţiei informaţiilor clasificate, respectiv în legatură cu dispariţia unui document astfel clasificat – Contractul având ca obiect ‘Proiectarea, realizarea şi finalizarea lucrărilor de construcţie şi cu remedierea oricăror defecte’ aferente autostrăzii Braşov – Cluj – Borş, încheiat, în data de 19.12.2003, între CNADNR şi Bechtel International Inc”, conchide Anca Boagiu.

Şova: E calomnie!

Dan Şova ameninţă însă că va depune, la rândul său, plângere împotriva Ancăi Boagiu, pentru denunţ calomnios, dacă aceasta a scris în plângerea de la Parchet că el ar ascunde contractul.

“În momentul în care faci o plângere penală susţinând în mod evident un lucru fals, dar care, dacă ar fi adevărat, ar putea atrage răspunderea unei persoane, aceea se numeşte acţiune de denunţ calomnios şi vă mărturisesc cinstit că, dacă doamna Boagiu a făcut plângere la Parchet pentru a fi găsit contractul, dacă a făcut plângere penală că aş ascunde eu contractul vă garantez că domnia sa va avea o plângere penală din partea mea, dar de data acesta şi susţinută. Adică nu va mai fi o glumă”, a explicat Şova, de profesie avocat.

Fără panică

El nu pare să fi intrat în panică pentru dispariţia acestui document secret, spunând că, în cazul în care nu se va găsi contractul original, mai există varianta obţinerii acestuia de la compania Bechtel. A ameninţat însă că cei responsabili de dispariţia lui vor răspunde penal.

‘Dacă nicio instituţie nu are aceste acest contract, ne vom adresa, fireşte, companiei Bechtel. Corpul de Control avea în intenţie să sesizeze Bechtel şi probabil s-a adresat deja pentru a le pune la dispoziţie, dacă vor dori, originalul dânşilor, contractul propriu-zis. Toată lumea are acest contract, cei care aveau dreptul îl au, dar îl au în copie, nu au originalul. Ori, chestiunea desecretizării este o chestiune de procedură formală. Ca să poţi să desecretizezi, trebuie să aplici ştampila de desecretizare pe contractul original. Ideea care s-a vehiculat, că nu ar avea cineva contractul, este o idee falsă, există mai multe copii ale contractului, care se află în posesia persoanelor care au dreptul să vadă acest contract. Nu se găseşte originalul. Şi, sincer vă spun, cu toate responsabilitatea, cine a făcut să dispară acest contract, cei vinovaţi, vor răspunde penal’, a precizat ministrul delegat.

Omisiuni

Pe de altă parte, Dan Şova o dă acum pe după cireş cu data dispariţiei contractului: dacă la Antena 3 declara, în ziua în care a anunţat că nu găseşte documentul, că a constatat dispariţia în urmă cu 10 zile, miercuri, la Realitatea TV, a afirmat că nu poate spune cu certitudine ce ministru a văzut ultima oară contractul original. În aceste condiţii, cum ar fi putut rezilia contractul în 29 mai, dacă nu a avut originalul? Evident că suspiciunile persistă, iar încercarea lui de a da vina pe foştii miniştri nu îi este deloc favorabilă.

Ministrul vede “umorul situaţiei”

Spre deosebire de noi toţi, ministrul Şova vede umor în această situaţie deosebit de gravă privind dispariţia unui document secret. “Am auzit o mulţime de variante de la cei implicaţi, şi nu pot să vă spun cu certitudine, pentru că ar fi nedrept, că s-a văzut ultima oară în timpul domnului Nazare, al doamnei Boagiu sau al domnului Berceanu, pentru că nu ştiu care este ultimul moment în care a fost văzut originalul, nu copiile. În mod normal, nici nu trebuie să-l vadă cineva, pentru că originalul se păstrează într-un singur loc şi, ca să reiterez umorul situaţiei: când a venit doamna Boagiu şi a spus să îl caute Şova la etajul 2 camera 58, trebuie să-i spun că, în momentul în care am cerut originalul pentru a-l desecretiza, cei cărora le-am cerut primii, normal, au fost cei de la etajul 2 camera 58 şi au fost primii care ne-au dat în scris că nu e contractul la dânşii”, a spus Şova.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.