UPDATE! Borbely scapă de justiţie, salvat de Parlament. Cei care i-au cumpărat influenţa, trimişi în judecată. Raportul MCV va consemna asta

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) i-a deferit justiţiei pe cei care i-au cumpărat influenţa fostului ministru al Mediului, Laszlo Borbely, dar nu a putut să-l trimită şi pe el în judecată pentru că Parlamentul a votat împotriva cererii DNA de începere a urmăririi penale împotriva lui.

Concret, pentru a obţine contracte de la stat, “băieţii deştepţi” ai lui Borbely i-au modernizat şi utilat un apartament, precum şi un imobil proprietate extratabulară a acestuia (pe care nu şi l-a scris în declaraţia de avere). 

El este în continuare deputat, dar beneficiază de imunitate sporită pentru că a fost ministru (în Guvernele Boc şi Tăriceanu), iar începerea urmăririi penale nu poate fi posibilă, conform legii actuale, decât cu aprobarea Camerei din care face parte.

Borbely a contribuit la „bilele negre” primite de România în Raportul MCV din ianuarie 2013 şi, cu siguranţă, va fi consemnat şi în raportul de anul acesta, ce va fi publicat de Comisia Europeană „în 22 sau cel târziu 29 ianuarie”, potrivit preşedintelui Traian Băsescu.

UPDATE: Soţia lui Borbely i-a minţit pe anchetatori, relevă stenogramele convorbirilor telefonice depuse la dosar de DNA.

Raportul MCV a fost amânat din toamna anului trecut, după episodul „Papici”, care i-a determinat pe oficialii europeni să-i mai dea timp premierului Victor Ponta şi Parlamentului majoritar USL să-şi mai spele din păcate.

Nu s-a întâmplat aşa, ultimele „trăznăi” – cum le cataloghează Băsescu – fiind moficarea Codului penal şi Legea descentralizării, declarate neconstituţionale de CCR – cu unanimitate de voturi – şi încercarea Parlamentului de adoptare a Legii amnistiei şi graţierii.

Puşcăriabilii, fără scăpare

Speranţa puşcăriabililor din Parlament că vor îngenunchea justiţia se dovedeşte pe zi ce trece tot mai deşartă, în ciuda instalării USL la putere – dovadă intrarea pentru a doua oară la puşcărie a lui Adrian Năstase, condamnarea în primă instanţă a lui Dan Voiculescu şi Relu Fenechiu la câte 5 ani de închisoare, a baronului de Argeş, Constantin Nicolescu, la 3 ani şi 4 luni închisoare cu executare etc..

În ancheta DNA se afă 5 alţi baroni locali, cel mai recent caz fiind al lui Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa, urmărit penal în 2 dosare pentru 6 fapte de abuz în serviciu. El a cerut Parlamentului, nici mai mult, nici mai puţin decât desfiinţarea DNA, despre care spune că “este un aparat odios de poliţie politică aflat la îndemâna lui Traian Băsescu”. Raportul MCV va consemna, cu siguranţă, şi acest lucru.

Nicuşor Constantinescu fost declarat incompatibil în 24 aprilie 2013, de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), iar acum se judecă pentru a-şi salva scaunul de preşedinte al CJ Constanţa.

Situaţia lui Relu Fenechiu a apărut în Raportul MCV de anul trecut, dar Ponta s-a făcut că nu ştie cine sunt ceilalţi doi miniştri din guvernul său, la care făceau trimitere în document experţii europeni. Unul era Liviu Dragnea, iar celălalt, Varujan Vosganian. Pe modelul lui Borbely, Vosganian a fost scăpat de justiţie de către colegii lui din Senat.

Fuga de justiţie

Revenind la Borbely, amintim că el s-a declarat mereu nevinovat, dar nu a acceptat să meargă în justiţie pentru a proba acest lucru. Dimpotrivă, a declarat că îşi consideră cazul închis deoarece “Parlamentul este suveran şi asta ştie şi Băsescu”. Iniţial, Comisia juridică a avizat favorabil cererea de ridicare a imunităţii sale, dar la votul din plen lucrurile s-au schimbat: deputaţii au făcut scut în jurul lui.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut, în 12 noiembrie 2012, “pentru îndeplinirea condiţionalităţilor MCV”, ridicarea imunităţii lui Borbely, la pachet cu cea a lui Victor Paul Dobre,  dar Parlamentul a ignorat soclicitarea, iar Victor Ponta a ironizat-o: “Nu e Băsescu preşedintele DNA!”.

În aceste condiţii nu se justifică gestul său de a demisiona de la minister. Însă dacă cei ajunşi din cauza lui pe mâna justiţiei vor fi condamnaţi, situaţia lui nu va fi tocmai confortabilă.

Cum Borbely nu este inculpat, dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Satu Mare şi nu la o instanţă superioară, pe rangul fostului ministru. Aceasta este o mare speranţă pentru UDMR-ist: salvarea la instanţele judecătoreşti din teritoriu.

3 trimişi în judecată pentru Borbely

Redăm integral comunicatul DNA de astăzi, cu precizarea că intertitlurile aparţin redacţiei:

“Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpați:

* CIOCAN IOAN, administrator la S.C. Lescaci Com SRL Negrești Oaș, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență,

* MOLNAR ANTON – PETRU, administrator de fapt la S.C. Azimut Com SRL Acățari, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență,

* SZEPESSY SZABOLCS, consilier personal al ministrului Mediului și Pădurilor (la data faptelor), în sarcina căruia s-au reținut complicitate la infracțiunea de trafic de influență și complicitate la infracțiunea de cumpărare de influență.

Rechizitoriu

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2011, inculpatul Ciocan Ioan, administrator la S.C. Lescaci Com SRL Negrești Oaș, i-a remis numitului Borbely Laszlo – ministru al Mediului și Pădurilor, prin intermediul inculpatului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului, foloase necuvenite, constând în renovarea și utilarea apartamentului ministrului, în valoare de 80.952 lei, pentru ca acesta să-și exercite influența asupra unor funcționari din cadrul Administrației Naționale „Apele Române” (instituție aflată în coordonarea Ministerului Mediului și Pădurilor), pentru a-i determina să favorizeze S.C. Lescaci Com SRL Negrești Oaș la diferite licitații organizate de A.N. „Apele Române”, prin Administrațiile Bazinale din teritoriu.

19 contracte de aproape 300 de lei, pentru firme de casă

S.C. Lescaci Com SRL Negrești Oaș, a încheiat în perioada 2010 – 2011, cu unități din subordinea Administrației Naționale „Apele Române” (Administrația Bazinală de Apă „Someș Tisa”, Administrația Bazinală de Apă „Banat”, Administrația Bazinală de Apă „Olt”, Administrația Bazinală de Apă Buzău – Ialomița”, Administrația Bazinală de Apă „Siret”, Administrația Bazinală de Apă „Prut – Bârlad” și Administrația Bazinală de Apă „Dobrogea – Litoral”) un număr de 19 contracte de execuție de lucrări și numeroase acte adiționale la aceste contracte, toate având ca obiect regularizări, amenajări, îndiguiri sau recalibrări ale cursurilor unor ape aflate în administrarea unităților susmenționate. Valoarea totală a acestor 19 contracte s-a ridicat la suma de 295.037.846 lei (inclusiv TVA).

Reamenajarea și extinderea unui imobil – proprietate extratabulară a lui Borbely

În aceeași perioadă, inculpatul Molnar Anton – Petru – administrator de fapt la S.C. Azimut Com SRL Acățari, i-a remis numitului Borbely Laszlo – ministru al Mediului și Pădurilor, foloase necuvenite constând în reamenajarea și extinderea unui imobil, proprietate extratabulară a acestuia, în valoare de 112.199 lei, pentru ca acesta să-și exercite influența asupra unor funcționari din cadrul A.N. „Apele Române” (instituție aflată în coordonarea Ministerului Mediului și Pădurilor), pentru a-i determina să favorizeze S.C. Azimut Com SRL Acățari, la diferite licitații organizate de către A.N. „Apele Române” prin Administrațiile Bazinale din teritoriu.

În cursul anilor 2010 – 2011, S.C. Azimut SRL Acățari a încheiat cu Administrația Națională „Apele Române” (Administrația Bazinală de Apă „Mureș”) un număr de 3 contracte de specialitate având ca obiect lucrări hidrotehnice și două contracte de lucrări în subantrepriză cu S.C. Lescaci Com SRL Negrești Oaș.

NUP pentru Borbely

Având în vedere că, la data de 11.09.2012, plenul Camerei Deputaților a respins cererea procurorilor DNA de încuviințare a urmăririi penale (încuviințare necesară din cauză că, la acea dată, numitul Borbely Laszlo deținea calitatea de ministru și pe cea de deputat) în cauză s-a dispus neînceperea urmăririi penale față de numitul Borbely Laszlo pentru 2 infracțiuni de trafic de influență și pentru fals în declarații“.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.