Doi braconieri arestaţi în cazul ursului ucigaş de la Moroieni

Doi localnici din Moroieni au fost reţinuţi 24 de ore pentru complicitate la braconaj cinegetic şi favorizarea infractorului în cazul uciderii, miercuri dimineaţă, a complicelui lor de către ursul prins în laţul pe care cei 3 ăl montaseră în livada decedatului. Cei doi, de 31, respectiv 52 de ani, au fost audiaţi la sediul Poliţiei Fieni, de unde vor fi duşi în arest la Târgovişte, iar joi or fi prezentaţi magistraţilor Judecătoriei Pucioasa, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Ei au recunoscut că ursul era prins în laţ încă de marţi şi că l-au însoţit pe proprietarul livezii, Ilie Leotescu – cetăţeanul în vârstă de 63 de ani omorât de urs -, să ucidă animalul capturat şi să-l transporte apoi cu o căruţă.

Cei doi bărbaţi au declarat anchetatorilor că Leotescu s-a apropiat de urs pentru a-l străpunge cu o lance improvizată dintr-un băţ în vârful căruia era un cuţit. În acel moment animalul, care era rănit, s-a zbătut şi s-a desprins din capcană, năpustindu-se asupra omului, pe care l-a sfâşiat, după care a fugit.

Şeful Poliţiei Dâmboviţa, comisar-şef Danil Zepişi, a spus că lancea a fost găsită la faţa locului, alături de mai multe capcane pentru urşi, amplasate de-a lungul gardului livezii.

“Este cert că bărbatul ucis atacase ursul cu o lancea găsită la locul incidentului. A fost o luptă între victimă şi animal, care era prins într-un laţ şi s-a zbătut până când l-a rupt”, a declarat el.

Ursul a scăpat smulgând din rădăcini cei 3 copaci între care fusese montată capcana. Animalul este rănit, înfometat şi furios, iar localnicii din Moroieni sunt acum îngroziţi după ce consăteanul lor le-a pus în pericol atât vitele pe care se tem acum să le mai ducă la adăpat, cât şi viaţa lor.

Cercetările procurorilor vor continua, joi, odată cu acţiunea autorităţilor locale de prindere a animalului, ce a fost oprită pe timpul nopţii şi va fi reluată de dimineaţă la ora 7.00.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.