Bruno Roche, fost director al Apa Nova, sub control judiciar

Francezul Bruno Roche, fostul director al societății Apa Nova București în perioada 2008 – 2013, a fost pus astăzi sub control judiciar de procurorii DNA iar pentru succesorul lui Laurent Lalague, director al concesionarului serviciilor de apă şi canalizare din 2013 până anul acesta, anchetatorii au decis continuarea urmăririi penale. 

Actualul şef al Apa Nova, Lavinia Săniuță (soţia fostului ministru de Interne Marian Săniuţă), numită în funcţie în luna iunie 2015, era așteptată în urmă cu două zile la DNA Ploiești pentru a fi audiată, însă i s-a făcut rău şi a fost dusă cu ambulanța la spital.

Nici Laurent Lalague nu a putut fi audiat, deoarece nu se află în ţară.

Bruno Roche a fost audiat astăzi de procurorii DNA Ploiești timp de aproape 5 ore, în limba franceză, în prezența unui translator.

El este acuzat de cumpărare de influență şi nu are voie, pe perioada controlului judiciar, să părăsească țara fără încuviințarea procurorului și nici să se apropie de persoanele implicate în acest dosar.

Între acestea se numără Ovidiu Semenescu și Vlad Moisescu, precum și fostul consilier personal al lui Sorin Oprescu, Costin Berevoianu – aflaţi şi ei sub control judiciar din 25 septembrie.

Redăm integral comunicatul DNA:

“Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de la data de 07.10.2015, față de inculpatul ROCHE BRUNO-DANIEL-PAUL, director general al S.C. Apa Nova S.A. Bucureşti în perioada octombrie 2008 – septembrie 2013, cu privire la săvârşirea infracțiunii de cumpărare de influenţă.

De asemenea, procurorii anticorupţie au adus la cunoştinţa apărătorilor aleşi ai suspectului LAURENT LALAGUE, director general al S.C. Apa Nova S.A. Bucureşti în perioada septembrie 2013 – iunie 2015, că faţă de clientul lor s-a dispus continuarea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

În ordonanţa de dispunere a controlului judiciar se arată că, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioadele 2008 – 2014, inculpatul Roche Bruno-Daniel-Paul, în calitate de administrator al S.C. Apa Nova S.A. Bucureşti şi director general al aceleiaşi societăţi, urmare unei înţelegeri prealabile cu inculpatul Semenescu Ovidiu-Traian, a remis sume importante de bani disimulate sub forma unor contracte încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de inculpaţii Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian şi Berevoianu Costin, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate. Documentele întocmite în acest sens au fost întocmite doar în scopul creării unei aparenţe legale pentru a se justifica transferurile sumelor de bani.

Pentru sumele de bani obţinute în modalitatea descrisă mai sus, inculpatul Semenescu Ovidiu-Traian a intervenit, personal sau prin intermediul altor persoane, la reprezentanţii unor instituţii publice din România, în beneficiul agenţilor economici ai grupului de firme, din care face parte şi SC Apa Nova SA Bucureşti.

Majoritatea plăţilor aferente acestor contracte au fost autorizate de inculpatul Roche Bruno-Daniel-Paul, în calitate de director general al SC Apa Nova Bucureşti SA, fiind realizate, în parte, dintr-un cont bancar aflat la dispoziţia exclusivă a decidenţilor.

Banii astfel plătiţi au reprezentat, de fapt, contravaloarea influenţei şi intervenţiilor exercitate de către inculpaţii Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian şi Berevoianu Costin la nivelul instituţiilor publice, cu referire în special la Primăria şi Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucureşti, Primăria Generală a Capitalei şi Consiliul General al municipiului Bucureşti, în favoarea SC Apa Nova SA Bucureşti şi a grupului de firme din care face parte.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Roche Bruno-Daniel-Paul trebuie să respecte următoarele obligații:

a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare,
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar,
f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Inculpatului Roche Bruno-Daniel-Paul i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații“. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.