UPDATE 2! Buna Vestire pentru Șova: S-a rugat și Senatul l-a salvat de arestare

Pe modelul Vosganian – care a primit NUP (neînceperea urmăririi penale) de la senatorii erijați în procurori -, fostul ministru Dan Șova le-a cerut colegilor din Senat să nu voteze încuviințarea arestării sale, solicitată acum două săptămâni de DNA.

UPDATE 2: Alina Gorghiu susține că nu a semnat sau reprezentat nicio companie în litigiul despre care senatorul Dan Șova a vorbit în plenul Senatului, acuzându-l că acesta “se agață” de numele ei.

„Din păcate, domnul Șova se agață de numele meu, crezând că așa poate capta bunăvoința senatorilor liberali. Le-am transmis din nou acestora să voteze la vedere, să nu se lase intimidați de folosirea numelui meu. Din data de 17.07.2007 (informația poate fi verificată oricând la Baroul București) nu mai fac parte din firma de avocatură, ca atare nu am semnat sau reprezentat nicio companie în litigiul menționat de domnul senator Șova”, a afirmat Gorghiu, într-o declarație de presă remisă cu puțin timp în urmă.

UPDATE: PNL va ataca la CCR decizia Senatului, acuzând că nu a fost luat în considerare rezultatul corect al votului. 

”PNL analizează în cel mai scurt timp soluţia şi pâghiile contestării la Curtea Constituţională a votului în cazul Dan Şova cu privire la interpretarea dată numărului de voturi necesar pentru ridicarea imunităţii senatorului PSD”, anunță Alina Gorghiu, copreședintele PNL.

”Avem în vedere jurisprudenţa Curţii Constituţionale care stabileşte că hotărârile Senatului sau ale Camerei Deputaţilor se aprobă cu majoritatea parlamentarilor prezenţi”, se precizează în comunicatul PNL.

Mai mult, PNL vrea alegeri anticipate reclamând că majoritatea PSD-PC-UNPR-UDMR din Senat nu respectă Constituția.

În discursul său lacrimogen, Șova a invocat rugăciunile pe care le-a făcut de Buna Vestire.

Senatorii PSD – ce dețin majoritatea în Senat -, dar și cei ai UDMR, PC și UNPR l-au ascultat pe Șova și l-au salvat de cătușe: 67 au votat „împotrivă”, 79 „pentru” încuviințarea cererii DNA, 5 voturi fiind nule (abțineri).

Ar mai fi fost nevoie de 6 voturi pentru a se întruni 50%+1 din totalul de 168 de senatori, în sală fiind prezenți numai 151, însă există o decizie a Curții Constituționale a României (CCR), deja aplicată la Camera Deputaților, care prevede că, în aprobarea oricărei legi, trebuie aplicat Articolul 76 din Constituție: votul se ia pe baza majorității celor prezenți la vot și nu din numărul total al parlamentarilor din Camera respectivă.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, refuză să pună în aplicare decizia CCR, invocând Regulamentul Senatului, care prevede că votul se ia pe baza majorității senatorilor aleși.

Trebuie să precizăm însă că, așa cum este și logic, Constituția bate regulamentul.

Mai grav este că Dan Șova, care este conferențiar și le predă studenților Dreptul la Universitatea din București, se bucură de această victorie.

Votul a fost secret, cu bile, singurii care au votat la vedere fiind membrii PNL, așa cum au anunțat.

„Am început ziua într-un mod foarte plăcut, la grupul de rugăciune”, le-a spus Şova colegilor, de la tribuna Senatului.

”Este Buna Vestire, vreau în primul rând să fac o urare: Dumnezeu să fie cu fiecare dintre noi şi să se facă aşa cum vrea El. Am fost întotdeauna onorat să vorbesc de la tribună, şi azi, deşi e un moment delicat în privinţa mea, pentru că o cerere pentru reţinere şi arestare, pentru o presupusă faptă de complicitate morală la abuz în serviciu”, a continuat el.

Dan Şova a susținut că procurorii care îl cercetează „nu au nicio probă pentru faptul că în 2007 aș fi convins doi directori de la Complexurile Rovinari şi Turceni să încheie contracte de asistenţă juridică cu societatea de avocatură ”Șova și Asociații”.

Senatorul PSD nu a spus însă de ce anchetatorii cer aviz pentru arestarea lui: a falsificat facturi și a distrus probe din dosar – hard-disk-urile calculatoarelor din casa de avocatură care îi aparține și la care l-a avut partener în trecut și pe actualul premier Victor Ponta.

7 milioane de euro încasați prin căpușare

Dan Șova nu a spus nici că în perioada 2006-2009 a câștigat 7 milioane de euro din contractele cu Rovinari și Turceni.

El a precizat însă că „nu este o faptă de corupţie, ci de serviciu; nu de senator, de lider de partid sau de fost ministru, ci o activitate de avocat”.

A renunțat la statuia ecvestră

Senatorul PSD nu a mai afirmat, cum a făcut-o la Comisia juridică a Senatului, că „ar trebui să mi se ridice o statuie ecvestră în Gorj pentru că am salvat Turceniul și rovinariul de la faliment”.

A încercat să-i convingă însă pe colegii senatori de falimentul și de pierderea a multor mii de locuri de muncă ce amenințau complexuriele energetice:

Salvarea complexurilor Rovinari și Turceni: 3.000 de angajați vor fi concediați

”Vă spun cu toată responsabilitate, a a fost vorba despre trei contracte. În două, Rovinari şi Turceni, erau acţionate în instanţă de întreprinderea de închidere a minelor, pentru creanţe foarte mari. Riscul era de faliment şi de pierdere a multor mii de locuri de muncă. Nu am participat deloc la această acţiune, colegii din firmă au repurtat un real succes, care se vede şi azi în cele două complexuri. Nimic din ce s-a întâmplat nu a avut vreo umbră de nelegalitate”.

Culmea este că actualul șef al Complexului Energetic Oltenia, urmărit penal în dosarul lui Șova dar promovat de Ponta în această funcție, tocmai a anunțat concedierea a 3.000 de angajați.

Atac la Gorghiu

Șova a ținut să precizeze că Alina Gorghiu, copreședinta PNL, a reprezentat prin casa ei de avocatură societatea Electrica, debitor al complexului Turceni:

“(…) Insist să spun că unul dintre cele trei contracte avizate (a privit — n.r.) recuperarea unei creanțe de 48 milioane RON a complexului Turceni de la Electrica. Colegii mei au reprezentat Turceni și au obținut această sumă. Electrica a fost reprezentată de societatea de avocatură a doamnei Alina Gorghiu. Îmi este foarte greu să cred că doamna Alina Gorghiu nu își aduce aminte cu precizie că în această tranzacție între Turceni și Electrica nu a fost nimic ilegal. Din contră, s-a respectat legea de sus până jos”.

„Și mă bucur că se află în rândurile colegilor liberali, de această dată, domnul senator Teodor Atanasiu (șeful AVAS la vremea respectivă – n.r.), care cunoaște foarte bine situația între complexurile energetice și întreprinderea de închidere a minelor și știe câte eforturi s-au făcut atunci pentru a salva situația. Și, de asemenea, mă bucur că doamna Gorghiu a reprezentat Electrica în cel de-al treilea litigiu și vă poate confirma cu toată precizia că acolo nu a fost vorba de nicio ilegalitate”, a afirmat Șova, în ședința plenului.

Precizăm însă că Gorghiu nu este pusă sub acuzare de DNA și nici măcar chemată la audierei, așa cum s-a întâmplat cu Șova.

În finalul expozeului, Șova le-a spus colegilor din Senat: ”Firește că vreau să am o veste bună în această zi. Doresc să votați împotrivă, pentru a avea șansa de a mă apăra cu demnitate în fața instanței”.

Șova își încheie astfel, tot penibil cum a făcut la Ministerul Transporturilor și la cel al Marilor Proiecte, activitatea de eminență cenușie în materie juridică la vârful PSD, el eșuând, pe rând, cu noua Lege a Parteneriatului Public-Privat, cu Legea privind exploatarea minieră de la Roşia Montană și cu Legea privind descentralizarea.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.