UPDATE! Bunea Stancu, acuzat și că a obținut prin infracțiuni capital electoral

Fostul baron PSD Gheorghe Bunea Stancu este urmărit penal într-un nou dosar de corupție, el aflându-se de 3 săptămâni în închisoare, unde ispășeșete 3 ani în dosarul „Mită la PSD”. Din urmă vine însă alt dosar, pentru care a fost trimis în judecată în 2 octombrie 2014, sub acuzația că a dat preferenţial contracte din bani publici unor firme pe care le controla.

În noul dosar, fostul președinte al CJ Brăila este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, și de conflict de interese în formă continuată, infracțiuni din care a obținut capital electoral.

UPDATE 6 august: Bunea Stancu a fost trimis în judecată, pentru abuz în serviciu şi conflict de interese, în formă continuată.

Directorul economic al CJ Brăila, Alina Rusu, a fost şi ea deferită justiţiei, pentru abuz în serviciu, în formă continuată.

Potrivit DNA, în perioada 28 martie 2006 – 8 martie 2012, Bunea Stancu a decis ca două persoane juridice, SC Club Fotbal Brăila SA și Asociația Handbal Club ‘Dunărea’ Brăila, să obțină foloase necuvenite în valoare totală de aproximativ 7,5 milioane lei, din bugetul CJ Brăila.

Întocmirea expunerilor de motive, susținerea acestora și adoptarea hotărârilor de consiliu, precum și contractele de asociere dintre cele două cluburi sportive și CJ Brăila au fost făcute în condițiile în care președintele CJ cunoștea că se află în incompatibilitate.

În plus, finanțarea celor două persoane juridice a fost aprobată fără a exista angajamente legale, respectiv hotărâri ale CJ Brăila de aprobare expresă a sumelor încasate de cele două cluburi.

La sumele din bani publici obținute de cele două societăți – respectiv 2,3 milioane lei FC Dunărea Brăila și aproape 5,2 milioane lei HC Dunărea Brăila – se adaugă darea în folosință gratuită, pe 5 ani, a unui autoturism aparținând CJ Brăila.

Procurorii DNA Galați arată că SC Bursagrirom SA Brăila, la care Bunea Stancu este acționar majoritar, are o participare indirectă la capitalul SC Concivia SA Brăila, societate care, la rândul său, are calitatea de acționar majoritar la SC Fotbal Club Dunărea Brăila și membru fondator la Asociația Handbal Club Dunărea Brăila, „fiind, deci, persoană afiliată la acestea”.

„Totodată, din totalul sumei de 7.492.360 lei încasată de cele două cluburi sportive, suma de 247.122,56 lei (fără TVA) reprezintă cheltuielile ocazionate de serviciile de servire masă ce au fost virate la SC Istru SA Brăila, firmă la care SC BURSAGRIROM SA Brăila este acționar majoritar iar fiul lui Gheorghe Bunea Stancu este președinte al Consiliului de Administrație”, arată DNA.

Din prestarea serviciilor de alimentație publică către cele două cluburi în perioada 2008 – 2011, SC Istru a realizat un profit net estimat de aproximativ 62.000 lei, mai spun anchetatorii.

În concluzie, procurorii acuză că Bunea Stancu, în calitate de președinte al C.J Brăila, a îndeplinit mai multe acte și a luat decizii prin care a obținut în mod indirect, prin intermediul cluburilor sportive, foloase patrimoniale în valoare de aproape 7,5 milioane lei pentru firma la care este acționar majoritar și, în mod direct, foloase nepatrimoniale, constând în capital electoral.

Bunea Stancu a fost suspendat din funcția de președinte al CJ Brăila în 12 august 2014la acea dată aflându-se în arest la domiciliu.

În noiembrie 2014, Instanța Supremă a decis, definitiv, că Gheorghe Bunea Stancu s-a aflat în conflict de intereseaşa cum constatase Agenția Națională de Integritate, pe care baronul PSD a dat-o în judecată.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.