Călin Mitică şi complicii, în arest la domiciliu. Ministrul Rus trimite Corpul de control la CFR

Tribunalul Cluj a dispus azi-noapte arestarea la domiciliu, pentru 30 de zile, a omului de afaceri Călin Mitică şi a celor 6 complici ai săi pe care procurorii DNA i-au reţinut anterior pentru 24 de ore şi au cerut arestarea preventivă a acestora. Pe de altă parte, după acuzaţiile făcute publice de DNA asupra celor 7 urmăriţi penal, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a anunţat în această dimineaţă că trimite Corpul de control la CFR SA, CFR Călători şi CFR Marfă, se verifice toate contractele de achiziție a serviciilor de mentenanță și de reparații ale materialului rulant.

Împreună cu Călin Mitică sunt acuzaţi de fapte de corupţie următorii:

– Teodor Gavriş, fostul director din CFR Călători

– Laurenţiu Seceleanu, directorul CNCF CFR SA – Sucursala Regională de Căi Ferate Galaţi

– Kinga Mădărăşan, directorul general al Transferoviar Grup

– Ştefan Adriian, directorul de infrastructură SC Transferoviar Grup SA

– Georgel Mihuţ, directorul Salinei Ocna Dej

– Dumitru Bărbăcuţi, directorul general SC Remarul 16 Februarie SA.

Decizia Tribunalului Cluj nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Cluj.

Un prim proces, câştigat de Călin

O instanţă a acestei Curţi i-a dat câştig de cauză lui Călin Mitică, în această vară, într-un alt dosar al DNA.

„Domne, sunt obişnuit: 7 ani am fost anchetat şi Curtea de Apel mi-a dat dreptate. (…) Vă garantez că n-am greşit, sunt un om credincios. Sunt în arest la domiciliu. Mă voi lupta până-n pânzele albe”, a declarat el jurnaliştilor, potrivit imaginilor difuzate de B1Tv.

Licitaţii trucate

Procurorii DNA spun că în acest nou dosar, patronul Transferoviar Grup şi al Remarul 16 Februarie a acoperit toate tipurile de infracţiuni de corupţie:

 constituirea unui grup infracțional organizat 
– 2 infracțiuni de dare de mită, în formă continuată 
– 3 infracțiuni de spălare de bani, în formă continuată 
– 2 infracțiuni de instigare la abuz în serviciu, în formă continuată 
– complicitate la dare de mită, în formă continuată 
– complicitate la spălare de bani, în formă continuată 
– 3 infracțiuni de complicitate la dare de mită, dintre care două în formă continuată 
– trafic de influență 
– complicitate la cumpărare de influență 

Pe scurt, el a manipulat mai multe licitaţii şi a dat mită astfel încât să câştige contracte în detrimentul CFR.

Omologări abuzive pentru Remarul

Printre altele, “Călin Mitică a făcut demersuri sistematice pentru a obţine atribuirea unor servicii de reparaţii şi recondiţionări, atribuite de SNTFC CFR Călători SA în favoarea SC Remarul 16 Februarie SA, deşi operatorul economic privat nu deţinea capacitatea tehnică şi economică de a efectua serviciile. În acest sens, Călin Mitică a acţionat pentru coruperea funcţionarilor publici însărcinaţi cu atribuirea contractelor. Mai mult, pentru a asigura posibilitatea ca Remarul să participe la procedurile de atribuire, Călin Mitică a determinat mai mulţi funcţionari publici din cadrul AFER să efectueze recepţii şi omologări abuzive, nelegale, pentru a ascunde incapacitatea Remarul de a efectua serviciile respective, precum şi lipsa dotărilor necesare“, arată DNA.

Şefi de la CFR, mituiţi 

Călin Mitică ar fi dispus remiterea repetată a unor sume de bani către Teodor Alexandru Gavriş, şef Serviciu Automotoare şi, ulterior, director de tracţiune în cadrul SNTFC CFR Călători SA, tot într-o formă disimulată, respectiv prin decontarea de către SC Remarul 16 Februarie SA a unor facturi fictive, emise de SC Tevpag Plan SRL.

Banii aveau acelaşi scop, respectiv ca Gavriş să îndeplinească, să nu îndeplinească sau să urgenteze îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu. Astfel, societăţile comerciale controlate de Călin Mitică – SC Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca, SC Transferoviar Călători SRL Bucureşti şi UVA Aiud ar fi virat în total în contul SC Tevpag Plan SRL Bucureşti 487.778,30 lei.

Totodată, Ştefan Adriian ar fi dispus remiterea repetată a unor sume de bani către Laurenţiu Seceleanu, directorul CNCF CFR SA – Sucursala Regională de Căi Ferate Galaţi, cu complicitatea lui Călin Mitică şi Mădărăşan Kinga. Remiterea sumelor de bani ar fi fost făcută în mai multe modalităţi, atât direct, în numerar, cât şi indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea de către SC Transferoviar Grup SRL a unor facturi fictive, emise de SC Elipsoid SRL Galaţi şi prin plata unor servicii fictive.

În perioada aprilie 2013 – octombrie 2014, SC Transferoviar Grup a virat, în total, către SC Elipsoid SRL, 84.657 lei. În plus, în octombrie 2013, Ştefan a trimis 20.000 lei, în numerar, lui Seceleanu, iar în decembrie 2013 i-a dat 25.000 de lei într-o parcare din Bucureşti.

Contract de 220 milioane lei

De asemenea, Călin Mitică şi Dumitru Bărbăcuţi l-ar fi determinat pe Teodor Alexandru Gavriş, director de tracţiune în cadrul SNTFC CFR Călători SA, să participe la atribuirea, în condiţii nelegale, a unor servicii de revizie în valoare maximă de 220.990.260 lei, către Remarul, precum şi la derularea raporturilor contractuale în cazul acestor servicii, în condiţii dezavantajoase pentru SNTFC CFR Călători SA.

Astfel, Gavriş ar fi determinat, în mod repetat, recepţionarea unor automotoare ale căror reparaţii nu fuseseră efectuate în conformitate cu prevederile contractuale şi obligaţiile din caietul de sarcini.

Procurorii DNA arată că Remarul nu avea capacitatea tehnică şi economică de a face revizia respectivă, nici la momentul atribuirii serviciilor, nici pe parcursul derulării raporturilor contractuale, fapt cunoscut de către Gavriş Teodor Alexandru.

Trafic de influenţă la conducerea CFR SA

Totodată, Ştefan Adriian i-a remis foloase materiale necuvenite unei persoane din conducerea CNCF CFR SA.

“Promiterea şi remiterea foloaselor materiale necuvenite a fost efectuată, în 10 decembrie 2012 şi 11 decembrie 2012, în considerarea influenţei avute de persoana respectivă asupra angajaţilor CREIR Timişoara, pentru a-i determina pe aceşti funcţionari să îndeplinească acte contrare îndatoririlor lor de serviciu, respectiv să accepte preluarea Secţiei de circulaţie Caransebeş – Bouţari – Haţeg – Subcetate (de la chiriaşul SC Transferoviar Grup SA), în condiţii nelegale şi cu încălcarea prevederilor contractuale. Totodată, persoana din conducerea CNCF CFR SA şi-a traficat şi influenţa asupra unor funcţionari din conducerea SNTFM CFR Marfă SA, pentru a-i determina pe aceştia să accepte încheierea unei înţelegeri neconcurenţiale (privind împărţirea volumelor de transport), între SNTFM CFR Marfă SA şi SC Transferoviar Grup SA, la solicitarea lui Ştefan Adriian şi Călin Mitică. Faptele s-au petrecut în luna decembrie 2012, iar folosul material necuvenit a constat într-un abonament conţinând 10 călătorii dus – întors, cu avionul, pe relaţia Bucureşti – Iaşi, în valoare totală de 1.870 euro”, mai precizează DNA.

Şpagă la conducerea CREIR Cluj-Napoca

Totodată, Ştefan, cu ajutorul lui Călin, a remis, în octombrie 2013, suma de 10.000 lei, ca mită, către o persoană din conducerea CREIR Cluj-Napoca, pentru ca aceasta să permită utilizarea, de către SC Transferoviar Grup SA, a secţiei auxiliare de circulaţie Salonta – Kotegyan, pe relaţia de transport România – Ungaria.

La plănuirea faptei a participat şi Mădărăşan Kinga care, alături de Călin Mitică şi Ştefan Adriian, a întocmit o listă cu funcţionarii care urmau să fie mituiţi de către SC Transferoviar Grup SA, spun anchetatorii.

“Astfel, Călin Mitică şi Bărbăcuţi Dumitru au determinat persoane din conducerea Autorităţii Feroviare Române AFER, Organismului Notificat Feroviar Român ONFR, din cadrul AFER, din cadrul SNTFC CFR Călători SA să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, cauzând prin aceasta o vătămare a drepturilor şi intereselor legitime ale AFER şi SNTFC CFR CĂLĂTORI SA”, arată DNA.

Ultima licitaţie

Concret, funcţionari publici instigaţi de Călin Mitică şi Bărbăcuţi Dumitru au participat la efectuarea demersurilor ilegale care au condus, în final, la obţinerea, de către Remarul, a câştigării licitaţiei privind “Servicii de reparaţii tip RR la locomotivele electrice 5100 KW, dotate cu ICOL (38/2014 c)”.

Deschiderea ofertelor a fost programată la data de 22 septembrie, valoarea lucrărilor fiind de maximum 55.284.858,72 lei. Ca să participe la licitaţie, era obligatorie omologarea SC Remarul 16 Februarie SA de către AFER. Omologarea a fost efectuată în condiţii abuzive, în cursul lunii septembrie.

Rus se delimitează

Într-un comunicat remis redacţiei în această dimineaţă, Ministerul Transporturilor anunţă că Ioan Rus a dispus un control la cele 3 companii feroviare de stat:

“Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a dispus Corpului de control efectuarea unui control tematic la Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă „CFR Marfă”- S.A., la Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători „CFR Călători”- S.A., cât și la Compania Națională de Căi Ferate “CFR” S.A.

Controlul vizează respectarea legalității privind încheierea și derularea contractelor de achiziție a serviciilor de mentenanță și reparații a materialului rulant, încheiate de cele 3 companii feroviare din 2012 până în prezent”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.