Camera Deputaţilor o lungeşte cu avizarea arestării lui Ion Stan. Au apărut stenogramele din dosar

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, întrunit miercuri dimineaţă pentru cererea ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PSD Ion Stan acuzat de corupţie, a decis că elaborarea raportului de către Comisia juridică poate fi făcută în 5 zile iar abia săptămâna viitoare va fi convocat plenul care va vota dacă deputatul va fi sau nu arestat preventiv. Victor Ponta anunţa marţi că grupul PSD va vota ce va decide Comisia juridică, deşi avizul acesteia este doar consultativ. Între timp, au apărut în presă scurgeri din stenogramele aflate în dosarul lui Stan şi trimis Comisiei Juridice, numele ministrului Mediului, Rovana Plumb, şi al preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, fiind menţionate în convorbirile interceptate.

“Biroul Permanent a stabilit procedura standard în legătură cu cazul Ion Stan, iar data de 1 decembrie este data maximă până la care Comisia juridică trebuie să prezinte raportul Biroului. În momentul în care Comisia va elabora raportul, se va convoca şi plenul, dar şi grupul PSD”, a declarat Georgian Pop, secretarul Camerei.

El a arătat că, potrivit procedurilor, Comisia juridică are un termen de 5 zile pentru a elabora raportul, iar convocarea plenului depinde de cât de repede este elaborat acest raport.

Pop a arătat că, “de principiu, probabil săptămâna viitoare convocăm şi plenul, şi grupul PSD”.

Vicepreşedintele Comisiei juridice, deputatul Florin Iordache, a anunţat că şedinţa Comisiei va avea loc joi, la ora 13.00, pentru a discuta cazul Ion Stan.

Ponta: Votăm ce zice Comisia juridică a Camerei, singura care are acces la dosar

Victor Ponta, preşedintele PSD, a anunţat că grupul de deputaţi ai PSD va vota ceea ce va propune Comisia Juridică. El a admis că avizul Comisiei estedoar consultativ, dar a argumentat că membrii acesteia sunt singurii care au acces la dosar.

„Avem acolo colegi în Comisia Juridică în care am încredere şi ei ne vor propune. Mandatul meu va fi foarte clar: în baza a ceea ce propun colegii jurişti din Comisia Juridică, asta votăm mai departe. Nu e un mandat politic aici, însă doar deputaţii din Comisia juridică au acces la dosar. Eu nu am acces la dosar, nu pot să vă spun nimic”, a menţionat Ponta.

Cât priveşte o posibilă demisie a lui Ion Stan din calitatea de deputat pentru a se pune la dispoziţia Justiţiei, aşa cum a procedat Alin Trăşculescu (PDL), Victor Ponta a spus că acesta nu poate fi obligat să recurgă la acest gest.

“Da, în mod sigur domnul Stan are această variantă, dar ştiţi foarte bine că nu-l putem obliga. Până la urmă demisia din Parlament , fie că e Parlamentul European sau Parlamentul românesc, nu poate fi impusă. Dacă domnia-sa va dori să facă acest lucru, nu pot să vă spun, că nu am discutat”, a declarat Victor Ponta.

Scurgeri din stenograme, de la Comisie

Miercuri au apărut şi primele stenograme din acest dosar transmis de DNA Comisiei juridice, interceptări în care apar numele ministrului Mediului, Rovana Plumb, şi a preşedintelui CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

Potrivit Evenimentului Zilei, înregistrările sunt din sediul PSD Dâmboviţa, iar în convorbirile interceptate, Sorin Dima, denunţătorul deputatului Ion Stan, i se plânge acestuia că nu a obţinut contracte cu statul, aşa cum i se promisese.

Ion Stan riscă 12 ani de închisoare pentru trafic de influenţă în formă continuată.  

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.