UPDATE 5! Căncescu şi Ispas află dacă vor fi ARESTAŢI. Deputatul Diniţă, urmărit penal. Află ce AVERI fabuloase au

Președintele CJ Brașov, Aristotel Căncescu, şi administratorul public al judeţului, Radu Ispas, au fost reținuţi aseară de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Braşov, pentru 24 de ore, şi vor fi prezentaţi astăzi judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), pentru a fi arestaţi preventiv. Deputatul PC Ion Diniţă este şi el urmărit penal în acest dosar de corupţie, dar va fi cercetat în libertate, după mai muilte ore de audieri ce au avut loc ieri, la sediul DNA Braşov.

UPDATE 25 octombrie: Căncescu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

UPDATE 13 octombrie: Încă 5 inculpaţi au fost puşi sub control judiciar.

UPDATE 10 octombrie: DNA cere Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a lui Diniţă.

UPDATE ora 21.40: Căncescu şi Ispas au fost eliberaţi sub control judiciar, dar sentinţa nu este definitivă.

UPDATE ora 13.20: Dosarul a ajuns la ÎCCJ iar cererea de arestare preventivă a celor doi va fi judecată începând cu ora 15.00. Printre acuzațiile reținute în cazul lui Aristotel Căncescu se numără abuz în serviciu, luare de mită și trafic de influență.

Potrivit documentelor de la dosar, în perioada noiembrie 2006 – noiembrie 2014, președintele CJ Brașov a desfășurat “o activitate infracțională vastă” în legătură cu gestionarea bugetului CJ Brașov și în special cu activitatea de achiziții publice, favorizând două firme de casă, de la care primea mită.

El s-a folosit de ajutorul altor suspecți, dar în special de cel al lui Radu Ispas, în interes propriu și al firmelor SC Gotic SA și SC Ramb Sistem SRL.

“Aceste două firme dețineau cvasi-totalitatea contractelor derulate cu CJ Brașov, întrucât le erau acordate preferențial prin încredințare directă, ca urmare a dispoziției inculpatului Căncescu. (…) Infracțiunile de abuz în serviciu în dauna CJ Brașov comise în favoarea SC Ramb Sistem SRL, prin acordarea preferențială a două contracte în 2007 și 2008, firmă reprezentată de inculpatul Bîgiu Gabriel, au fost posibile prin abuzul în serviciu exercitat de către inculpatul Căncescu. Din probele administrate până în acest moment al cercetărilor a rezultat bănuiala rezonabilă că, în schimbul decontării abuzive a sumelor de bani în cuantum total de 664.180,54 lei către SC Ramb Sistem SRL, această societate ar fi realizat un teren de tenis la reședința președintelui Consiliului Județean Brașov situată în localitatea Râșnov”, se arată în referatul DNA.

Potrivit anchetatorilor, CJ Brașov și SC Ramb Sistem au încheiat în perioada 2007 – 2008 contractele:

– reabilitare, amenajare refuncționalizare Complex de agrement Tâmpa, în valoare de peste 8 milioane lei, suplimentată prin act adițional cu încă peste 5,5 milioane lei, pentru care “în realitate datorită acțiunii infracționale abuzive a lui Căncescu” s-a achitat din bugetul public al CJ Brașov suma de aproximativ 264.000 lei, ce reprezintă plată nejustificată;

– amenajare suprafețe de joc – terenuri sportive la Liceul “Andrei Șaguna”, în valoare de peste 1,7 milioane lei, pentru care “în realitate, datorită acțiunii infracționale abuzive a lui Căncescu” s-a achitat din bugetul public al CJ Brașov peste 400.000 lei, ce reprezintă plată nejustificată.

Totodată, “inculpatul avea ca modalitate de încasare a mitei folosirea SC Canaris SRL (un TV local, și sub formă de publicitate sau urări de sărbători încasa de la firme mită) ca paravan și ca locație în care președintele CJ Brașov negocia ‘infracțional’ contracte care au determinat de-a lungul anilor plăți nejustificate de către Consiliul Județean Brașov”, susțin procurorii.

Anchetatorii au mai reținut că între Căncescu și SC Ramb Sistem, SC Canaris – firmă deținută de șeful CJ Brașov – există o strânsă legătură infracțională asupra controlului plăților nelegale din bugetul public și mascării situației reale a lucrărilor efectuate și care au fost decontate nelegal, precum și asupra activității în curs de desfășurare vizând atribuirea nelegală a contractului de achiziții publice în favoarea respectivei societăți.

DNA a mai constatat că, în scopul realizării acestor ”favoruri abuzive”, Aristotel Căncescu se folosea de persoane din instituția pe care o conduce, de oameni cu funcții importante în CJ, dar și de “politicieni, care, la un semn al acestuia, s-au conformat fără rezerve pentru a-l sprijini în demersul infracțional și care fac obiectul cercetărilor în prezenta cauză”.

Potrivit interceptărilor din dosar, încă un parlamentar, Daniel Zamfir, ar fi implicat în dosarul lui Căncescu.

Anchetatorii au percheziţionat, ieri, sediul CJ Braşov, unde i-au sigilat biroul lui Căncescu, dar au descins şi la 3 sedii de firme care au primit preferenţial contracte din bani publici – printre care şi firma de construcţii SC Gotic SRL, a deputatului Diniţă, liderul PC Braşov.

Mascaţii au percheziţionat şi domiciliile a 10 suspecţi de fapte de corupţie din dosar, printre care cele ale baronului Căncescu şi al lui Ispas – administrator al judeţului începând din anul 2007.

Căncescu, conturi de 4,5 milioane de dolari şi 650.000 euro

Aristotel Căncescu a absolvit Facultatea de Mecanică în 1977 şi, cum îi şade bine oricărui baron local, a obţinut şi doctoratul în management, în 2001.

El a intrat în politică şi Parlament imediat după ’89, dar după două mandate în Legislativ (senator în perioada 1992-1996 şi 1996-2000) s-a „retras” baron la nivel judeţean. Astfel, Căncescu deţine în prezent al patrulea mandat de preşedinte al CJ Braşov. Totodată, el este liderul filialei judeţene Braşov a PNL.

Din leafa de bugetar, Căncescu a agonisit în ultimii 25 de ani o avere fabuloasă: 4 depozite bancare de 4,5 milioane de dolari, deschise începând din anul 2006, potrivit ultimei sale declaraţii de avere, depusă în iunie 2013.

Nu prea poate să-şi justifice averea, atât timp cât în anul fiscal anterior (2012), ca preşedinte al CJ Braşov a obţinut venituri de 50.564 de lei  Soţia sa, angajată la o firmă din Săcele – SC Dionoram SRL, cea care a realizat proiectul de 70 de milioane de euro al aeroportului Braşov-Ghimbav -, a avut venituri de 13.320 de lei în anul 2012.

Căncescu mai deţine în municipiul Braşov un teren intravilan de 2.500 mp, cumpărat în 2006, şi două case: de 360 mp, construită în 2000, şi de 70 mp, moştenită în 2013.

Conform declaraţiei de interese, Căncescu este acţionar unic la SC Canaris SRL, firmă cu activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune. Prin această firmă, Aristotel Căncescu deţine şi trustul de presă Mix.

Incompatibil

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa, în aprilie 2013, că Aristotel Căncescu se află în incompatibilitate începând din 29 mai 2009, deoarece deţine simultan funcţia de preşedinte al CJ Braşov şi calitatea de acţionar la SC Apă Canal Sibiu.

În 22 mai 2013, Căncescu a contestat la Tribunalul Braşov decizia ANI, dar dosarul a ajuns, în noiembrie 2013, la Curtea de Apel Braşov, după ce Tribunalul şi-a declinat competenţa.

În martie 2014, Curtea de Apel Braşov i-a dat dreptate lui Căncescu şi a dispus anularea raportul de evaluare al ANI. Decizia a fost însă contestată în 21 mai la instanţa supremă, unde se află în procedură prealabilă, urmând să fie stabilit un termen de judecată.

Căncescu a susţinut tot timpul că raportul ANI este „o făcătură politică”, un act menit să îl discretizeze şi să îi prejudicieze imaginea, întrucât „nu este bazat pe fapte reale”.

Diniţă, 14 case

Deputatul PC Ion Diniţă, audiat şi el la DNA, a fost lăsat apoi să plece. Pentru a-l reţine şi aresta, anchetatorii au nevoie de permisiunea Camerei Deputaţilor. Cum însă imunitatea lui nu este extinsă ca în cazul miniştrilor, el poate fi urmărit penal, ca simplu deputat, fără încuviinţarea colegilor deputaţi.

Diniţă este liderul filialei judeţene a PC iar firma sa de construcţii, SC Gotic SRL, a beneficiat, conform declaraţiei de interese a conservatorului, depusă în 10 iunie 2014, de contracte din bani publici în valoare totală de peste 112 milioane de lei. Contractele au fost încheiate, începând din 2007, cu CJ Braşov, cu primării din mai multe localităţi, între care Făgăraş, Sighişoara, Râşnov, Rupea, Cristian, dar şi cu Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov, precum şi cu CNADNR, prin Direcţia Regională de Drumuri Braşov.

Potrivit declaraţiei sale de avere depusă în iunie 2014, Diniţă are 9 apartamente, 3 case – între care una la Cambridge – şi două case de vacanţă.

Este campion şi la terenuri: 14 intravilane, 13 extravilane, 7 agricole, unul dintre acestea fiind tot în Marea Britanie, luat în concesiune pe 125 de ani.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.