UPDATE! Carabulea și Mîrzac arestați, Mustăţea cercetat în libertate

Magistrații Tribunalului București au decis, miercuri noapte, arestarea preventivă pentru 29 de zile a omului de afaceri Ilie Carabulea, proprietarul Atlassib şi a Transcar (prin intermediul cărora deţine şi controlează indirect Carpatica Asig) și a lui Marian Mîrzac, membru neexecutiv în Consiliul de conducere al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), acuzați de corupție în dosarul “ASF-Carpatica”. Radu Mustățea, președinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, a scăpat de detenţie şi va fi cercetat în libertate, dar are interdicția de a părăsi țara pe o perioadă de 30 de zile. Decizia judecători nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs. Amintim că în dosarul “Carpatica Asig” este urmărită penal şi Laura Chiţoiu, soţia ministrului Finanţelor.

UPDATE 0ra 23.00: Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dispus, “prin prisma aspectelor semnalate de ancheta DNA”, “o serie de măsuri cu aplicabilitate imediată: reevaluarea contractelor de reasigurare ale Carpatica Asig – inclusiv în privinţa reflectării acestora în situaţiile financiare ale firmei – şi a solicitat informaţii suplimentare cu privire la indicatorii de solvabilitate şi lichiditate”, se arată într-un comunicat al ASF.

Potrivit DNA, în perioada mai – iunie 2013, Carabulea s-a asociat cu cei doi şi cu alte persoane pentru a săvârși infracțiuni, el fiind acuzat şi de cumpărare de influență, în formă continuată, dare de mită, în formă continuată, folosirea în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și la uz de fals.

“Prin inițierea, respectiv, constituirea acestui grup infracțional, Carabulea și Mîrzac au reușit, în mod fraudulos, în perioada mai – decembrie 2013, să tergiverseze și să influențeze rezultatele unor controale dispuse de ASF față de societatea de asigurări deținută și controlată indirect de omul de afaceri, astfel încât să nu reiasă deficiențe grave. În acest scop, cei doi au recurs la cointeresarea financiară a mai multor funcționari ASF. Un alt obiectiv urmărit a fost acela de a menține societatea, în mod fraudulos, pe o poziție convenabilă în topul reclamațiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 și, implicit, creșterea artificială a gradului de încredere în raport cu potențialii clienți”, susțin procurorii.

Ilie Carabulea l-a promovat, susținut și cointeresat financiar în mod constant pe fostul director Marian Mîrzac, funcție deținută în intervalul 16 mai 2012 — 23 aprilie 2013, pentru a fi ales în conducerea ASF.

Din poziția de membru neexecutiv în conducerea ASF, ocupată din 24 aprilie 2013, Marian Mîrzac a făcut demersuri pentru a asigura protecția societății deținute în mod indirect de Carabulea și pentru a evita suspendarea autorizației de funcționare de pe piața asigurărilor din România, până la remedierea deficiențelor.

Finanțatorul grupării, Ilie Carabulea, l-a desemnat ca intermediar în relația cu Mîrzac pe Radu Mustățea, care avea rolul de a comunica rezultatele demersurilor lui Mîrzac, precum și informații confidențiale obținute de la acesta.

Gruparea a fost sprijinită de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea și de un alt funcționar cu atribuții de conducere și execuție în ASF.

“Concret, în schimbul protecției oferite (…), Carabulea a dispus, în mai 2013, ca un autoturism marca Audi A8 având valoarea de catalog de 81.370 euro să îi fie vândut la un preț subevaluat lui Mîrzac, sub disimularea unei tranzacții de vânzare-cumpărare între acesta și societatea de asigurări, iar în august 2013 i-a remis acestuia suma de 8.937,5 euro (39.141 lei), remitere justificată de invocarea unor clauze contractuale inexistente, prin hotărâri ale Consiliului de Administrație al societății de asigurare”, mai spun procurorii.

În schimbul acestor foloase, Marian Mîrzac, având calitate de membru al Consiliului de conducere al ASF și atribuții în sensul supravegherii și controlului legalității funcționării societăților de asigurări, a reușit să influențeze concluziile a două controale dispuse de autoritate, să coopteze diverși funcționari cu funcții de conducere și execuție din ASF și să divulge informații care nu erau destinate publicității în scopul favorizării firmei respective.

Carpatica Asig şi-a început activitatea în 1996, sub denumirea ASA Asigurări Atlassib.

Acţiunile companiei sunt deţinute de Atlassib Sibiu – 92,42%, Transcar Sibiu – 6,97%, Corneliu Tănase – 0,08% şi Aurel Albu – 0,53%, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Parte a grupului financiar Carpatica deţinut de Ilie Carabulea, compania Carpatica Asig are la nivel naţional peste 90 de unităţi, colaborează cu peste peste 5.000 de intermediari şi practică doar asigurări generale (non-viaţă).

La finele primelor 9 luni din 2013, cota de piaţă a societăţii pe segmentul asigurărilor generale a depăşit 7%, de la 1,25% în 2008.

În perioada analizată, Carpatica Asig a înregistrat subscrieri de 357,95 milioane de lei, în urcare cu 73% faţă de perioada similară din 2012.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.