UPDATE 2! “Caracatiţa” de la DIICOT Alba care a vrut să îl elimine pe Berbeceanu, pe mâna DNA

Răsturnare de situaţie în cazul Berbeceanu: şeful DIICOT Alba şi ofiţerii care i-au orchestrat dosarul penal sunt acum puşi sub acuzare de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Astfel, caracatiţa mafiotă care a vrut să îl elimine pe Traian Berbeceanu din anchetele pe care le instrumenta a fost anihilată. Comisarul şef Traian Berbeceanu, şeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Alba Iulia, a fost arestat preventiv în 24 octombrie 2013, prin decizia Curţii de Apel Alba Iulia, după ce fusese reţinut cu o noapte înainte de procurorii DIICOT Alba, sub acuzaţia de favorizare a unei grupări infracţionale suspectate de evaziune fiscală cu produse petroliere de peste 3,5 milioane de lei. El şi-a susţinut mereu nevinovăţia, acuzând că i se înscenează nişte fapte pe care nu le-a comis şi că se doreşte, de fapt, înlăturarea lui. 

UPDATE 16 mai: Bucuria lui Berbeceanu a fost scurtă: DIICOT a anunţat că a extins urmărirea penal împotriva lui pentru 4 noi infracţiuni: spălare de bani, luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la delapidare.

“Din actele de urmărire penală efectuate ulterior, au rezultat indicii rezonabile și probe în legătură cu săvârșirea de către Berbeceanu Traian a unor fapte noi. În cursul anului 2011, Berbeceanu Traian, în calitate de ofițer de poliție judiciară cu gradul profesional de comisar-șef și având funcția de șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba, pe fondul sprijinirii grupului infracțional organizat din care făceau parte R.G., C.D.E.I. și alte persoane, a primit un autoturism marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, în valoare de aproximativ 20.000 euro, de la R.G. și R.A., pentru a face un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, și anume furnizarea către sus-numiții a unor date și informații privitoare la cercetarea acestora sau a S.C. U. S.R.L. ori a altor persoane din aceeași grupare criminală în cauze penale sau în legătură cu dispunerea efectuării unor percheziții domiciliare ori a altor măsuri procesuale”, se arată într-un comunicat al DIICOT remis vineri AGERPRES.

Procurorii susțin că, pentru disimularea adevăratei naturi a circulației mașinii, s-a creat aparența transmiterii către Berbeceanu a autoturismului, în temeiul unei convenții oneroase translative de proprietate, deși, în realitate, autoturismul a fost remis cu titlu gratuit ca obiect al infracțiunii de dare de mită și, respectiv, al infracțiunii corelative de luare de mită, precum și prin săvârșirea infracțiunii de delapidare, având drept consecință scoaterea frauduloasă a bunului în cauză din patrimoniul societății.

DIICOT menționează că, prin rezoluția procurorului-șef al Direcției din data de 1 noiembrie 2013, s-a dispus preluarea acestui dosar de către Structura Centrală a DIICOT de la Serviciul Teritorial Alba-Iulia în vederea continuării efectuării urmăririi penale.

După preluarea cauzei, procurorii DIICOT — Structura Centrală au procedat, pe de o parte, la readministrarea unei părți a probatoriului administrat anterior de către Serviciul Teritorial Alba-Iulia, iar pe de altă parte au fost administrate noi probatorii.

Anterior, Traian Berbeceanu a fost pus sub acuzare pentru săvârșirea infracțiunilor de sprijinire a unui grup infracțional nestructurat, favorizarea infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă și fals în declarații.

Potrivit DIICOT, în exercitarea funcției, cu intenție, comisarul a ajutat membrii unei grupări de evazioniști prin furnizarea de informații cu privire la activitățile investigative desfășurate de DIICOT sau de informații referitoare la stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracțiuni economice de către membrii grupării ori cu privire la efectuarea unor activități procesuale (percheziții, audieri de martori) sau prin comunicare de informații cu privire la modalitatea în care vor putea evita probarea activităților infracționale desfășurate de aceștia (atenționări cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon).

Totodată, conform DIICOT, comisarul-șef al BCCO Alba Iulia, având, în virtutea atribuțiilor de serviciu, date despre comiterea de către membrii grupării a unor fapte prevăzute de legea penală, nu a luat măsurile legale, deși statutul de polițist îl obliga în acest sens și, de asemenea, fiind audiat în calitate de martor într-un dosar penal, a făcut afirmații neconforme cu realitatea referitor la împrejurări esențiale cu privire la care a fost audiat.

Una dintre acuzații este că în luna octombrie 2012 Berbeceanu a fost contactat de viceprimarul din Deva, Ovidiu Moș, căruia i-a dezvăluit că urmau să se facă percheziții peste câteva zile, unul dintre cei vizați fiind omul de afaceri Dorin Cupețiu. Ovidiu Moș i-ar fi transmis această informație lui Cupețiu.

UPDATE 6 mai 2014: Procurorii anticorupție au dispus măsura controlului judiciar față Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, actualmente procuror PT Alba, acesta fiind urmărit penal pentru cercetarea abuzivă a lui Traian Berbeceanu, fost șef al BCCO Alba.

Motivul: în cursul săptămânii 17-21 martie, după ce i-a fost adusă la cunoștință învinuirea lui Nicolaie Cean, acesta a contactat telefonic doi martori din dosarul respectiv pentru a le comunica aspecte rezultate din ordonanța de începere a urmăririi penale, privind relațiile sale cu aceștia și totodată le-a transmis că a fost întrebat de anchetatori despre ei.

“Prin acest demers Cean Nicolaie Ion a avut drept scop să le conserve teama (ce fusese indusă în perioada în care asupra unuia dintre ei s-au făcut presiuni pentru a da declarații în dosarul privindu-l pe Berbeceanu Traian), astfel încât respectivul martor să nu declare adevărul în prezenta cauză cu privire la modul în care fusese audiat în dosarul Berbeceanu”, arată DNA.

În 26 noiembrie 2013, după ce instanţa îi prelungise cu 30 de zile mandatul de arestare preventivă, Berbeceanu a fost eliberat la recurs, de judecătorii ÎCCJ. El urma să fie judecat în libertate, cu interdicţia de a părăsi ţara.  

Redăm integral comunicatul DNA remis astăzi în jurul orei 15.30.

“Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de următorii :

MUREŞAN IOAN, procuror şef al DIICOT – ST Alba, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi represiune nedreaptă

MUNTEAN ALIN, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, pentru complicitate la săvârşirea infracţiunilor concurente de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi complicitate la represiune nedreaptă.

CEAN NICOLAIE, fost procuror DIICOT, actualmente procuror PT Alba, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie.

În cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, suspectul Mureşan Ioan, procuror şef al DIICOT – ST Alba, şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu într-un dosar al DIICOT – ST Alba, prin aceea că:

– a dispus, prin ordonanţa din 21.10.2013, începerea urmăririi penale şi reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a lui Berbeceanu Traian, şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, pentru mai multe infracțiuni, în absenţa existenţei la dosar a unor probe sau indicii temeinice privind săvârşirea faptelor

– a folosit declaraţii obţinute în urma unor favoruri acordate persoanelor audiate (anchetate în alte cauze), prin acceptarea ca martori a unor persoane aflate în relaţii de adversitate cu Berbeceanu Traian, prin întrebuinţarea de promisiuni nelegale sau de ameninţări faţă de alte persoane cercetate în cauză, pentru a le determina să dea declaraţii împotriva lui Berbeceanu Traian, prin valorificarea unor documente fără relevanţă probatorie, aducând astfel o gravă vătămare drepturilor şi intereselor legale ale acestuia.

În cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, suspectul Muntean Alin, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu ce îi reveneau, cu ocazia instrumentării aceluiaşi dosar al DIICOT – ST Alba, prin:

-obţinerea unor declaraţii de martor împotriva lui Berbeceanu Traian în urma unor favoruri acordate persoanelor audiate (anchetate în alte cauze),

-prin acceptarea ca martori a unor persoane aflate în relaţii de adversitate cu Berbeceanu Traian

-prin întocmirea în cursul anului 2013 a unor procese-verbale de investigare cu conţinut neverificabil, având caracter de inculpare, la adresa persoanei cercetate, folosite ulterior de procurorul de caz ca mijloace de probă,

-prin întrebuinţarea de promisiuni nelegale sau de ameninţări faţă de alte persoane cercetate în cauză, cu scopul de a le determina să dea declaraţii împotriva lui Berbeceanu Traian, aducând o gravă vătămare intereselor legale ale acestuia.

În cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora suspectul Cean Nicolaie, fost procuror DIICOT, actualmente procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, cu prilejul derulării anchetei penale iniţiate împotriva lui Berbeceanu Traian, în cursul anului 2013, a săvârşit acte de complicitate, constând în:

– punerea la dispoziţia procurorului anchetator a unor martori părtinitori, dispuşi să dea declaraţii împotriva persoanei cercetate,

– transmiterea către persoane ce urmau a fi audiate a promisiunii că, dacă vor accepta să facă afirmaţii în sensul inculpării lui Berbeceanu, nu vor mai avea probleme în anumite dosare,

– manipularea anumitor martori prin furnizarea, către aceştia, anterior audierii lor, a unor informaţii nereale, pe care aceştia, întrebaţi fiind, să le expună procurorului anchetator.

În urma îndeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu de către Mureşan Ioan, Muntean Alin şi Cean Nicolaie au obţinut atât pentru ei înşişi, cât şi pentru alte persoane interesate, foloase necuvenite, de ordin nepatrimonial. Aceste foloase au constat în retragerea avizului de poliţie judiciară pentru Berbeceanu Traian, denigrarea acestuia, înlăturarea sa din dosarele pe care le instrumenta la momentul punerii sub învinuire, asigurarea accesului la informaţiile pretins deţinute de acesta împotriva unor magistraţi şi ofiţeri de poliţie.

Din Ordonanţa de efectuare a urmăririi penale faţă de suspecţi a reieşit următoarea situaţie de fapt:

În dosarul la care am făcut referire, instrumentat de DIICOT – ST Alba, ofiţerului Berbeceanu Traian i s-a imputat în esenţă că, prin prisma atribuţiilor sale de serviciu ca şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, cu grad de comisar şef, deşi a avut cunoştinţă de săvârşirea de fapte de natură penală de către diverse persoane din raza sa de competenţă, nu şi-a îndeplinit obligaţiile de serviciu, folosind informaţiile obţinute în interes propriu sau în interesul unor persoane aflate în atenţia organelor de urmărire penală.

În acest sens, în sarcina ofiţerului s-a reţinut că a înţeles să-şi asigure apartenenţa la un cerc economico – financiar-politic menit să-i asigure continuitatea în fruntea instituţiei respective, inclusiv prin sponsorizări primite de la acest cerc pentru Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba şi Inspectoratul Şcolar Hunedoara.

De asemenea, în sarcina lui Berbeceanu Traian s-a reţinut implicarea într-un alt dosar înregistrat la DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia, în sensul că ar fi atenţionat o persoană cu privire la percheziţiile ce urmau a se efectua în lunile mai şi octombrie 2012 atât la domiciliul acestuia, la societatea sa, cât şi a altor persoane implicate.

De asemenea, în ziua percheziţiei din octombrie 2012, s-a reţinut că maşina inculpatului Berbeceanu Traian ar fi fost observată staţionând în apropiere de societatea aparţinând persoanei atenţionate.

Sub un alt aspect, s-a reţinut în sarcina inculpatului Berbeceanu Traian că ar fi dat ajutor unui grup infracţional a cărui lider era folosit de ofiţer în interes propriu, pentru a controla alte grupuri infracţionale. În baza acestor elemente s-a dispus reţinerea, urmată de propunere de arestare preventivă a inculpatului Berbeceanu Traian pentru presupusă activitate infracţională de o amploare deosebită.

După punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea inculpatului Berbeceanu Traian din data de 24.10.2013, pe o perioadă de 24 de ore, acesta a fost prezentat Curţii de Apel Alba, cu propunere de arestare preventivă, în baza referatului întocmit de procurorul Mureşan Ioan, admisă de către instanţa de judecată.

Arestarea preventivă a fost prelungită, dar abia ulterior acestui moment procesual a rezultat că declaraţiile martorilor audiaţi în cauză se refereau fie la aspecte despre care aceştia susţineau că le-au aflat de la alte persoane, fie se contraziceau, fie relatau aspecte vagi, lipsite de concreteţe, fără relevanţă la nivel probator.

De asemenea, s-a constatat că s-a omis a se face referire la concluziile unei testări poligraf, care nu erau favorabile susţinerii acuzării.

Astfel, s-a înlocuit măsura arestului preventiv cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara, pe o durată de 30 de zile, de la 26.11.2013 la 25.12.2013 inclusiv.

Ca urmare a probelor administrate în prezentul dosar al DNA, a rezultat că, în luna august 2012 procurorul Mureşan Ioan i-a solicitat în repetate rânduri lui Berbeceanu Traian, şef al B.C.C.O. Alba, să îl numească pe ofiţerul Munteanu Alin şef al Serviciului de combatere a finanțării terorismului și spălării banilor ( S.C.F.T.S.B) din cadrul B.C.C.O. Alba.

În urma verificărilor în cadrul serviciului, Berbeceanu Traian a constatat o serie de nereguli privind înregistrarea cauzelor, inclusiv a unor documente clasificate, precum şi lipsa din registrul de evidenţă a cauzelor penale a datelor privind dosare înregistrate în noiembrie – decembrie 2010, în lucru la ofiţerul Munteanu Alin.

În aceste condiţii, având suspiciuni cu privire la Munteanu Alin, Berbeceanu Traian a refuzat solicitarea procurorului Mureşan Ioan.

Aspectele menţionate mai sus, care periclitau poziţiile funcţionarilor publici, precum şi interesele unor persoane din anturajul acestora, au fost de natură a-i determina pe procurorii DIICOT Mureşan Ioan şi Cean Nicolaie, împreună cu ofiţerul de poliţie Muntean Alin, din cadrul BCCO Alba, să conceapă un plan prin care, folosindu-se de prerogativele şi atribuţiile funcţiilor deţinute, să obţină, în mod injust, denigrarea şi decredibilizarea ofiţerului de poliţie Berbeceanu Traian, retragerea avizului de poliţie judiciară deţinut de acesta, precum şi înlăturarea ofiţerului din dosarele pe care le instrumenta.

Astfel, în acest context a rezultat că, începând cu luna mai 2013, în mai multe dosare de urmărire penală aflate pe rolul DIICOT – Serviciul Teritorial Alba, procurorii DIICOT Mureşan Ioan şi ofiţerul de poliţie judiciară Muntean Alin au direcționat declarațiile unor învinuiţi şi martori audiaţi în aceste cauze, fără legătură cu obiectul cauzelor şi fără existenţa vreunei sesizări scrise, către persoana lui Berbeceanu Traian, evidenţiindu-se o acţiune concertată pentru obţinerea, în orice mod, de date sau indicii privitoare la implicarea lui Berbeceanu Traian în fapte de natură penală.

Pentru a obţine acele declaraţii de la învinuiţi, ofiţerul Muntean Alin a facilitat persoanelor audiate, aflate în stare de arest preventiv, comunicarea cu membrii familiei sau cu alte persoane apropiate şi utilizarea unor telefoane mobile fără supraveghere.

O altă categorie de declaraţii ce au fost utilizate de Mureşan Ioan în susţinerea acuzării au constituit-o cele luate unor persoane aflate în relaţii vădite de duşmănie cu Berbeceanu Traian (persoane cercetate de acesta, persoane arestate în urma acţiunilor BCCO).

Acestea au fost completate de o serie de procese-verbale de investigaţii, întocmite preponderent în perioada august-octombrie 2013, de ofiţerul Muntean Alin, care era şi ofiţer de caz, conţinând aspecte neverificabile din perioada 2011-2012 privitoare la pretinse legături ale lui Berbeceanu Traian cu persoane cercetate, aspecte care, dacă ar fi fost reale, ar fi trebuit raportate în acea perioadă de către cei ce le-au cunoscut.

De asemenea, ofiţerul de poliţie Muntean Alin a întocmit mai multe procese-verbale având ca obiect constatări ale unor legături infracţionale rezultate din listinguri ale unor posturi telefonice sau din supravegheri operative, prezentând date trunchiate, cu scopul de a sugera anumite filiere de transmitere de către Berbeceanu Traian a unor informaţii către mediile infracţionale.

Referitor la învinuirea adusă lui Berbeceanu Traian, de a fi informat o anumită persoană despre percheziţia din 10.05.2012, a rezultat că postul telefonic menţionat de procurorul Mureşan Ioan în referatul cu propunere de arestare, ca fiind al persoanei atenționate nu aparţinea acesteia, ci era utilizat de o altă persoană.

În ce priveşte învinuirea de a fi informat aceeași persoană despre efectuarea, în data de 8.10.2012, a unei percheziţii domiciliare, referatul cu propunere de arestare întocmit de Mureşan Ioan conţine o expunere de date neconcludente pentru cauză.

A mai rezultat că martorii ar fi fost îndemnaţi să dea astfel de declaraţii defavorabile lui Berbeceanu Traian, cu promisiunea că li se va uşura situaţia juridică în anumite cauze penale, dar nu ca beneficiu legal, ci dându-li-se de înţeles că „nu vor mai avea probleme”.

Din actele prezentului dosar a mai rezultat că suspectul Cean Nicolaie, care până în vara anului 2013 a funcţionat ca procuror în cadrul DIICOT-ST Alba, a pus la dispoziţie procurorului anchetator Mureşan Ioan şi ofiţerului de poliţie Muntean Alin, în înţelegere cu aceştia, martori dispuşi să dea declaraţii împotriva lui Berbeceanu Traian şi a transmis către persoane ce urmau a fi audiate promisiunea că, dacă vor accepta să facă afirmaţii în sensul inculpării lui Berbeceanu Traian, nu vor mai avea probleme în anumite dosare; de asemenea, Cean Nicolaie a manipulat anumiţi martori prin furnizarea către aceştia, anterior audierii lor, a unor informaţii nereale, pe care aceştia, întrebaţi fiind, să le expună procurorului anchetator.

Celor trei persoane Mureşan Ioan, Muntean Alin Și Cean Nicolaie li s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală”. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.